אם אין לכם עדיין מינוי לספרייה העירונית הקרובה לביתכם, עכשיו זה הזמן, ולא בהכרח כדי להיסחב הלוך ושוב עם ספרים עטופים בניילון מצהיב. יותר מ־100 ספריות ברחבי הארץ כבר הצטרפו לשירות ההשאלה הממוחשב של הספרייה הדיגיטלית הישראלית שהחל לפעול לפני כארבע שנים, ומאפשר גישה לספרים האלקטרוניים והקוליים של כל הספריות השותפות בו, מנהריה ועד באר־שבע, באמצעות אתר ואפליקציה בשם 'ליבי'.
5 צפייה בגלריה
(צילום: Shutterstock)
בתפריט: 'שטוקהולם' של נעה ידלין ו'תיק נעדר' של דרור משעני בגרסת אודיו, 'קרא לי בשמך' של אנדרה אסימן, 'אורה הכפולה' של אריך קסטנר.
ז'אנרים: פרוזה, עיון, שירה, ילדים, נוער, קומיקס ורומנים גרפיים. בקיצור, הכל.
שפות: עברית, ערבית, אנגלית, רוסית, אמהרית, גרמנית, צרפתית, ספרדית, הולנדית.
מינוס: באופן מעט אבסורדי, שיטת השאילה זהה לשאילה של עותקים קשיחים מהספרייה, כך שיש לחכות ברשימת המתנה לכותרים שחסרים, וזמן השאילה מוגבל. בנוסף, השירות זמין רק למנויים בספריות שעובדות איתו. אם אין לכם מינוי - תצטרכו להגיע לספרייה ולהירשם.
במקום סרטונים של חתולים מתחבקים ופוסטים על רון כחלילי, נסו לגוון את זמן המסך עם פרויקט הסיפור הקצר - מאגר של כ־3,000 סיפורים קצרים, הסוגה ההולמת ביותר לקריאה בסמארטפון. את הפרויקט, שזמין גם באתר וגם באפליקציה, הקים לפני כחמש שנים הסופר והמו"ל יפתח אלוני, והוא כולל סיפורים מישראל ומרחבי העולם שמתורגמים מ־42 שפות ומתעדכנים מדי שבוע.
בתפריט: 'ילדה בקפה' של רונית מטלון, 'חרלמוב' של ס' יזהר, 'אוולין' של ג'יימס ג'ויס, סיפור קולי של לוסיה ברלין.
ז'אנרים: סיפורים קצרים למבוגרים ולילדים. גם בגרסת אודיו.
שפות: עברית, ערבית ואנגלית (האפליקציה פועלת כרגע בעברית ובאנגלית).
בונוס: אפשר ליצור רשימת קריאה אוטומטית לפי העדפות אישיות.
מינוס: הסיפורים הקוליים בתשלום של שישה דולר בחודש.
הבלוג של הספרייה הלאומית, אותם האנשים שמקפיצים לכם בפיד כתבות על כביסה במאה ה־18 ועל כדורגל בתקופת המנדט, מפעיל תחתיו מאז 2017 את כתב העת 'המוסך', יוזמה של קבוצת עורכות ומתרגמות, בהן טל ניצן, דורית שילה, לי ממן וריקי כהן. המגזין יוצא אחת לשבועיים במהדורה מקוונת בלבד, ומשלב שירה, סיפורים קצרים, מסות ופרקים ראשונים מתוך ספרים בכתובים, לצד יצירות אמנות עכשווית. בתפריט: מסות של יערה שחורי ותמר מרין, שירים של חיידר אל־פייחאן ותדיאוש רוז'ביץ', סיפורים קצרים של יונתן שגיב וליה נירגד.
'מעין', כתב העת שהקימו ב־2005 רועי צ'יקי ארד ויהושע סימון, אמנם מסתפק במחיר סמלי גם בגרסתו המודפסת, אבל את כל גיליונות העבר, 15 במספר, תוכלו למצוא באתר המגזין לגמרי בחינם. בתפריט: שירים של אהרן שבתאי ומיטל נסים, סיפורים של ענת עינהר וריטה קוגן, מסות של יוני רז פורטוגלי ונמרוד קמר.
'גרנטה', המהדורה העברית של כתב העת הבריטי המהולל, תחת פיקודן של רוני קרמר ומירה רשתי, מודפסת כאן פעמיים בשנה, ובמקביל מתפרסמות גם באתר יצירות נבחרות מתוך הגיליונות. בתפריט: סיפורים של טהא מוחמד עלי ועידן צבעוני, שירים של שירה סתיו ויונית נעמן, מסות של ארנה קזין וזהר אלמקייס.
כתב העת הרדיקלי 'מטעם', מייסודו של יצחק לאור, סגר אמנם את שעריו ב־2011, אבל כל 28 גיליונותיו זמינים לקריאה - בפורמט מסורבל למדי - באתר 'לקסיקון הספרות העברית החדשה'. בתפריט: שירים של הילה להב וברטולט ברכט, מסות של עבד עזאם וחיים הנגבי.
אם נרשמתם לקורס בספרות ההשכלה, אם אתם מתקשים להירדם בלי פיוט של שבזי, פרויקט בן־יהודה הוא המקום בשבילכם: אוסף דיגיטלי של כ־17 אלף יצירות עבריות, שהקים לפני 20 שנה המתכנת והמתרגם אסף ברטוב בהשראת פרויקט גוטנברג האמריקאי. מדובר ביצירות שפג תוקף זכויות היוצרים שלהן (כלומר, כאלה שיוצריהן מתו לפני יותר מ־70 שנה), אבל בשנים האחרונות עלו לאתר גם יצירות צעירות יותר, שהפרויקט קיבל אישור לפרסם אותן. האוסף מתעדכן כמעט מדי יום.
בתפריט: 'גילוי וכיסוי בלשון', מסה של חיים נחמן ביאליק; 'סמטאות', סיפור של אלישבע; 'בר־כוכבא', מחזה של טשרניחובסקי; אגרות של יאנוש קורצ'ק.
ז'אנרים: פרוזה, שירה, מסות, עיון. ויש גם שני מילונים.
שפות: עברית.
בונוס: הפרויקט מתחזק גם מיזם צדי בשם 'אנשי רוח ותרבות מקריאים' - מאגר סרטונים של סלבס מתחום האקדמיה שמקריאים טקסטים מהאתר.
מינוס: אין אפליקציה. אין אודיו. הממשק מיושן ולא נוח.
אין כמו קיפול כביסה או שטיפת כלים כדי להשלים פערים בקאנון הספרות העברית. 'הארכיון' הוא אוסף דיגיטלי של כ־800 יצירות עבריות מוקלטות, שנוסד ב־2018 במרכז הספר והספריות ביוזמתו של משה סקאל. בשונה מלא מעט ספרים קוליים מתוצרת הארץ, מדובר בהפקות הקלטה איכותיות, בביצוע אמנים וקריינים מקצועיים. במילים אחרות: ירון לונדון מקריא את 'סנאי' של ביאליק. תענוג.
בתפריט: 'עצבים' של י"ח ברנר בקריינות של ערן צור, 'רוח ערב צוננת נשבה בפני' של רחל המשוררת בקריינות של רבקה מיכאלי, 'משירי ארץ אהבתי' של לאה גולדברג בקריינות רנה ורבין.
ז'אנרים: שירה ופרוזה.
שפה: עברית.
מינוס: אין אפליקציה. המאגר מתעדכן לעיתים רחוקות מאוד.
מאגר הספרים הדיגיטלי הוותיק בעולם, שנוסד ב־1971 על ידי העתידן והסופר האמריקאי מייקל הארט, מכיל יותר מ־60 אלף יצירות קלאסיות חופשיות לשימוש, שאפשר להוריד או לקרוא באתר - אם עברית היא לא שפת הקריאה היחידה שלכם. הוא כולל יצירות שפג תוקף זכויות היוצרים שלהן, או כאלה שהפרויקט קיבל אישור מיוחד לפרסמן. ויש גם אפליקציה.
5 צפייה בגלריה
(צילום: Shutterstock)
בתפריט: 'הרפתקאותיו של האקלברי פין' של מארק טוויין, 'אנקת גבהים' של אמילי ברונטה, 'מידלמארץ'' של ג'ורג' אליוט, 'דיוויד קופרפילד' של צ'ארלס דיקנס. כולם בשפת המקור. ויש גם לא מעט ספרים קוליים.
שפות: אנגלית, גרמנית, ספרדית, דנית ועוד עשרות שפות אחרות.
ז'אנרים: פרוזה, עיון, שירה, מחזות, ספרי ילדים ונוער.
מינוס: האתר והאפליקציה לא נוחים לשימוש.
ספרים קוליים הם עסק לא זול, יודע כל מי ששכח לבטל את המינוי ל־audible אחרי 30 ימי הניסיון. חובבי הז'אנר יכולים לחסוך לא מעט אם יתיידדו עם ליבריווקס, מאגר של כ־13 אלף ספרים קוליים שפג תוקף זכויות היוצרים שלהם, והוקלטו על ידי מתנדבים מרחבי העולם. הפרויקט, שפועל באתר ובאפליקציה, נוסד ב־2005 והוא מתעדכן לעיתים תכופות.
בתפריט: 'מסביב לעולם בשמונים יום' של ז'ון ורן, 'האמריקאי' של הנרי ג'יימס, 'אוליבר טוויסט' של צ'ארלס דיקנס, 'יוליסס' של ג'יימס ג'ויס.
ז'אנרים: פרוזה, עיון, שירה, מחזות, ספרי ילדים ונוער.
שפות: אנגלית, צרפתית, גרמנית, איטלקית, ספרדית ועוד עשרות שפות שאינן עברית.
מינוס: הממשק לא נוח לשימוש.
ארכיון האינטרנט, מיזם שהשאפתנות שלו מתחרה רק עם שמו, מפעיל תחתיו את 'הספריה הפתוחה', אוסף של מיליוני ספרים סרוקים.
בתפריט: 'אמה' של ג'יין אוסטן, 'אליס בארץ הפלאות' של לואיס קרול, 'מקבת' של שייקספיר, 'אריאל' של סילביה פלאת, ספר מתכונים אנגלי מהמאה ה־18.
ז'אנרים: פרוזה, עיון, שירה, מחזות, ספרי ילדים ונוער, קומיקס ורומנים גרפיים.
שפות: אנגלית, עברית, ערבית, רוסית, צרפתית, גרמנית ועוד עשרות שפות אחרות.
מינוס: מדובר בספרים פיזיים שנסרקו, כך שהקריאה לא ממש נוחה. מעבר לזה, המיזם שנוי מאוד במחלוקת מבחינה אתית, וכבר הואשם בהפרת זכויות יוצרים על ידי עשרות ארגוני מו"לים ויוצרים ברחבי העולם.
פורסם לראשונה: 07:46, 31.01.20