שתף קטע נבחר

האולימפיאדה בסכנה: הקורונה משבש את עולם הספורט / "מר עולם"

הליגות נדחו, תחרויות בינלאומיות בוטלו והכוכבים בורחים. הנגיף שמשבית את סין שיבש את לוח השנה הספורטיבי ומייצר חשש כבד מפני פגיעה באירוע השיא של השנה: המשחקים האולימפיים בטוקיו בקיץ

נגיף הקורונה לא עוצר. עברו כבר כמה שבועות מאז התפרצות המגיפה בסין, והמספרים מטפסים בכל יום באופן דרמטי. ביום חמישי בבוקר דיווחו הסינים על 563 איש שמתו מהמחלה. יום לפני כן, עמד המספר על 500. מספר הנדבקים עמד בחמישי בבוקר על 28 אלף, מהם 3,800 במצב קריטי. רק שלושה ימים קודם לכן דווח על 20 אלף.

 

סין כמעט משותקת. השלטונות הטילו סגר לא רק על העיר ווהאן, שם פרצה המגיפה, עיר בה חיים כ-11 מיליון איש. כל מחוז חבאיי, 50 מיליון איש, נמצא בהסגר. אין יוצא ואין בא. ומספרי המתים והנדבקים ממשיכים לטפס בקצב מפחיד. כמובן שבתקופת משבר שכזו הרבה עניינים נדחקים הצידה. כמו הספורט למשל. לאף אחד אין ראש לכדורגל, כדורסל או טניס שולחן, כשעשרות אנשים מתים בכל יום.

 

צוותי חיטוי ברחובות ג'ג'יאנג (צילום: AFP)
נגיף הקורונה לא עוצר(צילום: AFP)

 

סין היא מעצמת ספורט אדירה. באולימפיאדת ריו ב-2016 סין סיימה במקום השני בטבלת המדליות אחרי ארה"ב. הספורטאים הסינים צברו 70 מדליות, מהן 26 מזהב. שלוש וחצי שנים אחרי ריו הספורטאים הסינים נמצאים בישורת האחרונה לקראת אולימפיאדת טוקיו שתתקיים בעוד חצי שנה. אבל כרגע אף אחד מהם לא יודע אם יוכל להשתתף במשחקים בטוקיו. שכן כרגע בוטלו כמעט כל הטיסות היוצאות מסין, כל זמן שהמגיפה משתוללת. חוסר הוודאות הוא עצום. נכון, חצי שנה זה לא מעט זמן, אבל אף אחד לא באמת יודע מתי יצליחו להתגבר על נגיף הקורונה, למצוא לו תרופה, ומתי סין תוכל לחזור לחיים סדירים.

 

ההתאחדויות הבינלאומיות עושות שמיניות באוויר כדי למצוא פתרונות למצב החדש שנוצר. אירועי ספורט גדולים שהיו אמורים להתקיים בסין בפברואר ואפילו במרץ בוטלו או הועברו למדינות אחרות. אירועים אחרים שמתוכננים לאפריל ומאי נמצאים בספק גדול וכמובן שהליגות המקומיות בסין לא מתקיימות ולא ברור מתי יחודשו.

 

האירוע הבינלאומי הכי גדול שאמור להתקיים בסין בקרוב ונמצא בסכנת ביטול הוא מרוץ הפורמולה 1 שנועד ל-19 באפריל בשנגחאי. רוס בראון, האיש החזק בעולם מרוצי המכוניות אמר אתמול שככל הנראה הגראנד פרי של סין יידחה. "אנחנו נשאיר את האפשרות לדחות את המרוץ לתאריך אחר בהמשך השנה. סין היא שוק צומח ונלהב אז ברור שאנחנו רוצים שהמרוץ יתקיים", אמר בראון.

 

אבל זה לא כל כך פשוט. הפעם האחרונה שמרוץ פורמולה 1 נדחה הייתה ב-2011. אז היה מדובר במרוץ של בחריין, אשר לא היה אפשרי לקיימו בשל המהומות של האביב הערבי. גם אז דיברו תחילה על קיומו של המרוץ בתאריך אחר, אולם הקבוצות לא הצליחו למצוא פתרון והמרוץ בוטל ולא נערך כלל.

 

הכפר האולימפי בטוקיו (צילום: AP)
הכפר האולימפי בטוקיו. גם האולימפיאדה בסכנה(צילום: AP)

 

ההבדל הגדול הוא שאז זו הייתה עונה עם 20 מרוצים. לעומת 22 שיש כיום, מה שיקשה מאוד על מציאת תאריך חלופי. סיום עונת 2020 הוא צפוף מאוד, עם תשעה מרוצים ב-14 שבועות ולכן הסיכוי "לדחוף" עוד מרוץ לתקופה הזו הוא כמעט בלתי אפשרי.

