שתף קטע נבחר

השתתפות בקורס משרד החוץ בוטלה - המדינה תפצה

מועמד לתפקיד אבטחה עזב את העבודה, את הבית ומסר את הכלבה, וברגע האחרון נודע לו שלא התקבל. הוא יפוצה ב-47 אלף שקל

בית הדין לעבודה בירושלים התיר לאחרונה פרסום של פסק דין שחייב את המדינה לשלם כ-47 אלף שקל למועמד שהשתתפותו בקורס משרד החוץ בוטלה ברגע האחרון. השופט עמיצור איתם קבע שההתנהלות של המדינה לא הייתה סבירה, וגרמה למועמד להסתמך על הקורס ולבצע צעדים דרסטיים כמו התפטרות מעבודה, מעבר למגורים זמניים ומסירת כלבה אהובה. מאחר שהעדויות בתיק העלו כי לא מדובר במקרה יחיד הומלץ למשרד החוץ ולשב"כ לבחון מחדש את הליכי המיון לשיבוץ בהכשרות האבטחה.

 

המועמד עבר בהצלחה הליכי מיון לקורס קב"טים בן שלושה חודשים במועד ינואר 2014. מדובר בקורס בתנאי פנימייה, ומועמד שעובר אותו יוצא לשליחות בחו"ל אחרי הכשרה של חודשיים נוספים. לאחר שהתייעץ עם הממונה על קליטת העובדים במשרד החוץ, וקיבל אישור שהתקבל, התפטר המועמד מעבודתו והחל להיערך יחד עם אשתו לשינויים הצפויים בחייהם. בין היתר הם עזבו את הדירה ועברו למגורים זמניים אצל המשפחה, אחסנו חלק מחפציהם ומסרו את הכלבה שלהם.

 

ימים ספורים לפני תחילת הקורס זומן המועמד לבדיקת פוליגרף. הבדיקה בוצעה ביום שבו החל הקורס ולאחריה הודיעו לו כי נכשל ואין לו את הסיווג הביטחוני הנדרש, ולכן השתתפותו בוטלה.

 

לפני כשנתיים וחצי הוא הגיש באמצעות עו"ד גיורא דבל תביעה לפיצויים מהמדינה. בתביעה נטען כי ביטול השתתפותו של התובע בקורס ברגע האחרון גרם לנזקים אדירים נוכח הצעדים הדרסטיים שביצע בחייו בהסתמך על האישורים וההמלצות שקיבל ממשרד החוץ.

 

המדינה, שיוצגה על ידי עו"ד אמיר אדרי מפרקליטות מחוז ירושלים, טענה מנגד כי התובע לא היה אמור להסתמך על עבודה מובטחת שכן ייתכן שלא היה עובר את הקורס. עוד נטען שנציגת המשרד הבהירה למועמדים שהליך הגיוס לא יושלם עד לקבלת סיווג בטחוני.

 

אלא שהשופט עמיצור איתם קבע כי אין ספק שהתובע זכאי לפיצויים. בפסק הדין צוין כי לא ברור מדוע המדינה התמהמהה בהעברת הטפסים שלו לשב"כ והמתינה עם בדיקת הפוליגרף עד ליום פתיחת הקורס. הוא לא שוכנע שהתנהלות המדינה בעניינו של התובע הייתה סבירה או שהוא קיבל אזהרה ראויה שלא לנקוט בצעדים בלתי הפיכים.

 

בנוסף נקבע כי ברור שאינטרס ההסתמכות של התובע נפגע, שכן המדינה עצמה העריכה ששיעור הנושרים עומד על 10% כך שהייתה סבירות גבוהה שיעבור את הקורס. "התובע ומשפחתו הסתמכו על שינוי לטובה בקריירה אשר נקטע באבו", נכתב. "ההיערכות לשליחות הצפויה גרמה להם לביצוע פעולות בלתי הפיכות של עזיבת מקומות עבודה ומגורים מסירה של כלבה אהובה ואילצה אותם להתגורר אצל בני משפחה, תוך פגיעה בתחושת הערך העצמי אשר נדרש זמן לשיקומה".

 

על כן נקבע כי זהו אחד המקרים הנדירים שמצדיקים פיצוי על עוגמת נפש משמעותית בנוסף לפיצויים על אובדן הכנסה והוצאות אחסון בתקופת הקורס.

 

בסך הכול זכה התובע בכ-47 אלף שקל כולל שכר טרחת עו"ד והוצאות משפט. לפני סיום, השופט ציין כי לנוכח התרשמותו שהמקרה של התובע אינו נדיר, הוא קורא למשרד החוץ ולשב"כ לשנות את הליכי השיבוץ כך שתהיה למועמדים השונים ודאות סבירה די זמן מראש והם יוכלו להימנע מביצוע פעולות בלתי הפיכות לשווא.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובע: עו"ד גיורא דבל ממשרד הכהן, דבל, ספרבר
  • ב"כ הנתבעת: עו"ד אמיר אדרי מפרקליטות מחוז ירושלים
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים