שתף קטע נבחר

195 אלף נפגעו בשנה מבריונות ברשת, 90% מהם לא דיווחו למשטרה

העבירות המקוונות השכיחות ביותר הן התחזות, גניבת מידע והחדרת וירוסים, רבע מאלו שלא דיווחו למשטרה ציינו כי הסיבה לכך היא חוסר יכולתה לטפל במקרים כאלה. דו"ח הלמ"ס לרגל היום הבינלאומי למאבק בבריונות

נפגעי עבירה מקוונת ()
נפגעי עבירה מקוונת

195 אלף ישראלים בני 20 ומעלה נפגעו בשנה מבריונות ברשת, רק עשירית מהם התלוננו במשטרה. כך עולה מנתונים שמפרסמת בצהריים (יום ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לרגל היום הבינלאומי למאבק בבריונות. הסקר עצמו נערך בהזמנת המשרד לביטחון הפנים ובמימונו.

 

בנוסף ל-195 אלף שנפגעו מעבירות מקונות, מנתוני הלמ"ס עולה כי בקרב בני 20 ומעלה כ-95 אלף נפגעו במהלך השנה שקדמה לסקר מבריונות ברשת וביוש (שיימינג בלעז), מתוכם 60% גברים ו-40% נשים. בלמ"ס מצאו כי השיעור הגבוה ביותר של נפגעים מעבירה מקוונת היה בקרב בני 34-25 ואילו שיעור הנפגעים הנמוך ביותר היה בקרב בני 65 ומעלה.

נפגעי עבירה מקוונת ()
נפגעי עבירה מקוונת

בבחינת סוגי העבירות המקוונות, אומרים בלמ"ס, כי סוגי העבירות המקוונות השכיחות ביותר היו התחזות או גניבת זהות (32.5%), עבירות גניבה או הפצת מידע (27.2%) ועבירה כנגד מחשב (וירוס, תולעת) (17.9%). כמעט כל הנפגעים לא פנו למשטרה. לפי הלמ"ס, רק 10.8% מהנפגעים דיווחו למשטרה על האירוע האחרון שבו נפגעו.

 

על פי הלמ"ס, 24% מהנפגעים שלא דיווחו למשטרה ציינו כי הסיבה לאי הדיווח היא חוסר היכולת של המשטרה לטפל במקרים כאלה, 15% ציינו את חוסר הרצון של המשטרה לטפל במקרים כאלה, 14.9% אמרו כי לא פנו למשטרה מפני שדיווחו לגורם אחר ו-14.6% טענו כי לא דיווחו מאחר שמדובר במקרה קל ערך. 31.5% נוספים ציינו כי לא דיווחו למשטרה מסיבה אחרת.

 

בלמ"ס בדקו גם את מידת ההיפגעות של ילדים. בדו"ח נכתב כי בריונות ברשת וביוש היא אחת מהעבירות השכיחות ביותר כלפי ילדים במשקי הבית בישראל - 2.4%. בקרב יהודים, שיעור זה אף גבוה יותר - 3%. עבירה מקוונת כלפי ילד (לא כולל בריונות ברשת וביוש), היא העבירה הפחות שכיחה כלפי ילדים במשק הבית - 8,800 דיווחו כי נפגעו ממנה.

נפגעי עבירה מקוונת ()
נפגעי עבירה מקוונת
 

אולם בכ-3,300 ממשקי הבית שבהם נפגעו ילדים מעבירה מסוג זה, דווח כי הילד שנפגע חווה שתי פגיעות או יותר במהלך 12 החודשים שקדמו לסקר. בלמ"ס אמרו כי אפשר לראות זאת גם במספר הפגיעות הכולל של עבירה מקוונת כנגד ילדים - כ-15 אלף מקרים, מספר גבוה בהרבה ממספר הנפגעים. בלמ"ס גם שאלו לגבי מידת החשש להיפגע מעבירה מקוונת כתוצאה משימוש באינטרנט, כגון גניבת מידע דרך האינטרנט, התחזות או איום באמצעות מערכות ממוחשבות.

 

מהנתונים עולה כי מרבית בני ה-20 ומעלה אינם חוששים להיפגע מעבירה מקוונת - 76.7% ציינו כי הם חוששים במידה מועטה או כלל לא. התמונה, כך על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משתנה כאשר בוחנים את מידת החשש בקרב אנשים שציינו כי נפגעו מעבירה מקוונת בשנה שקדמה לסקר לעומת אנשים שלא נפגעו מעבירה מסוג זה.

 

בקרב אלו שלא נפגעו מעבירה מקוונת, מידת החשש דומה לאוכלוסייה הכללית של בני ה-20 ומעלה - 78% ציינו כי הם חוששים במידה מעטה או כלל לא, ואילו 22% חוששים במידה רבה או רבה מאוד. לעומת זאת, בקרב פרטים שנפגעו מעבירה מקוונת המגמה מתהפכת. מרבית הפרטים (57.6%) ציינו כי הם חוששים להיפגע מעבירה מקוונת במידה רבה או רבה מאוד, ואילו 42% חוששים במידה מועטה או כלל לא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
18% מהעבירות - החדרת וירוסים
צילום: shutterstock
מומלצים