שתף קטע נבחר

"מבצע דוגו": ניצול השואה נקם לצד הרמטכ"ל עם מנת פלאפל

דוד (דוגו) לייטנר נשבע לא להיות רעב אחרי ששרד את מחנה ההשמדה אושוויץ. את המסורת שמבטאת מבחינתו את ניצחון חייו הוא חלק השנה עם הרמטכ"ל. רא"ל כוכבי אמר ללייטנר: "אנשים כמוך הם סמל לנחישות"

 

הרמטכ"ל, רב-אלוף אביב כוכבי, נפגש היום (ה') עם שורד השואה דוד (דוגו) לייטנר. כוכבי הצטרף למנהגו השנתי של לייטנר - אכילת מנת פלאפל סמוך ליום שחרור מחנה ההשמדה אוושויץ, 18 בינואר 1945.

 

לייטנר נשלח בגיל 15 לצעדות המוות מאושוויץ. את הצעדה שרד בעודו חולם על לחמניות עגולות שיאכל בארץ ישראל, כפי שסיפרה לו אמו. כשעלה ארצה וביקר לראשונה בשוק מחנה יהודה בירושלים, הבחין לייטנר בדוכן פלאפל ונזכר באותן לחמניות עגולות שעליהן חלם בשואה.

 

פגישה של אביב כוכבי עם ניצול שואה (צילום: דובר צה
רא"ל כוכבי עם לייטנר(צילום: דובר צה"ל)

פגישה של אביב כוכבי עם ניצול שואה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

פגישה של אביב כוכבי עם ניצול שואה (צילום: דובר צה
ממשיכים את המסורת של "דוגו"(צילום: דובר צה"ל)

מאז ולקראת יום שחרור אושוויץ, נוהג לייטנר לאכול פלאפל - מסורת שמבטאת מבחינתו את ניצחון החיים שלו כאות לכך שלעולם לא יהיה רעב יותר.

 

לפני ארבע שנים יזם בית העדות להנחלת זיכרון השואה, שבו לייטנר פעיל, את "מבצע דוגו". בכל שנה הוא אוכל מנת פלאפל עם דמות ציבורית מהארץ ומהעולם.

 

הרמטכ"ל כוכבי אמר במפגש המרגש: "אני מאוד שמח שאתה פה, אנשים כמוך הם פשוט סמל לנחישות, תקומה ודוגמה למופת. הנה גם אנחנו סוגרים מעגל - רוב המשפחה של סבא שלי נרצחה באושוויץ-בירקנאו. הם התגוררו בעיר קרקוב ופונו למחנה במהלך המלחמה, אחד מהם הצליח להגיע לרשימת שינדלר וכך שרד. חלק גדול מאוד של המשפחה מצא את מותו שם, מספר אחים הצליחו להגיע לארץ וגם אתה הצלחת למרות הכול.

 

"הניצחון הכי גדול זה לא הפלאפל, אלא המשפחה, הילדים, הנכדים והנינים שלך. אשריך. מהזמן הקצר שאני מכיר אותך נדמה לי שגם האנרגיות והרוח שלך זה ניצחון גדול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
הרמטכ"ל כוכבי עם לייטנר
צילום: דובר צה"ל
מומלצים