שתף קטע נבחר

מסתמן: תלמה ילין יהפוך לתיכון רגיל

עיריית גבעתיים הודיעה למשרד החינוך על הפסקת הפעלת התיכון היוקרתי לאומנויות במתכונתו הנוכחית בעקבות משבר כספי חמור: "ההוצאות הכרוכות גבוהות בהרבה מבית ספר רגיל". הורים לתלמידים טוענים: "העירייה ידעה על הגירעון שנים ולא עשתה דבר"

פרסום ראשון: עיריית גבעתיים הודיעה הבוקר (יום ה') למשרד החינוך כי לא תמשיך להפעיל עוד את בית הספר על שם תלמה ילין בעיר במתכונתו הנוכחית, על רקע טענות להתנהלות כספית לקויה וגביית כספים מעבר למותר. כך עולה ממכתב שנשלח למשרד והגיע לידי ynet.

 

תיכון לאומנויות תלמה ילין ב גבעתיים (צילום: אביגיל עוזי )
"גידול בעלויות לצד קיטון בהכנסות". תיכון תלמה ילין(צילום: אביגיל עוזי )

התיכון נחשב לאחד מבתי הספר לאומנויות המובילים והיוקרתיים בישראל. בבית הספר צמחו דורות של מוסיקאים, שחקנים, רקדנים ואנשי מפתח בתרבות הישראלית, ובהם השחקנים מיכל ינאי, שלמה בראבא, שמואל וילוז'ני, טל מוסרי, המוסיקאים אוהד חיטמן, שלומי שבן ועוד רבים אחרים.

 

לטענת עיריית גבעתיים, עיריות אחרות סירבו להשתתף במימון לימודיהם של התלמידים שמגיעים מחוץ לעיר. "בית הספר מעמיד את האומנות במרכז העשייה החינוכית שלו ומעניק לתלמידים שעות לימודי אמנות בהיקפים חסרי תקדים בבתי ספר תיכוניים, כל זאת, לצד לימודי ליבה באיכות הגבוהה ביותר", כתב ראש העיר גבעתיים רן קוניק במכתב ששלח לשמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך. "בשל האמור, ההוצאות הכרוכות בהפעלת מגמות האמנות הן גבוהות בהרבה מבית ספר תיכון 'רגיל'. מסיבה זו, מאז ומתמיד גובה בית הספר תשלום שכר לימוד מהורים, הכול בהתאם להנחיות משרד החינוך".

 

 
יצוין כי בית הספר מופעל על-ידי עמותה השייכת לעיריית גבעתיים, שאמונה על הפיקוח והניהול של בית הספר. עם זאת, רוב תלמידיו כלל אינם תושבי גבעתיים, ומגיעים מיישובים בכל רחבי הארץ בשל הייחודיות של בית הספר ויוקרתו. בתיכון לומדים כ-600 תלמידים בכיתות ט'-י"ב.

 

בעקבות גביית תשלומים מהורי התלמידים בבית הספר בשיעורים חריגים במיוחד, שהסתכמו בעבר בכ-11,000 שקלים בשנה, החליט משרד החינוך לפעול לטובת הפחתת סכומי הגבייה. "לפני כשנתיים החל משרד החינוך במתווה הפחתת שכר הלימוד", כתב קוניק. "שכר הלימוד שהיה רשאי בית הספר לגבות החל לרדת ובשנת לימודים זו הופחת לסך של 9,500 שקלים (על פי אישור מיוחד ממשרד החינוך), כאשר בשנת הלימודים הבאה יעמוד על סך של 6,800 שקלים בלבד. לצד הקיטון בהכנסות בית הספר, יש במקביל גידול בעלויות הכרוכות בהפעלת בית הספר הנובעות מהתייקרות בעלות התפעול והאחזקה ובעלייה בשכר המורים.

