שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: גם אתם יכולים להפוך לחלק מהסיפור של ירושלים

ירושלים היא עיר עם תפאורה מושלמת לרגעים בלתי נשכחים בחייהם של המתגוררים בה ובאלה שמבקרים בה. כעת, פרויקט ייחודי של הקרן לירושלים מאפשר לכם וליקירכם לקחת חלק בסיפור שלה, ולהיות שזורים בה לנצח

"בחרתי להנציח את בעלי שנפטר בגיל צעיר בדרך מיוחדת, המתאימה לו", מספרת עפרה. "אהבת חייו הייתה קולנוע – הוא אהב לצפות בסרטים ובכל הזדמנות היינו בורחים לסינמטק לראות סרט טוב, להשתתף בהקרנת טרום בכורה או לשמוע קונצרט". בזכות תרומתה של עפרה הוקם לפני מספר חודשים לאונג'-קפה "האוריינט-אקספרס" בכניסה לאולמות סינמטק ירושלים, בדיוק במקום שבו היא ובעלה נהגו להמתין לפני כניסתם לסרט. "בחרתי להנציח את אהובי באופן שמחזיר טובה לעיר שבה אני חיה", היא מסכמת. "היה לי ברור שההנצחה צריכה להיות קשורה לקולנוע ולעיר ירושלים. הסינמטק הוא עוגן תרבות בעיר ורציתי לעשות משהו טוב, שגם אחרים ייהנו ממנו".

 

עפרה פנתה לקרן לירושלים בעקבות פרסום על יוזמה חדשה ומרעננת בנוף התרומות הישראלי: פרויקט "פינה בי-ם" מאפשר לכל אחד לבחור את הדרך שבה ירצה לציין אירוע חשוב בחייו או להנציח את יקיריו בירושלים בדרך פשוטה ומהירה.

יוזמה מרעננת בנוף הישראלי

בעשור האחרון גדלה המודעות בקרב הציבור הישראלי לנושא של הנצחה והוקרה. מה שהיה פעם נחלתם של אנשים מחו"ל שרצו להנציח בארץ את יקיריהם, הופך בעשור האחרון לנושא חשוב ורלוונטי עבור ישראלים רבים. הנצחה יכולה להיות גם קשורה לשמחות משפחתיות ואחרות: מתנה שונה לסבא וסבתא החוגגים יובל לנישואין, הפתעה לאמא החוגגת יום הולדת מיוחד או דרך משמעותית לכבד בה ילד החוגג בר-מצווה.

 

הקרן לירושלים זיהתה את המגמה וייסדה את פרויקט "פינה בי-ם". וכך, אחרי למעלה מ-50 שנים של גיוס תרומות בעיקר מחו"ל, הקרן לירושלים פונה אלינו, הישראלים שאוהבים את ירושלים, ומאפשרת לנו להנציח את יקירנו או להוקיר אותם בחייהם ולקחת חלק בפיתוח העיר ובבניית עתידה בטווח רחב מאוד של סכומים.

 

הרעיון נולד במוחה של מנכ"לית הקרן לירושלים ענת צור דווקא כשטיילה הרחק מכאן, בסנטרל פארק בניו-יורק: "שמתי לב שעל כל ספסל, שביל, חלקת צמחים ואפילו מקומות שונים במדרכה היה מוטבע שם של מישהו", מספרת צור. "קיבלתי השראה משום שזה פרויקט שמשלב גם אפשרות להנציח אנשים אהובים ויקרים וגם אפשרות לפתח את העיר באמצעות הנצחה זו. זו חוכמה גם לדעת להעתיק ממודלים שעובדים בהצלחה רבה בעולם. פיתחנו את הרעיון גם לתחום התכניות המאפשרות הנצחה ובכך תורמות לחברה".

חדר מחשבים בשביל הילדים (צילום: באדיבות הקרן לירושלים)
חדר מחשבים בשביל הילדים(צילום: באדיבות הקרן לירושלים)
 

מאז הקמת הפרויקט בקרן לירושלים לפני כשנתיים, גברו הפניות מישראלים שביקשו להנציח את יקיריהם תוך תרומה לקהילה. "'פינה בי-ם' מאפשר לאנשים לתרום למקום שבו נמצא הלב שלהם או הזיכרון שהם רוצים להנציח. עכשיו כל זה מתאפשר דרכינו, בצורה מסודרת ופשוטה. אין צורך לעבור הליכים בירוקרטים ארוכים. הכנו רשימה של תחומים מגוונים וכל אחד יכול לבחור מה'תפריט' את הנושא הכי קרוב אליו ולהוקיר או להנציח את האדם שהוא רוצה. העיר והתושבים מרוויחים פיתוח נוסף". בין אפשרויות ההנצחה אפשר למצוא שיפוץ ספרייה בבית ספר, הקמת חדר פעילות בגן לילדים עם צרכים מיוחדים, קייטנת קיץ לילדים בחינוך מיוחד או מתן משאבים להפעלת פרויקט לנערים ונערות בסיכון.

 

"מצאתי את מה שחיפשתי"

אביה של מרגלית נפטר בגיל 63. זמן קצר לאחר מכן לקתה אימה בשבץ מוחי, הפכה סיעודית ונפטרה מספר שנים מאוחר יותר. "ההורים שלי היו אנשים מאוד צנועים, חיו בפשטות ותמיד דאגו שנקבל את החינוך הטוב ביותר, גם במחיר שהיו צריכים למנוע מעצמם דברים לטובת זה. כשאמא שלי נפטרה, ידעתי שאני חייבת להנציח את שניהם", מספרת מרגלית. כמי שמגיעה בעצמה מעולם החינוך, היה לה ברור שההנצחה תבוא לידי ביטוי בתחום הזה.

 

"מרגע שגמלה בליבי ההחלטה להנציח את הוריי בעיר, חיפשתי פרויקט שאתחבר אליו. זה היה תהליך חיפוש מטלטל, מציף מבחינה רגשית ומורכב. במהלך החיפוש הגעתי לאתר של הקרן לירושלים ושם ראיתי מספר פרויקטים שעניינו אותי. יצרתי קשר עם עדית ברנט - מנהלת את מדור ישראל בקרן לירושלים והגעתי לראות את פרויקט 'יעלים' בעין יעל - תרפיה בטבע לנערים בסיכון. באותו רגע ידעתי שמצאתי את מה שחיפשתי. הפרויקט שיקף באופן ראוי את הערכים שספגתי בבית, שהיו חשובים להוריי: אהבת האדם, הארץ והמדינה".

 

ספרייה בבית ספר (צילום: באדיבות הקרן לירושלים)
ספרייה בבית ספר(צילום: באדיבות הקרן לירושלים)
 

גם ג'יי ורנה פנו לקרן לירושלים לצורך הנצחה משמעותית. השניים עלו ארצה לפני כשש שנים, אך זמן קצר אחרי עלייתם נפטר בנם היחיד, בן ה-43, ממחלת לב. "כשהוא נפטר, לא היה לנו מושג איך ממשיכים הלאה", מספר ג'יי. "לא הצלחנו להכיל את האובדן והתחלנו לחפש משמעות ודרך להנציח אותו. אני מתקשה בהליכה ממושכת ומתיישב מדי פעם על ספסלים הפזורים בעיר כדי לנוח. בעקבות כך עלה הרעיון להנציח את בני בעזרת ספסל. יצרתי קשר עם הקרן לירושלים ומאותו רגע זכינו לליווי רגיש, מכיל, מקצועי ויעיל מצד מנהלת מדור ישראל בקרן. כמה חודשים לאחר מכן חנכנו את הספסל שהקמנו בגן בלומפילד, הפונה אל חומות העיר העתיקה, שם היינו מטיילים הרבה עם בננו זכרו לברכה. לבית הקברות קשה לנו ללכת, אבל אל הספסל אנחנו מגיעים הרבה מאוד. זה נותן לנו נחמה, לדעת שאנשים משתמשים בספסל הזה, במקום שכל כך אהבנו לטייל אליו שלושתנו".

 

עשרות אפשרויות לבחירה

הקרן לירושלים, הפועלת בעיר למעלה מ-50 שנה, מכירה את העיר היטב. כמי שאחראית להקמתם של מרבית מוסדות התרבות בירושלים, עשרות ספריות ציבוריות וגני משחקים, בריכות ציבוריות, פארקים, מנהלים קהילתיים, בתי אבות ציבוריים ומועדוניות לקשישים – הקרן לירושלים יכולה לראות את צרכי העיר בצורה רחבה ולהציע מגוון של פרויקטים חיוניים. בעקבות העבודה השוטפת עם מאות מוסדות, גופים וארגונים בעיר, גיבשה הקרן רשימה מגוונת של אפשרויות לתרומות, בטווח גדול של סכומים.

 

"זהו כלי חדש לפיתוח העיר", אומר שי דורון נשיא הקרן לירושלים. "זו זכות להנציח ולהוקיר מישהו בעיר כמו ירושלים, שיש לה משמעות גדולה עבור אנשים רבים בעולם. השתדלנו לבחור פרויקטים שיהיו אטרקטיביים לקהל הישראלי, בין אם ירושלמים, ירושלמים לשעבר או כל אדם שיש לו פינה בלב לירושלים. אבל מעבר לכך: זאת אפשרות מבחינתנו להגיע לקהל הישראלי. תרומתם של הישראלים משמשת אותנו כמנוף לגיוס משאבים מידידים בכל רחבי העולם, המבקשים לראות בישראלים ובירושלמים שותפים אמיתיים לתרומות שהם מעניקים לפיתוח העיר.

 

"מרגע השקת הפרויקט ועד היום הגיעו אלינו מאות פניות", מספרת עדית ברנט, מנהלת מדור ישראל. "הפנייה הראשונה הייתה של הסופרת אורה אחימאיר שרצתה להפתיע את בעלה, איש הטלוויזיה הוותיק יעקב אחימאיר, ולהעניק לו מתנה מיוחדת ליום הולדתו ה-80. היא בחרה לעשות זאת באמצעות ספסל ברחבת הכניסה לתיאטרון ירושלים – מקום אליו יש להם חיבור אישי – דבר שאיפשר לנו להעביר תרומה משמעותית לפעילות השוטפת של התיאטרון".

 

ספסל אחימאיר (צילום: באדיבות הקרן לירושלים)
ספסל אחימאיר(צילום: באדיבות הקרן לירושלים)

זה הזמן לחקוק משהו משלכם בעיר הבירה

אין ספק שלירושלים יש משמעות מיוחדת עבור כולנו. עבור ישראלים רבים, זו זכות גדולה להנציח מישהו, לחגוג אירוע מיוחד בחיים או לחקוק לנצח זיכרון אישי מירושלים, באמצעות ספרייה בבית ספר שלמדתם בו, חדר מוסיקה במנהל קהילתי או משחקייה לילדי חינוך מיוחד. 'פינה בי-ם' היא יוזמה שמאפשרת לכל הצדדים להרוויח - התרומות ממנפות את הפיתוח של ירושלים, ולצד זאת, כולנו מקבלים את הזכות להנציח ובכך לתרום ולהיות שותפים לסיפורה המופלא של ירושלים.

 

  (צילום: באדיבות הקרן לירושלים)
(צילום: באדיבות הקרן לירושלים)
 

רוצים לקחת חלק בסיפור של ירושלים באמצעות הנצחה או הוקרה? לפרטים ולמגוון האפשרויות של 'פינה בי-'ם", היכנסו>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים