שתף קטע נבחר

הטיפול המהפכני לכריתת ערמונית

שיטת הלייזר HOLEP, שהגיעה לאחרונה לישראל, מבטיחה להחליף את הניתוחים הפולשניים במקרים של ערמונית מוגדלת. ד"ר אהוד גנסין וד"ר ירון ארליך מבית החולים אסותא, היחידים שמבצעים את הניתוח בישראל, מספרים על השיטה המהפכנית

בשיתןף אסותא

 

הלילות טרופים וחסרי שינה - אתה מתעורר שלוש, ארבע וחמש פעמים בלילה כדי להשתין. בילוי בסרט או בהצגה היא משימה כמעט בלתי אפשרית - אין סיכוי שתחזיק מעמד עד ההפסקה בלי לרוץ לשירותים. ואם אתה כבר בשירותים, לשתן לוקח המון זמן לצאת. ואחרי שאתה מסיים אתה לא מרגיש מרוקן לגמרי. לפעמים, לא נעים להודות, אפילו בורח לך. לא מעט גברים מעל גיל 50 חווים את התופעות האלו בשל ערמונית מוגדלת.

 

"הערמונית היא בלוטה קטנה שממוקמת במוצא שלפוחית השתן", מסביר ד"ר אהוד גנסין, מומחה לכירורגיה אורולוגית, אנדואורולוגיה וטיפולים בערמונית מוגדלת שפירה בבית החולים אסותא. "לערמונית יש תפקיד בייצור אנזימים התומכים בזרע. האנזימים עוזרים למעשה לזרע לשחות ולהיות יותר נוזלי".

 

מעל 50% מהגברים בגיל שישים יחוו גדילה של הערמונית. האחוזים גדלים עם הגיל – כמעט כל גבר מעל גיל 80 יסבול ממנה, זו תופעה טבעית שלא ניתן למנוע. "חשוב להדגיש שזהו גידול שפיר ולא סרטני. ככל הנראה הגדילה מושפעת מנטייה גנטית ובייחוד בגלל הורמון הטסטוסטרון", מסביר ד"ר גנסין.

 

ניתוח (צילום: shutterstock)
ניתוח(צילום: shutterstock)

 

כך תדעו שיש בעיה

הסימפטומים של הערמונית המוגדלת נחלקים לבעיות בזמן מנוחה ובזמן השתנה. "בזמן המנוחה ישנה דחיפות ורצון ללכת לשירותים מספר רב של פעמים וכן קושי להתאפק ולעכב את הדחף", מציין ד"ר ירון ארליך, אורולוג מומחה באסותא ובבית חולים השרון.

 

"מטופלים מספרים שיש להם דחף להשתין דווקא כשהם במעלית או במכונית. תלונה נוספת היא התעוררות מרובה בלילה. בזמן ההשתנה הבעיות יכולות לנוע מזרם חלש עד זרימה לא רציפה ומקוטעת, התרוקנות לא שלמה או זמן רב עד שמתחילה הזרימה. לפעמים ישנן תלונות חמורות יותר כמו אצירת שתן שמצריכה פנייה דחופה למיון. תופעות לוואי נוספות יכולות להיות דימום בשתן, דלקות, זיהומים חוזרים והיווצרות אבנים בגלל התרוקנות לא מלאה".

 

הטיפול הראשוני לערמונית (או פרוסטטה) מוגדלת הוא נטילת תרופות. "הטיפול התרופתי מרחיב את השופכה ומאפשר לשתן לעבור", אומר ד"ר גנסין. כאשר התרופות אינן עוזרות או כאשר ישנם סיבוכים מסכני חיים כמו אצירת שתן, השלב הבא הוא הליך ניתוחי.

 

הפרוצדורה הניתוחית הנפוצה כיום היא ה-TURP, במהלכה רקמת הערמונית עוברת תהליך של הסרה חלקית דרך השופכה. בשנים האחרונות מוצע גם ניתוח בלייזר אור ירוק ששורף או מאדה את רקמת הערמונית. גם בהליך הזה, מדובר על הסרה חלקית של הערמונית, ולכן גם בניתוח הזה ישנו סיכון שהגידול השפיר יחזור בעתיד. במקרה של ערמונית גדולה מאוד הניתוח המקובל הוא ניתוח פולשני.

 

"המטרה של כל ניתוחי הערמונית היא להסיר את רקמת הערמונית. הרקמה היא זו שחוסמת את השופכה", מסביר ד"ר ארליך. "ניתוחי האידוי בלייזר מתאימים בעיקר לרקמות קטנות. רקמה גדולה מעל 80 סמ"ק מצריכה כבר חיתוך כיוון שקשה להסיר את כל הרקמה דרך השופכה. ולכאן נכנסת שיטת ה-HOLEP".