תלמידים  (צילום: שאול גולן)
"50% מתלמידי שכבה ט' - יהיו תושבי גבעתיים". תלמידים בתיכון(צילום: שאול גולן)

"לאור האמור, קיים קושי לבית הספר להמשיך להעניק לתלמידים את לימודי האמנות בהיקף שהוענק עד היום ולא יהיה ניתן להערכתי להמשיך ולהפעיל את בית הספר במתכונתו הנוכחית כבר משנת הלימודים הקרובה", הוסיף קוניק. הוא הדגיש כי העירייה תומכת כלכלית בבית הספר, וזאת על אף שכאמור, מרבית תלמידיה אינם תושבי גבעתיים.

 

"בנסיבות שנוצרו, העירייה לא תוכל להמשיך ולהפעיל את בית הספר במתכונתו הנוכחית כתיכון ארצי המבוסס על תשלומי הורים והפתוח לתלמידים מכל רחבי ישראל. לאור האמור לעיל, החלטתי בשלב זה, להתחיל לבצע את הצעדים הנדרשים על מנת להפוך את בית הספר תלמה ילין לתיכון עירוני, שהחל בספטמבר הקרוב 50% מתלמידי שכבת ט' בו יהיו תושבי העיר גבעתיים. לחילופין, אינני פוסל בכוונתנו אף לבדוק את העברת פעילות בית הספר לערים אחרות או לגופים פרטיים, על מנת שבית הספר יוכל להמשיך ולפעול במתכונת הנוכחית כתיכון ארצי". אחת האפשרויות שנבחנות היא העברת בית הספר לתל אביב.

 

ההורים: "להנהלה אין יכולת להתמודד עם המשבר"

חלק מהורי התלמידים טוענים זה זמן רב כי בית הספר לא מצליח לתפקד, וכי העירייה הייתה מודעת למצבו לאורך זמן. לדבריהם, בית הספר נקלע לגירעון של כשני מיליון שקלים.

 

"אנו רואים שלאורך שנים קיים כשל מתמשך בניהול התקציב הכולל של בית הספר", נכתב במכתב ששלחה אתמול קבוצת הורים לתלמידים בתיכון ליתר ההורים. "מסתמן כי להנהלה הנוכחית אין את היכולת להתמודד עמו ולהיחלץ מהמשבר. עיריית גבעתיים, המנהלת דה-פקטו את עמותת תלמה ילין, יודעת על הגירעון זה שנים ולא עושה דבר בעניינו. הגירעון בחשבון הבנק של עמותת תלמה ילין ילך ויגדל, כי הפיקוח על כספי ההורים לא יאפשר להמשיך ולכסות אותו באמצעות תשלומי ההורים מחשבון הבנק הנפרד שהוקם לצורך כך".

 

בהמשך כתבו ההורים כי "אם הנהלת בית הספר, יחד עם עיריית גבעתיים ומשרד החינוך לא יתעשתו במהרה, בית הספר עלול להגיע למצב של חדלות פירעון, כך שפתיחת שנת הלימודים הבאה, תשפ"א, תוטל בספק".

 

אין זו הפעם הראשונה ששמו של בית הספר היוקרתי עולה לכותרות בזמן האחרון. בשנה שעברה התפרסמו טענות מצד תלמידות ותלמידים בבית הספר שלפיהן מורים במוסד החינוכי נהגו לקיים מערכות יחסים עם התלמידות. לאחר פרסום הטענות הללו שם קץ לחייו האמן והיוצר בועז ארד, אחד המורים בבית הספר, שנגדו נטען כי קיים מערכות יחסים מסוג זה. בעקבות הטענות כינס משרד החינוך ועדה מיוחדת שמטרתה הייתה עיגון נהלים ופרסם קוד אתי ליחסים בין מורים ותלמידים במוסדות החינוך.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "משרד החינוך מייחס חשיבות רבה בהמשך טיפוחו של בית הספר תלמה ילין כמוביל בתחום האמנות והתרבות. מזה זמן מתקיימים דיונים בין הגורמים המקצועיים להסדרת תשלומי ההורים על פי הנהלים. משרד החינוך יפעל להמשך פעילותו של בית הספר בדרך יעילה ומיטבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
תיכון תלמה ילין
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים