שתף קטע נבחר

למה פתרון משבר האקלים קריטי – דווקא בישראל?

ישראל קטנה יחסית באוכלוסייה ובשטח, אבל מאוד חשובה ואפילו קריטית בהקשר העולמי של משבר האקלים. ארבע סיבות / דעה

נראה כי התובנה בדבר קיומו של משבר אקלים כבר הפכה לחלק מהשיח המרכזי בישראל, בוודאי לנוכח אירועי הקיצון האקלימיים שאנו חווים בתקופה האחרונה. גם ראש הממשלה נתניהו ושרים בכירים כבר התבטאו על בימות שונות בנושא זה, התקשורת עוסקת בו כמעט על בסיס יומי ויש תחושה כי ההכרה בקיומו של המשבר, כבר חלחלה לתודעה הציבורית והלאומית.

 

יש השואלים - מה חלקה של ישראל בפתרון המשבר, שהוא גלובלי במהותו. אנו מדינה קטנה, טוענים השואלים, איננו מעצמה יצרנית או צרכנית, וגם אם נחולל שינוי משמעותי באורח החיים שלנו, כמה כבר אנחנו יכולים לתרום לצמצום משבר האקלים?

 

שביל נחמיה  (צילום: לילה בל ארי )
נחל בגליל העליון(צילום: לילה בל ארי )

 

אז נכון, בשטחנו ובכמות האוכלוסייה - אנחנו קטנים, אבל מאוד חשובים ואף קריטיים, בהקשר של משבר האקלים. הנה ארבע סיבות, לשאלה למה דווקא ישראל?

 

1. לנו זה יעלה יותר, וכדאי מאוד שניערך: בהיותנו מדינה הממוקמת כגשר בין יבשות, בין מזרע וישימון - לתנודות האקלימיות יש עלינו השפעה דרמטית במיוחד. כבר כעת, קצב ההתחממות בישראל גבוה פי 2 מהממוצע העולמי. הירידה החזויה בכמויות המשקעים והעלייה הצפויה בקצב האידוי, תשפענה מיידית ודרמטית על משק המים השברירי שלנו - הנחלים, המעיינות והאקוויפרים, המצויים גם כך במחסור, וישנו את פני נוף הארץ ואת חיינו כאן, הרבה יותר ממדינות אחרות.

 

יתרה מכך, כל המרחב שבתחומו ישראל ממוקמת, עתיד לספוג שינויים אקלימיים דרמטיים, כולל מחסור הולך וגובר במים, על כל המשמעות הגיאופוליטיות העצומות הכרוכות בכך.

 

איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע (צילום: ירון שרון) (צילום: ירון שרון)
איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע(צילום: ירון שרון)

 

2. הזכות והאחריות להחזיק נכסי טבע בעלי ייחוד בינלאומי: ישראל התברכה בנכסי טבע ובמגוון ביולוגי יוצא דופן - כתוצאה מהיותינו מקום מפגש בין אזורי אקלים, וצוואר בקבוק כנתיב נדידה לחצי מיליארד ציפורים, מדי עונת נדידה.

 

לשינויי האקלים השפעה דרמטית על הטבע הישראלי המגוון. היותינו בית למינים אנדמיים, לאבות הבר של מספר מיני תרבות, לבתי גידול מערכות טבעיות ומינים שאנו גבול התפוצה שלהם - מעניקה לנו זכות גדולה, אך גם חובה עצומה בצידה, לשמור על נכסים ייחודיים אלו, בעולם המתערער. חלק ממיני החי והצומח - אם ייעלמו מישראל - ייכחדו מהעולם לחלוטין. מערכות טבעיות יציבות, הן גם המפתח להתמודדות עם משבר האקלים.

 

משבר האקלים, כמו כל משבר - הוא גם הזדמנות: היותינו סטארט אפ ניישן, יחד עם אתגרי הפיתוח שייחודיים לנו - המדינה הצפופה במדינות המערב - יוצרים הזדמנות יוצאת דופן, להוביל בפיתוח ויישום פתרונות מתקדמים וחדשניים, להתמודדות עם משבר האקלים, פתרונות המבוססים על שמירה על הטבע, בקשת רחבה של תחומים: אנרגיות מתחדשות, שאינן פוגעות בטבע, ניצול יעיל של משאבי מים וקרקע, שיקום והשבה של מערכות טבעיות, פיתוח עירוני איכותי, המשלב מערכות טבעיות בתוך העיר, חקלאות מתקדמת שומרת טבע, ניהול מי נגר ועוד.

 

בחלק מתחומי ידע אלו ישראל, כבר קנתה מוניטין בזירה הבינלאומית. משבר האקלים יוצר הזדמנות למצות את היכולות האדירות של ישראל, ולהוות גורם מוביל בזירה הבינלאומית, לקידום פתרונות חדשניים וחוצי גבולות, חוד החנית של מחקר, פיתוח, יישום והטמעה של פתרונות מבוססי טבע.

 

בכל מקרה – אין לנו מה להפסיד, והרווח מובטח: עם ובלי קשר למשבר האקלים - יישום הפתרונות הנדרשים בכדי להתמודד עם משבר האקלים, הינם בעלי תרומה מיידית ומשמעותית לאיכות החיים ולבריאות שלנו.

 

לדוגמה - צמצום השימוש בדלקים פוסיליים ומעבר לאנרגיה מתחדשת - יתרום מיידית לשיפור דרמטי באיכות האוויר שאנו נושמים. ניהול נכון של משק המים, יביא לשיפור באיכות המים שאנו שותים, להשבת מים חיים לנחלים הגוועים שלנו, למיתון תופעות שיטפוניות ולמניעת אובדן סחף קרקע. צמצום השימוש בפלסטיק ושינוי תרבות הצריכה בכלל, יחסכו אשפה במרחב הציבורי, ואת הצורך בטיפול בה. יותר שטחי טבע בעיר, יתרמו למיתון ההתחממות בערים, לחיזוק הזהות העירונית, ולאיכות החיים בעיר בכלל.

 

וכמובן - כשנשמור יותר על הטבע שלנו, נרוויח את ההנאה מהטבע הישראלי המגוון והנפלא, שמלבד כל סגולותיו מאז ומתמיד, הוא גם בן הברית המשמעותי ביותר שלנו להתמודדות עם משבר האקלים.

 

אז למה, בעצם, אנחנו מחכים?

 

איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון שרון
איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע
צילום: ירון שרון
מומלצים