 

בינתיים ממתינים ראשי הפורמולה 1 להודעה של המארגנים הסינים, שמחויבים לשלם 40 מיליון דולר עבור הזכות לקיים את המרוץ בשנגחאי. אגב, ב-2011 למרות שהמרוץ בבחריין בוטל, המארגנים שילמו את הסכום המלא.

 

  ()

אירוע עולמי גדול שכבר בוטל לחלוטין הוא אליפות העולם באתלטיקה באולמות, שהייתה אמורה להתקיים בעיר נאנג'ינג בין ה-13 ל-15 במרץ. ההתאחדות הבינלאומית הודיעה כי האליפות נדחתה בשנה שלמה, למרץ 2021. אבל אליפות האתלטיקה היא רק אחד מבין שלל אירועים בינלאומיים שבוטלו. הרשימה כוללת את:

 

טורניר המוקדמות לאולימפיאדת טוקיו באיגרוף, שהיה אמור להתקיים החודש בעיר הנצורה ווהאן, מוקד המגיפה, הועבר לעמאן, בירת ירדן.

טורניר המוקדמות האולימפי בכדורסל נשים שאמור היה להתקיים בעיר הדרומית פושאן, בהשתתפות סין, ספרד, בריטניה ודרום קוריאה, הועבר לבלגרד.

בין ה-7 ל-9 במרץ הייתה הבירה בייג'ינג אמורה לארח טורניר בינלאומי בקפיצות למים. סין היא אחת המדינות המובילות בענף. ההתאחדות הבינלאומית לשחייה הודיעה כי האירוע בוטל וכי גם האליפות בשחייה צורנית שאמור להתקיים בעיר סוזהו בסוף אפריל, כנראה יבוטל אף הוא.

הטור דה היינאן, מרוץ האופניים הבינלאומי שאמור היה להיפתח ב-23 בפברואר, בוטל. התאחדות האופניים הבינלאומית תנסה לקיים את המרוץ בהמשך השנה, אבל הכל תלוי כמובן בהתפתחויות.

עוד טורנירים בינלאומיים בגולף, סנוקר ובדמינטון שאמורים היו להתקיים בחודש הקרוב בוטלו. כמובן שגם אליפות אסיה בבדמינטון שתוכננה להתקיים בעיר ווהאן באפריל, בוטלה.

 

לואיס המילטון (צילום: AFP)
לואיס המילטון. מירוץ הפורמולה 1 בסכנת ביטול(צילום: AFP)
 

 

נכון, יש עוד שנתיים עד פתיחת אולימפיאדת החורף שאותה אמורה סין לארח, וכולם מאמינים שעד אז ההיסטריה סביב נגיף הקורונה כבר תהיה היסטוריה רחוקה. אולם ההכנות לאירוע הענק כבר נפגעו. ממש החודש אמורים היו הסינים להתחיל ולקיים תחרויות מבחן באתרים שישמשו את אולימפיאדת 2022. בעיר יאנקינג הייתה אמורה להתקיים תחרות בינלאומית של סקי, אולם הן בוטלו. הספורטאים ייסעו במקום זאת לאוסטריה.

 

אימון כדורגל עם מסיכה על הפנים

ובכן, הליגות הסיניות שאמורות היו להיפתח ב-22 בפברואר, נדחו. מדברים על אפריל אבל אף אחד לא באמת יודע מתי הן ייפתחו. הקבוצות כבר נמצאות במחנות אימונים, רובן מחוץ לסין. אולם המאמנים והשחקנים נמצאים בחוסר ודאות.

 

כמה שחקנים זרים, כמו יאניק קראסקו הבלגי ואודיון איגאלו הניגרי, הצליחו "להימלט" ברגע האחרון מהקבוצות הסיניות שלהם ושבו לאירופה. קראסקו חזר לאתלטיקו מדריד ואיגאלו חתם במנצ'סטר יונייטד. עם זאת, מרבית הזרים נמצאים תחת חוזים ומחויבים לקבוצות הסיניות שלהם, כאשר חלון ההעברות ברוב מדינות אירופה כבר נסגר. כך גם המצב של ערן זהבי ודיא סבע, הישראלים של גוואנגז'ו R&F.

 

אגב, ווהאן זאל, הקבוצה מהעיר ה"נגועה", נמצאת כעת במחנה אימונים בדרום ספרד. אולם משחקי האימון שתוכננו עבורה, מול קרסנודאר הרוסית וקבוצה מגיברלטר, בוטלו. היריבות החליטו שלא לקחת סיכון למרות ששחקני ווהאן עזבו את העיר הרבה לפני פרוץ המגיפה.

 

ערן זהבי (צילום: עוז מועלם)
ערן זהבי. נאלץ לשמור על כושר בישראל(צילום: עוז מועלם)
  

 

מה קורה עם ארבע הקבוצות הסיניות שאמורות להשתתף בליגת האלופות של אסיה? ובכן, ההתאחדות האסיאתית החליטה תחילה שבשלב ראשון ארבע הקבוצות יחליפו ביתיות עם היריבות שלהן. מדובר בשלושת המשחקים הראשונים שיתקיימו בפברואר ובמרץ. לאחר מכן התקבלה החלטה חדשה: המשחקים של ארבע הקבוצות הסיניות יידחו לחודשים אפריל ומאי והחלטה סופית תתקבל 21 יום לפני כל משחק. אם המצב יהיה עדיין קריטי גם אז, הקבוצות הסיניות יצטרכו להציע מדינה ניטרלית שבה הן יארחו את המשחקים.

 

סיפור גדול אחר קשור לנבחרת כדורגל הנשים של סין שטסה לאוסטרליה כדי להשתתף בטורניר הקדם אולימפי. במקור הטורניר אמור היה להתקיים בווהאן. כשפרצה המגיפה הוחלט להעביר את המשחקים לעיר אחרת בסין, נאנג'ינג. מהר מאוד התברר שגם זה בלתי אפשרי והטורניר הועתק לסידני. כשהכדורגלניות הגיעו לאוסטרליה הרשויות המקומיות נכנסו לפאניקה ואסרו עליהן לצאת מבית המלון שלהן בבריסביין. השחקניות העלו לרשתות החברתיות תמונות וסרטונים שלהן מתאמנות במסדרונות המלון.

 

אימון במסדרון. נבחרת הנשים של סין בבריסביין

 

במשך שבוע שהו 32 השחקניות ואנשי הצוות בבית המלון מבלי שיכלו לצאת החוצה. רק ביום רביעי הן קיבלו את האישור לעזוב את המלון ולטוס לסידני, שם יתקיימו המשחקים מול תאילנד, טייוואן ואוסטרליה. הסיבה להסגר שנכפה על הסיניות: הן קיימו את מחנה האימונים שלהן לפני הטיסה לאוסטרליה בעיר ווהאן.

 

מי שנשארו מאחור ולא הורשו להצטרף לטיסה לאוסטרליה הן ארבע השחקניות שגרות ומשחקות בווהאן, כולל הכוכבת הגדולה וואנג שואנג, ששיחקה בעבר בפאריז סן ז'רמן, אבל החליטה לחזור לסין כדי לשחק באולימפיאדת טוקיו. וואנג ממשיכה להתאמן על גג הבית שלה בווהאן, כשהיא עוטה מסיכת פנים.

 

וואנג שואנג (צילום: AP)
וואנג שואנג. ממשיכה להתאמן על גג הבית שלה בווהאן(צילום: AP)
 

 

בינתיים הצרות הן בעיקר של הסינים, אבל באופק כבר רואים את האורות של טוקיו, בירת יפן שתארח בקיץ את המשחקים האולימפיים.

והיפנים מודאגים. מודאגים מאוד. טושירו מוטו, ראש הוועדה המארגנת של האולימפיאדה אמר אתמול: "אנחנו מודאגים מאוד. החשש הוא שהתפשטות הנגיף תשפוך מים קרים על המומנטום של המשחקים. אני מקווה מאוד שהמגיפה תיבלם במהירות. בכל מקרה אנחנו מתכננים לשתף פעולה בהקשר הזה עם הוועד האולימפי הבינלאומי, ממשלת יפו ועיריית טוקיו".

 

עד אתמול לא דווח על אנשים שנדבקו בנגיף ביפן עצמה, אולם כ-20 נוסעים שנמצאים על ספינת התענוגות שעוגנת בנמל יוקוהמה, כולל שלושה אמריקנים, נבדקו ונמצאו חולים. עד ל-24 ביולי, יום פתיחת המשחקים האולימפיים בטוקיו יש עוד הרבה זמן. אבל כל יום שעובר מבלי שתימצא התרופה לנגיף הקורונה, כך גובר החשש לנזק של ממש לאירוע הספורט הגדול ביותר של 2020.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים