שתף קטע נבחר

איך לגרום לסטודנטים עם הפרעות קשב לאכול בריא?

מחקר שבוצע על ידי חוקרים מהאוניברסיטה העברית ומאוניברסיטת סאות'המפטון מצא כי פרסום נכון לקהל סטודנטים בעלי הפרעת ADHD עשוי לשנות את הרגלי צריכת המזון שלהם, בכלל זה העדפתם לרכוש מזון לא בריא

מחקר בינלאומי שבוצע לאחרונה באחת מקפיטריות האוניברסיטה העברית בירושלים ובחן את העדפות המזון של סטודנטים, חשף ממצאים מדאיגים על הרגלי תזונת סטודנטים רבים שסובלים כיום מהפרעת קשב וריכוז, ומציג דרך לתיקון המצב.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

המחקר, שפורסם בכתב העת "Journal of Attention Disorders", נוהל על ידי ד"ר שירלי הרשקו, מומחית ללקויות למידה ומנהלת המרכז לאבחון ותמיכה בסטודנט בפקולטה לחקלאות מזון וסביבה שבאוניברסיטה העברית, בשיתוף עם חוקרים נוספים מהאוניברסיטה - ד"ר יהודה פולק מהחוג לחינוך, פרופ' עדינה מאיר מבית הספר לריפוי בעיסוק, ד"ר אנה ארוניס ופרופ' איל ארט מהפקולטה לחקלאות; יחד עם פרופ' סמואל קורטז מאוניברסיטת סאות'המפטון שבבריטניה.

 

במחקר לקחו חלק 203 סטודנטים מהאוניברסיטה העברית, שסעדו באופן קבוע באחת הקפיטריות בקמפוס ברחובות. הם נשאלו מה הם אכלו מדי יום במשך שמונה ימים, וכן נתבקשו לציין אם הם סובלים מהפרעת קשב וריכוז (ADHD). 85 מהם ציינו שהם סובלים מההפרעה. ממצאי המחקר הראו כי רוב מי שציין שהוא סובל מהפרעה זו קנה מזונות פחות בריאים, כאשר תוצאות הפוכות נמצאו אצל קבוצת סטודנטים ללא הפרעת קשב וריכוז. במחקר עלה כי 73% מבעלי הפרעת קשב וריכוז בחרו במזון הפחות בריא, לעומת 25% בלבד בקבוצת הביקורת.

 

בשלב הבא, נבדקה השפעת הפרסום על שתי הקבוצות לאורך זמן, שמנו בסך הכל 427 סטודנטים - 193 מהם בעלי הפרעת קשב וריכוז (45%). במשך שמונה ימים פורסם כריך בריא (ביצה) ובמשך שמונה ימים נוספים פורסם כריך שאינו בריא (גבינת שמנת) בקפיטריה. הפרסום נעשה באמצעות שלט שהוצב במקום נוח לקריאה בקפיטריה ובגובה העיניים, שהבליט את האטרקטיביות של הכריכים. הסטודנטים שנבדקו היו צריכים להשיב איזה מזון הם קנו מהקפיטריה והאם הם סובלים מהפרעת קשב וריכוז.

 

ד
ד"ר שירלי הרשקו (צילום: אופיר רכבוך)

 

תוצאות המחקר חשפו כי בעלי הפרעת קשב וריכוז הושפעו בצורה משמעותית מהפרסום ורכשו את הכריכים הבריאים, לעומת הסטודנטים שלא סובלים מהפרעת קשב וריכוז. למעשה, אחוז המזונות הבריאים שאותם צרכו בעלי הפרעת קשב וריכוז עלה פי 2 בימים שבהם פורסם הכריך הבריא (בהשוואה לימים שבהם לא פורסם). פרסום מאכלים בריאים, לפיכך, דווקא לבעלי הפרעה שכזו, מגביר אצלם את הרצון לצרוך אותם.

 

משפיע גם על השמנה

לא מדובר במחקר הראשון של צוות המחקר בראשות ד"ר הרשקו, העוסק בתזונת סטודנטים עם הפרעת קשב וריכוז. מחקר קודם שפורסם בנובמבר 2018 בחן מסקנה שהתקבלה במחקרים קודמים, לפיה בעלי הפרעת קשב וריכוז סובלים יותר ממשקל גבוה, כאשר הסיכון עולה עם הגיל. מחקר זה כלל 60 סטודנטים (29 מהם בעלי הפרעת קשב וריכוז) שמילאו שאלון תדירות מזון מקיף על 119 פריטי מזון. עבור כל אחד מהשאלונים דיווחו הנבדקים על תדירות הצריכה התזונתית היומית שלהם באופן מקיף.

 

לאחר מכן, חולקו המזונות ל'בריאים' ו'לא בריאים' על פי מדריך ארגון הבריאות העולמי (WHO), ונמצא כי סטודנטים עם ובלי הפרעת קשב וריכוז אמנם העדיפו לצרוך כמות דומה של קלוריות ומספר מנות מזון, אך בעלי הפרעת קשב וריכוז העדיפו לאכול יותר פריטים שאינם בריאים ומשמינים כשיחס הפוך נמצא אצל קבוצת הביקורת. על מנת לתקף את הדיווחים לגבי הפריטים הלא בריאים בוצע המחקר הנוכחי, שכאמור הוכיח כי בעלי הפרעת קשב וריכוז קונים בפועל מזונות פחות בריאים.

 

ד"ר הרשקו ציינה בהקשר זה כי "סטודנטים רבים סובלים מהפרעת קשב וריכוז, אשר פוגעת בתפקוד האקדמי, התעסוקתי, החברתי והבריאותי שלהם. המחקרים האחרונים שערכנו הוכיחו כי הם מתאפיינים בתזונה פחות בריאה, כשדפוסי האכילה שלהם ביומיום מושפעים יותר מאופן ההצגה של המזון. לתוצאות המחקר האחרון חשיבות רבה בבניית תוכנית מניעה והתערבות לבעיית משקל והרגלי התזונה הלא בריאים המאפיינים את בעלי הפרעת הקשב והריכוז".

 

למחקר המלא:

https://journals.sagepub.com/eprint/YK4RBVQAQ58XMKBFHTQR/full

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים