שתף קטע נבחר

עיבוד מחשב: מיכל וולבה

מלחמת העולמות: סוכני השחקנים נגד פיפ"א

מיליוני אירו מתגלגלים בכל עסקה והגוף המנהל את הכדורגל העולמי החליט להציב שורה של מגבלות. הסוכנים המובילים, שלא מוכנים לוותר על העמלות, איחדו כוחות ויצאו לקרב

הכדורגל הפך בשנים האחרונות לספורט העשיר ביותר בעולם. הקבוצות הגדולות מתנהלות בתקציבים של מאות מיליונים, כאשר אחרי המיליארדרים והאוליגרכים שרכשו מועדוני כדורגל נכנסו לביזנס גם ממשלות. ולא נראה שהסכומים יצטמצמו בשנים הקרובות – בדיוק להפך.

 

בשבוע שעבר פירסמה פיפ"א את נתוני שנת 2019 בתחום העברות השחקנים בעולם, והמספרים פשוט מדהימים. 7.35 מיליארד דולר הוציאו הקבוצות ברחבי העולם על שחקני רכש, עלייה של 5.8 אחוז לעומת שנת 2018.

 

המשרדים של פיפ
בפיפ"א מנסים להגביל את העמלות, הסוכנים לא מוותרים(צילום: getty images)

 

המרוויחים הגדולים ביותר מהאינפלציה הזו הם כמובן השחקנים עצמם - והסוכנים. מאז שפיפ"א הכניסה את המערכת האוטומטית (ITMS) שכל העברה חייבת להתבצע באמצעותה, יש לה את הנתונים המלאים לגבי כל העברה, כולל את העמלות שגזרו הסוכנים.

 

לפיפ"א נמאס מהעמלות הגבוהות

ובכן, ב-2019 גרפו סוכני הכדורגל 653.9 מיליון דולר, שזה פי ארבעה ממה שהם הרוויחו רק ארבע שנים קודם לכן. אז פלא שכל כך הרבה אנשים רוצים להיות סוכנים?

 

המצב הזה לא מוצא חן בעיני פיפ"א. ההתאחדות הבינלאומית החליטה להתערב בג'ונגל הזה ולנסות להציב מגבלות, בעיקר בכל מה שקשור לעמלות. נכון שבמרבית העסקאות עמלת הסוכן היא כ-10 אחוזים, אולם במקרים רבים יש כמה וכמה סוכנים לכל עסקה. וסוכני העל דורשים, וגם מקבלים לעיתים, 20 אחוזים ואף יותר.

 

בהודעה שפירסמה פיפ"א לפני מספר חודשים נכתב כי "המטרה ארוכת הטווח היא לשפר את השקיפות, להגן על זכויותיו של השחקן, לחזק את היציבות החוזית וכמו כן להעלות את הסטנדרטים המקצועיים והמוסריים. במילים אחרות, המטרה היא להקטין ככל הניתן את ההתנהלות הפוגענית שלצערנו קיימת בכדורגל".

 

זלאטן איברהימוביץ' ומינו ראיולה (צילום: getty images)
בפיפ"א טוענים שקיימת התנהלות פוגענית, בתמונה זה לא נראה כך. זלאטן איברהימוביץ' ומינו ראיולה(צילום: getty images)

בספטמבר הודיעה ההתאחדות הבינלאומית כי היא מתכוונת להגביל את העמלה של הסוכנים שמייצגים את הקבוצה המוכרת ל-10 אחוזים מסך העסקה. עמלתם של הסוכנים של הקבוצה הרוכשת תוגבל לשלושה אחוזים. הכוונה היא להחיל את התקנות החדשות כבר בחלון ההעברות של הקיץ הקרוב.

 

הצעדים הללו של פיפ"א הקפיצו את הסוכנים. בימים רגילים הם נלחמים אחד בשני על לקוחות, ולא ממש אוהבים לפרגן לקולגות. אבל השבוע קרה דבר מדהים, כאשר באחת ממסעדות היוקרה של לונדון התקבצו כמה מסוכני הכדורגל המובילים בעולם לדיון חירום על המצב החדש.

 

אז מי נכחו בפגישה? היה שם ז'ורז'ה מנדס הפורטוגלי, האיש שמייצג בין היתר את כריסטיאנו רונאלדו וז'וזה מוריניו. מינו ראיולה האיטלקי-הולנדי, הסוכן של זלאטן איברהימוביץ', פול פוגבה והכוכב העולה ארלינג הלאנד. גם האנגלי ג'ונתן בארנט, האיש שמנהל את ענייניו של גארת' בייל, נכח. ודייויד מנאסה הוולשי, הסוכן של לוק שואו, אדם ללאנה ורבים אחרים, הגיע לפגישה.

 

כריסטיאנו רונאלדו וז'ורז'ה מנדס (צילום: רויטרס)
סופר פגישה עם סופר סוכנים. מנדס והלקוח מספר 1 שלו כריסטיאנו רונאלדו(צילום: רויטרס)

 

בארנט אמר אחרי הפגישה: "כל מה שאנחנו רוצים זו הגינות. פיפ"א צריכה להכיר בנו ולהתייחס אלינו בדרך נאותה. אבל האמת היא שאף נציג של פיפ"א מעולם לא ביקר במשרד שלי או קיים איתי שיחה. אם אתם שואלים את השחקנים עצמם מה הם רוצים, הם בעד הסוכנים. מעולם לא שמעתי ששחקן יתלונן על גובה העמלה שהסוכן שלו מקבל. אנחנו ננסה עד הרגע האחרון לפתור את הבעיה, אבל תהיו בטוחים, אם לא תהיה לנו ברירה, נפנה לכל בית משפט בעולם".

 

על פי הנוכחים בפגישה הם מייצגים כ-200 סוכני כדורגל. מל סטיין, נשיא התאחדות סוכני הכדורגל, אמר: "בפעם הראשונה החלטנו על מדיניות משותפת בהתייחס להצעות של פיפ"א. נשלח אליהם מכתב שעליו כולנו נחתום, ושבו נייעץ להם שנשמח לשבת לשולחן הדיונים כשכל צד מציג את ההצעות שלו".

 

כדי להבין כמה כסף סוכני העל עלולים להפסיד אם התקנות החדשות של פיפ"א ייכנסו לתוקף, צריך רק לראות את פרטי עסקת ההעברה של ארלינג הלאנד, החלוץ הנורבגי בן ה-19 שעבר בתחילת החודש מרד בול זלצבורג לבורוסיה דורטמונד.

 

בין דונלד טראמפ לפול פוגבה 

על פי מה שפורסם בשני עיתונים מובילים באיטליה, "גאזטה דלו ספורט" ו"טוטו ספורט", דורטמונד שילמה לאלופה האוסטרית 20 מיליון אירו כדמי העברה. מעבר לכך הוא חתם על חוזה לארבע וחצי שנים עם שכר של כשמונה מיליון אירו לשנה. 36 מיליון אירו (השכר הכולל) ועוד 20 מיליון (סכום ההעברה) מעמידים את העסקה כולה על 56 מיליון אירו.

 

וכמה קיבל הסוכן ראיולה על העבודה שעשה? 15 מיליון אירו. אביו של החלוץ, כוכב העבר אלף-אינגה הלאנד קיבל גם הוא נתח ראוי, 10 מיליון אירו. כך שכלל העסקה מבחינת דורטמונד הגיעה ל-81 מיליון!

 

גם אם מחשבים את העמלה של ראיולה מהסכום הכולל, אותם 15 מיליון, מדובר עדיין ביותר מ-18 אחוזים. הרבה מעל ומעבר למה שהיה מקבל אם התקנות של פיפ"א כבר היו בתוקף. אז פלא שהוא זועם ומוכן למלחמה?

 

ארלינג הלאנד (צילום: רויטרס)
ראיולה קיבל על ההעברה 15 מיליון אירו. ארלינג הלאנד(צילום: רויטרס)

 

ראיולה, כהרגלו, הגיב בהפצצה: "זו הייתה פגישה חשובה מאוד. כל מי שמכיר את ההיסטוריה של העולם יודע שבסוף הצדק מנצח. כך היה במלחמת העולם הראשונה וכך היה במלחמת העולם השנייה. ולכן אני בטוח שאנחנו ננצח".

 

האיש הגדול עם הפה הגדול לא עצר: "האם האנשים חושבים שהסוכנים מרוויחים יותר מדי? זה מה שנוהגים לומר, אבל זה לא נכון. זה מה שפיפ"א רוצה שאנשים יחשבו. אני לא חושב שהאוהדים האינטליגנטים חושבים כך. יש מלחמה של התקשורת נגד הסוכנים. למה תוקפים רק את הסוכנים כשכל מה שקורה בכדורגל רק גדל כל הזמן? האנשים אינם טיפשים. הם רואים שפיפ"א מעלה את מחירי הכרטיסים למונדיאל ב-25 אחוזים בכל פעם. אני לא מבין מדוע פיפ"א רוצה שכל כספי ההעברות יעברו דרך הבנק שלהם. לדעתי זה מאבק על כוח. זה גוף שכל מה שמעניין אותו זה לנצח".

 

לראיולה גם הייתה השוואה מעניינת. "זה מה שדונלד טראמפ עושה כל חייו. אם נוצרת בעיה, הוא מיד מייצר בעיה חדשה. אנחנו הסוכנים לא הבעיה. אם יחלישו אותנו, יחלישו גם את השחקנים. כולנו חיים במדינות שמנוהלות טוב מאוד ע"י חוקים ותקנות. יש גם חוק שקובע שאתה לא יכול להיות מונופול או קרטל, וזה חוק שאותו פיפ"א לא מקיימת מדי יום".

 

מינו ראיולה (צילום: Getty Images)
"אם יחלישו אותנו, יחלישו גם את השחקנים". מינו ראיולה(צילום: Getty Images)

 

עיסקת הלאנד לא הייתה הפעם הראשונה שראיולה הואשם בנטילת עמלות מנופחות. השיא כנראה היה בהעברה של פול פוגבה מיובנטוס למנצ'סטר יונייטד ב-2016 תמורת 105 מיליון אירו.

 

על פי הפירסומים, ראיולה קיבל מיונייטד 22 מיליון אירו ולא עידכן את האנגלים שעוד לפני כן יובנטוס שילמה לו 27 מיליון יורו! אם מה שפורסם אכן נכון, מדובר כנראה בעמלה הגבוהה בהיסטוריה, כמעט 50 מיליון על עסקה אחת!

 

לסוכני הכדורגל יצא שם של אנשים לא הכי הגונים, כאלו שהשחקן ועתידו לא כל כך מעניינים אותם, אלא בעיקר הכסף שהם ירוויחו מכל העברה שלו. הם מצידם כמובן טוענים שבזכותם אותם כדורגלנים הפכו למולטי מיליונרים והבטיחו את עתידם ועתיד המשפחות שלהם. ויש כל הזמן את השמועות על כספים שמועברים מתחת לשולחן, על הלבנות הון, מקלטי מס ומה לא. האמת נמצאת, כמו תמיד, באמצע.

 

מה שבטוח, המאבק בין הסוכנים לפיפ"א לא הולך להיות פשוט וגם לא יהיה נינוח. זו מלחמת על כסף גדול מאוד, על מאות מיליונים, ואף צד לא מתכוון לוותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: getty images
פיפ"א נלחמת בתופעת העמלות
צילום: getty images
מומלצים