 

שיטה לא פולשנית ומהירה

ה-HOLEP (Holmium Laser Enucleation of Prostate) שהחלה להתבצע לפני עשרים שנים בניו זילנד והגיעה לאחרונה לארץ, היא שיטת לייזר לא פולשנית. זוהי אלטרנטיבה לניתוח הפתוח בו יש צורך בחתך גדול באזור הבטן. ההליך מאפשר לכרות את הערמונית המוגדלת בשיטה אנדוסקופית. המנתח מחדיר צינורית עם סיב אופטי דרך צינור השופכה ובעזרת לייזר הוא מבצע כריתה בכל גודל ערמונית.

 

ד"ר גנסין, שהביא את מהפכת ה-HOLEP לישראל לפני חמש שנים אחרי התמחות ממושכת, מספר כי יתרונותיה של השיטה הן רבות: מדובר בניתוח יחסית מהיר ולא פולשני, אשפוז קצר לכ-24 שעות עם קטטר, וסיכון מופחת יותר לדימומים.

 

"הניתוח מצוין בהשוואה לניתוחים אחרים. ברוב הניתוחים דרך השופכה, אתה לא מסיר את כל הרקמה אלא רק יוצר נתיב שדרכו ההשתנה תשתפר. הבעיה שהרקמה הזאת יכולה לגדול שוב. ב-HOLEP ההסרה היא מלאה והסיכוי לגדילה מחודשת קטן מאוד. יתרון משמעותי נוסף הוא שהניתוח טוב לכל גודל ערמונית – גם קטנות, גם בינוניות וגם גדולות במיוחד. עד היום היינו חייבים לעשות ניתוח פתוח בערמוניות גדולות. ב-HOLEP זה לא כך".

 

לפי ההנחיות האירופיות והאמריקאיות, ההליך המומלץ לערמונית גדולה מעל 80 סמ"ק הוא ה-HOLEP . "הערמונית הגדולה ביותר שאני ניתחתי ב-HOLEP הייתה 480 סמ"ק", מציין גנסין.

 

"עוד יתרון בולט הוא שהלייזר שמשמש להסרת הערמונית משמש גם להסרת אבנים בכליות ובדרכי השתן. כלומר, אם למטופל יש גם ערמונית מוגדלת וגם אבנים בכליות או בדרכי השתן, מדובר באותו ניתוח בלי להחליף את הלייזר".

 

החיסרון היחיד של השיטה, מעידים ד"ר גנסין וד"ר ארליך, היא עקומת הלמידה הארוכה של השיטה. "קשה מאוד ללמד וללמוד כיצד למצוא את מישור ההפרדה בין קליפת הערמונית לבין הקליפה החיצונית של הרקמה. זה כמו לקלף תפוז מבפנים. צריך לערוך לפחות ארבעים ניתוחים כדי לפתח את המיומנות הזו".

 

האם יש תופעות לוואי וסיבוכים בשיטת ה-HOLEP?

ד"ר גנסין: "אין סיבוכים ספציפיים לניתוח הזה. יש תופעות לוואי שמשותפות לכל ניתוחי הערמונית כמו שפיכה אחורית. בניגוד לניתוח סטנדרטי שיכול לפגוע בזקפה, הלייזר לא פוגע בזקפה, אבל הוא משנה את שפיכת הזרע כך שהיא יוצאת בשתן".

בשל שיטת ההתמחות והלימוד הארוכה של שיטת הלייזר המהפכנית, מעטים המנתחים המבצעים אותה. בארץ היחידים שמבצעים את הניתוח הם ד"ר גנסין וד"ר ארליך שהתמחה אצלו. לאחרונה שב ד"ר גנסין משהות של מספר שנים בקליבלנד שבארצות הברית, שם ניהל את תחום ה-HOLEP.

 

בימים הקרובים, הוא מספר בהתרגשות, הוא יתחיל לבצע את השלב הבא בטכנולוגיה של הלייזר להסרת הערמונית - MOLEP. "זו מודיפיקציה של הלייזר הקיים, שמאפשרת גלעון טוב ויעיל יותר של הערמונית, שליטה טובה יותר בדימומים וקיצור משך הניתוח. אני אהיה הראשון שישתמש בה בעולם. מדובר בשיא הטכנולוגיה שפותחה בארץ, ממש גאווה ישראלית".

 

בשיתוף אסותא

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כריתת ערמונית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים