שתף קטע נבחר

העולם זכר את השואה - מנפאל דרך ליטא ועד לאו"ם

בנפאל הבעייתית יזמה שגרירות ישראל הרצאות לקדם "סובלנות לאחר ולשונה", בניו יורק נאמו ניצולים לצד המזכ"ל ובליטא הצטלמה הממשלה להצהרה "אנחנו זוכרים"

מלבד הטקס המרכזי בפולין, עשרות נציגויות ישראל בחו"ל יזמו ולקחו חלק בארועי זיכרון, טקסים ופעילויות חינוכיות לרגל יום השואה הבינלאומי שחל אתמול (יום ב'), בסימן 75 שנים לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו.

 

 

בשגרירות ישראל בנפאל, האתגר בקיום פעילות מוצלחת היה גדול במיוחד משום שבנפאל, באופן שלישראלים יהיה קשה לתפוס, המשטר הנאצי עודנו נחשב בקרב רבים כחיובי ופרגמטי. באחד מבתי הקפה המרכזיים בקטמנדו מוצגת תמונה של המכונית הראשונה שהגיעה לנפאל וניתנה כמתנה למלך נפאל מאדולף היטלר בשנת 1940.

והמרצדס שהיטלר העניק במתנה בשנת 1940 למלך נפאל ()
המרצדס שהיטלר העניק במתנה בשנת 1940 למלך נפאל

יום השואה בנפאל שגריר ישראל בני עומר עם הזקן ()
יום השואה הבינלאומי בנפאל: השגריר בני עומר בשיעור

בשיתוף משרד החינוך הנפאלי, האו"ם ושגרירות גרמניה בנפאל, יזמה השגרירות הישראלית הרצאות בנושא השואה שהועברו בכ-40 בתי ספר בשלוש ערים שונות. לצורך קיום ההרצאות גייסה השגרירות כמאה מתנדבים מטעם האו"ם שהוכשרו ותודרכו מבעוד מועד על-ידי השגריר בני עומר וסגנו טל שוורצמן במסגרת יום עיון מרוכז. במקביל לטקס רשמי בבית השגריר הגרמני, זכו מאות תלמידים נפאלים ללמוד לראשונה על השואה.

 

לדברי השגריר עומר, "חשוב להנחיל לדור הצעיר בנפאל את הלקח המרכזי של השואה עבורם: סובלנות לאחר ולשונה, שלילת רגשות של גזענות ושנאת זרים".

 

האו"ם ציין את יום השואה הבינלאומי בכינוס מיוחד של העצרת הכללית שבו נאמו מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שגריר ישראל דני דנון וניצולי שואה. את נאומו פתח המזכ"ל גוטרש בגינוי תופעת האנטישמיות ואמר כי "לפני 75 שנה היום, כשחיילים נכנסו לאושוויץ, הם היו המומים מהמראות מולם. חובתנו ללמוד וללמד מחדש את שיעורי השואה, כך שהיא לעולם לא תחזור על עצמה".

 

השגריר דנון התייחס בנאומו לדעיכת זכרון השואה. "ככל שחולפים עשורים, אנחנו מתקשים לזכור מה קרה. אנחנו הדור האחרון שיש לו את הפריבילגיה ללמוד על השואה מאלו שנאלצו לעבור את הזוועות. כשהזיכרון מתחיל לדעוך, כך דועכת האפשרות להאמין שאירוע כמו השואה התרחש באמת. קשה יותר להאמין שהמין האנושי מסוגל לרוע כזה", אמר.

 

דנון קשר בין העדר התגובה של הקהילה הבינלאומית לעליית האנטישמיות. "בשנות השלושים מנהיגי העולם אמנם הוקיעו את האנטישמיות אך זה לא הספיק. גם היום לא די בגינויי האנטישמיות, הגיע הזמן למעשים".

דנון וניצולי שואה ()
דנון וניצולי השואה איירין ששר ושרגא מילשטיין

ניצולי השואה איירין ששר ושרגא מילשטיין נאמו גם הם במליאת העצרת. מילשטיין סיפר על חוויותיו במחנה ברגן-בלזן ואמר כי "השואה היא לא רק אירוע היסטורי ללא פרופורציות, אלא גם מדריך לבחירות אישיות בחיי היום-יום. אלה מאיתנו ששרדו את הזוועה הזו ואנשים בעלי רצון טוב ברחבי העולם מאמינים באמונה שלמה שזו חובתנו לגנות ולמנוע כל אי סובלנות כלפי אנשים. אסור לשכוח את שיעור השואה".

 

באירוע נאמו גם נציגי ארה"ב, גרמניה, רוסיה ובסופו התקיימה הופעה קצרה של הכנר המפורסם יצחק פרלמן.

אנו זוכרים ()
ממשלת ליטא: אנו זוכרים

בליטא, בצעד של סולידריות לציון יום השואה הבינלאומי עמדה אתמול ממשלת ליטא כולה, כולל ראש הממשלה סקוורנליס, עם אותיות המתחברות יחד להאשטאג עם המילים "אנחנו זוכרים".

 

ליטא, מדינה בלטית קטנה שעד השואה חיו בה מעל 220 אלף יהודים, מתקשה להתמודד עם העובדה ש-95 אחוזים מיהודי המדינה נרצחו, רבים מהם בידי ליטאים. רק לאחרונה נמנע עקב לחץ חיצוני ופנימי "חוק שואה" בפרלמנט הליטאי, המזכיר את החוק הפולני. נשיא ליטא ביטל ברגע האחרון את הגעתו לפורום השואה ביד ושם, כמוהו כנשיא פולין ונשיאי לטביה ואסטוניה, עקב המקום הבולט שניתן לנשיא רוסיה פוטין והחשש שפוטין ינצל את הבמה כדי לתקוף את שיתוף הפעולה של ליטאים עם הגרמנים.

 

לצד זאת, ממשלת וילנה משקיעה משאבים ניכרים בבניית גשרים עם העם היהודי, לרבות אירועי "שנת הגאון" לזכר 300 שנה להולדת הגאון מווילנה. שגריר ישראל בליטא, יוסי לוי, שיבח בעמוד הפייסבוק שלו את המחווה הליטאית, והוסיף שמלאכת עיצוב הזיכרון לא תמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השגריר דנון והניצולים שנאמו באו"ם
מומלצים