שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    לפני ואחרי: כך עוצב בית הפועל כמשפחתון

    פרויקט ההתנדבות הזה מעורר השראה, ובהחלט ראוי שיהיו יותר כמותו. תלמידות להום-סטיילינג עיצבו מחדש בית פרטי של משפחתון. בבית, מתגוררים זוג הורים ו-14 ילדים, רובם הורחקו בצו בית-משפט ממשפחתם הביולוגית. אתר "המקצוענים" עם סקירת השיפוץ לפני ואחרי, שכולו נעשה מתרומות

    כן ירבו פרויקטים קהילתיים שכאלה: תלמידות להום-סטיילינג עיצבו מחדש, במסגרת פרויקט הגמר שלהן, בית פרטי שבו מתגוררים זוג הורים ו-14 ילדים. הבית, שנבנה לפני 15 שנה, נדרש לתיקוני איטום וצבע, ולחידוש של מרבית הרהיטים שבו.

     

    הוא עוצב מחדש, גויסו תרומות של חברות מתחום עיצוב הבית, בעלי מקצוע בהתנדבות סייעו במלאכה, וכמה עובדים בחברת היי-טק הקימו מחדש את הגינה בחצר הבית.

     

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

    הבית, פועל משפחתון במסגרת עמותה, ובו מתגוררים ילדים שהוצאו מבתיהם בצו בית-משפט, לצורך שיקום המשפחה כיחידה אחת. מה היו האתגרים בפרויקט, וכיצד הבית נראה לפני ואחרי? לפניכם הסקירה.

     

    מיקום: מרכז רמת גן

     

    סוג המבנה: בית פרטי

     

    גודל: בית פרטי בשטח של כ-150 מ"ר וחצר של כ-200 מ"ר נוספים.

     

    דיירים: משפחתון עצמאי הפועל במסגרת עמותה, אותו מנהלים זוג הורים עם שני ילדיהם הצעירים ו-12 ילדים נוספים.

     

    עיצוב פנים: תלמידות בית-ספר 'סקולה' ללימודי הום-סטיילינג, כחלק מפרויקט גמר, בהנחיית מירי בלבול. הפרויקט נעשה בהתנדבות, ותוך גיוס גופים שסייעו ותרמו במוצרים, בריהוט ובעבודה.

     

    השיפוץ: שיפוץ קל שכלל תיקוני איטום, צבע והלבשת הבית.

     

    שווי השיפוץ: השיפוץ מוערך בשווי של 40 אלף שקל, שהם תרומה שניתנה בעבודה, במוצרים ובריהוט.

     

    משך השיפוץ: תהליך התכנון ארך שבועיים, והשיפוץ בפועל נפרש על פני שלושה שבועות, שכן דיירי הבית המשיכו להתגורר בו במהלך השיפוץ. השיפוץ התבצע בעיקר בשעות הבוקר, כשהילדים במסגרות.

     

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

    מדובר במשפחתון עצמאי הפועל במסגרת עמותת "המפעל להכשרת ילדי ישראל". המשפחתון, אחד מיני רבים הפועלים בארץ, נוסד מתוך רצונן של רשויות מקומיות להקים משפחתונים בקהילה עבור ילדים שהוצאו מבתיהם בצו בית משפט. זאת, על מנת לאפשר שיקום של המשפחה כיחידה אחת וכן לתת מענה לילדים הזקוקים להשמה חוץ ביתית.

     

    "המשפחתון מבוסס על מודל חינוכי משפחתי וכולל זוג המתפקד כהורים לכל דבר וכן צוות מקצועי תומך, הכולל עובד סוציאלי ופסיכולוגית לה חדר טיפולים קבוע במקום, אשר גם הוא שודרג במסגרת השיפוץ", מסבירה מירי בלבול, בעלת בית-הספר 'סקולה'. "כחלק מהתוכנית, הילדים שמתגוררים במשפחתון, משולבים בבתי-הספר בקהילה עם שאר ילדי השכונה בה נמצא הבית. כמו כן, הם משתתפים בפעילויות שונות כמו חוגי העשרה, ושיעורי עזר בשעות אחר-הצהריים".

     

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

    את המשפחתון מנהלים זוג הורים, בשנות ה-40 לחייהם. לזוג שני ילדים ביולוגיים, ויחד איתם מתגוררים 12 ילדים נוספים, אשר חמישה מהם בני אותה משפחה (והם בגילאי 4-17), ושבעה נוספים בגילאים 8-18. חלקם כבר חיילים, בוגרי התוכנית, אשר חיו שם מגיל ילדות, וממשיכים להתגורר שם גם במהלך תקופת שירותם הצבאי.

     

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

    שיפוץ קוסמטי בלבד, שיצר מהפך בבית

    שדרוג הבית כלל הלבשה של כל חדרי הילדים, החלל הציבורי המשותף וחדר הטיפולים של אנשי המקצוע. לא חל שינוי בחדרי המשפחה המטפלת ובחדרי הרחצה. לא חל שינוי במעטפת הבית (כלומר, לא שונו פתחי חלונות ודלתות), וכן לא נשברו קירות. ואולם, תוקנו נזקים שונים בקירות, לרבות בעיות רטיבות שהתגלו תוך כדי בחלק מקירות הפנים, אשר הובילו גם לתיקוני איטום במעטפת החיצונית של הבית. המטבח שודרג עם הדבקת אריחים צבעוניים ושינויים קלים של צבע.

     

         (צילום: יח
    לפני העיצוב(צילום: יח"צ)

         (צילום: יח
    לפני העיצוב(צילום: יח"צ)

         (צילום: יח
    לפני העיצוב(צילום: יח"צ)

         (צילום: יח
    לפני העיצוב(צילום: יח"צ)

         (צילום: יח
    לפני העיצוב(צילום: יח"צ)

    לאור כמות הילדים הגדולה שמתגוררת בו, הרי שהתחזוקה שלו מאתגרת יותר מאשר תחזוקה של בית רגיל. "מכיוון שמטרת העל של המשפחתון, היא לספק לילדים קורת גג, בית חם, אוכל, חינוך, חום ואהבה – העיצוב מעולם לא היה בראש סדרי העדיפויות", אומרת בלבול. "בשגרת חיים כזו, לרוב אין זמן ותקציב לעסוק בעיצוב הבית. הפרויקט אפשר להם מהפך מיידי שהסתיים תוך שבועיים, ואשר הפך את סביבת החיים שלהם לצבעונית ומפנקת יותר. זאת, מבלי שתיפגע שגרת החיים בבית".

     

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)
     

    עד כמה הילדים היו מעורבים בתהליך השיפוץ?

    "בפרויקט מסוג כזה הילדים הם אלה שנותנים את הטון, שכן השדרוג מבוצע עבורם", מציינת בלבול. "בתחילת שלב התכנון ישבנו עם כל אחד מהילדים ובנינו תכנית שמתבססת על החלומות והמאווים שלהם. במסגרת מגבלות התקציב, שילבנו צבעים שהם אוהבים ואלמנטים שקשורים לתחביבים שלהם. היינו מאוד קשובים לצרכים שלהם".

     

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

    חלק מהרהיטים התקבלו כתרומה וחלק חודשו

    "הבחירה בפרטי הריהוט והסידור שלהם בחדרים, היה כזה שנועד להקל עליהם את ההתנהלות היומיומית בבית, אך גם יותיר אותם כמה שיותר אווריריים, כדי למנוע מצב של עומס יתר", מסבירה בלבול. "גם העמדת הריהוט בסלון ובפינת האוכל, נעשה מתוך רצון להשאיר אותם כמה שיותר פתוחים, מזמינים ומלכדים".

     

    האם היו רהיטים מסוימים שעברו חידוש והתאמה לסגנון החדש?

    בלבול: "הארונות ומיטות הילדים שודרגו. כך, למשל, אחד מהארונות בחדרים היה מכוסה במדבקות שלא ניתן היה להסיר בלי להרוס את החזית. על מנת לשוות לו מראה חדש, הוחלט לחפות את החזיתות הישנות בלוחות MDF מחורצים שעוביים מילימטרים בודדים. אלה הודבקו על בסיס החזית הקיימת וחוזקו עם ברגים קטנים שהוברגו דרך חלקה הפנימי של החזית הישנה על מנת שלא יראו חיבורים בחלק הקדמי. החזיתות החדשות נצבעו במספר שכבות של צבע, משום ש-MDF הוא חומר סופג, ונדרשו שכבות רבות של צבע, עד להגעה לתוצאה הרצויה".

     

    האם נוספו שטחי אחסון בבית?

    בלבול: "כן, חלקם פתרונות אחסון מתחת למיטות, שנעשו בעבודת נגרות אישית, וחלקם בעקבות מיון יסודי שבו פינינו מהחדרים חפצים שכבר אינם בשימוש".

     

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

    מה היו האתגרים העיקריים בשיפוץ?  

    "המגבלה העיקרית הייתה מגבלת התקציב, שכן התבססנו על תרומות של חברות שונות מתחום עיצוב הבית ועל בעלי מקצוע שתרמו מזמנם", מתארת בלבול. "לא הייתה לנו הפריבילגיה ללכת לחנויות ולבחור בעצמנו את הפריטים, שכן הם התבססו על תרומות. אפשר לומר שקיבלנו 'מצרכים' נתונים, ומהם ניסינו להכין את ה'תבשיל' הכי טוב שרק יכולנו".

     

    לדבריה, "זה אמנם אתגר גדול, אבל כשהוא נעשה מתוך רצון אמיתי לשמח, הוא מעורר יצירתיות רבה. מגבלות נוספות היו בעיות תחזוקה במבנה, שהצריכו שיקום של פרטי ריהוט ואלמנטים בנויים שמחוברים לקירות. עוד אתגר גדול היה ליצור לכל אחד מהילדים פינה משלו, למרות שבכל חדר מתגוררים 3-4 ילדים. ההשקעה השתלמה, והכיף הגדול היה לראות את תגובת הילדים – זה היה מאוד עוצמתי. אין תחליף לרגע הזו שבו הילדים נכנסו לחדרים, התרגשו ושמחו מאוד מהתוצאה הסופית".

     

    הדגשת קירות ורהיטים בצבע, פתרון זול ועם אפקט משמעותי

    "כחלק מתהליך העבודה בחרנו מספר קירות לצורך הדגשה בצבע", מוסיפה בלבול. "מכיוון שהבית בנוי כך שרוב קירותיו קטועים, בחרנו להדגיש קירות שמתחילים ומסתיימים בחדר הנתון. זוהי דרך נוספת להגדירו ולאפיינו ולהכניס מימד של חום, צבע ואופי. פלטת הצבעים בחלל הציבורי מבוססת ברובה על גווני טורקיז וכחולים. כך, למשל, קיר הנישות בכניסה לבית, אריחי המטבח החדשים והסלון. על מנת לרכך את הצבעוניות הדומיננטית שילבנו פרטי טקסטיל, חלקם בגוונים ומחומרים טבעיים, ואחרים עם טקסטורות ודוגמאות שמוסיפים חיות לחלל".

     

         (צילום: יח
    לפני העיצוב(צילום: יח"צ)

         (צילום: יח
    לפני העיצוב(צילום: יח"צ)

         (צילום: יח
    לפני העיצוב(צילום: יח"צ)

         (צילום: יח
    לפני העיצוב(צילום: יח"צ)

    על עיצוב חדרי הילדים: גילאים שונים וצרכים שונים

    החדר של הילדים בני אותה המשפחה היה מאתגר במיוחד, שכן מתגוררים בו ארבעה בנים, שהבכור מבניהם הוא בן 17, ויחד איתם גרה אחותם הקטנה בת ה-4.  

     

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

    בלבול: "החלל אינו גדול במיוחד, ועדיין, חשוב היה לנו ליצור הפרדה קונספטואלית בין הקטנה לבין אחיה הבוגרים. הגדרנו עבור הילדה פינה משלה, שנצבעה בוורוד, ומיקמנו בה מיטת אפיריון בצורת בית. את הפינה שלה תחמנו בעזרת ארון בגדים, כך שהוא יצר מחיצה בינה לבין האזור של הבנים. אזור המיטות של הבנים נצבע בגוונים של אפרפר-מודרני, המתאים לגילם".

     

    החדר השני, שבו מתגוררים שלושה בנים בגילאים 9-14 חולק בעזרת פרטי נגרות שתוכננו במיוחד, על מנת ליצור פרטיות והפרדה בין המיטות. בנוסף, החלוקה אפשרה ליצור לכל אחד מהילדים פינת לימוד משלו. הפתרון של רהיט דו-צדדי אפשר לחלק את החלל ולנצל את הרהיט לא רק להפרדה, כי אם גם לאחסון.

     

    בחדר השלישי, שבו מתגוררות שלוש בנות בגילאי 8-14, הוחלפו המיטות הקיימות בחדשות, בשל מצבן הרעוע. בלבול: "המיטות החדשות נבנו בעבודת נגרות, וחוברו להן מגירות אחסון, כחלק מבסיס המיטה. הקירות נצבעו בגוון פודרה, לבחירתן, ומוקם שולחן עבודה הנמצא בקדמת החדר במנותק מהרצפה, ומעוגן בשלשלאות. זאת, על מנת להשאיר את החדר פתוח ואוורירי. כדי לייצר עניין ויזואלי, הוספנו לוחות MDF שחופו בבד, בצורות גיאומטריות בגוונים שנבחרו לאותו החדר".

     

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    אחרי העיצוב(צילום: נויה שילוני חביב)

    עוד כתבות בנושא:

    להחזיר את הצבע לבית ב-4 שלבים  

    ניקוי דירה אחרי צביעה   

    כל צבעי הקשת על הקיר שלכם

     

    חדר נוסף שעבר שדרוג הוא החדר של הפסיכולוגית המטפלת בקביעות בילדי הבית. "על מנת לשוות לו מראה כמה שיותר נעים ומזמין, בחרנו לעשות שימוש בטקסטיל רך ומלטף: כריות נעימות וכירבוליות", מתארת בלבול. "בחרנו בצבעוניות מעודנת ונקייה מ"רעשים" ובמחצלות קש עם טקסטורה שמוסיפה חום. יצרנו עבורה ארון מתכת מעוצב שננעל ובו מאוחסנים התיקים האישיים שלהם. תכננו פינת עבודה בתוך גומחה, שבה הילדים יושבים ויוצרים, כחלק מתהליך העבודה עם אשת המקצוע".

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    הקליניקה, אחרי השיפוץ(צילום: נויה שילוני חביב)

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    הקליניקה, אחרי השיפוץ(צילום: נויה שילוני חביב)

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    הקליניקה, אחרי השיפוץ(צילום: נויה שילוני חביב)

     

        (צילום: נויה שילוני חביב)
    פינת האוכל, אחרי השיפוץ(צילום: נויה שילוני חביב)

    פינת האוכל: שולחן גדול ומאחד לארוחות משפחתיות

    לפני השיפוץ, בפינת האוכל היו שני שולחנות שחוברו יחדיו, הם היו בגדלים ובגבהים שונים, ונראו כמו 'תוספת' שמוסיפים בארוחות חג מזדמנות. בלבול: "לשמחתנו ולשמחת דיירי הבית, קיבלנו בתרומה שולחן אוכל ארוך במיוחד, באורך של שלושה מטרים, שסביבו יכולים כל בני-המשפחה להתכנס לארוחות משפחתיות. מיקמנו שלושה גופי תאורה מעל פינת האוכל, כדי להוסיף לתחושת הלכידות. צבענו חלק מהכיסאות בצבעים מוארים ומשמחים, שמשתלבים עם תפיסת העיצוב האקלקטית. כל הריהוט של הסלון גם הוא הגיע בתרומה, למעט שידת הטלוויזיה שנותרה במקומה, לאחר שנצבעה בגוון של הקיר. העמדת הריהוט נעשה מתוך רצון לאפשר מעגל שיחה".

     

    צריכים לצבוע את הבית? לחצו כאן

     

    ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"  


    פורסם לראשונה 25/01/2020 08:20

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים