שתף קטע נבחר

צילום:  AFP, EPA

נגיף הקורונה: עלייה חדה במספר המתים בסין; עוד 44 נדבקו בספינת התיירים ביפן

במחוז חוביי שבסין, מוקד ההתפרצות, שינו את שיטת האבחון וזיהו עוד כ-15 אלף מקרי הידבקות. 242 מקרי מוות נוספים דווחו, ובסך הכול מתו במחוז 1,310 בני אדם. 218 מקרי הדבקה אובחנו בספינת התיירים ביפן - שעל סיפונה 15 ישראלים

ועדת הבריאות במחוז חוביי שבמרכז סין הודיעה הלילה (בין רביעי לחמישי) על 14,840 מקרים חדשים של הידבקות בנגיף הקורונה במחוז, שנחשב למוקד ההתפרצות של המחלה. בנוסף, דיווחו במחוז גם על 242 מקרי מוות נוספים - יותר מפי שניים מכמות מקרי המוות שדווחו יום קודם לכן, שעמדה על 103. זהו מספר המתים הגבוה ביותר שדווח ביממה מאז שהחלה התפרצות המחלה. כתוצאה מהנתונים החדשים, עלה מניין המתים במחוז ל-1,310.

 

סך מקרי ההידבקות במחוז חוביי הגיע כעת ל-48,206, ומספר הנדבקים הכולל בסין עומד על יותר מ-60 אלף. מדובר בעלייה חריגה, שכן בימים האחרונים דווח במחוז בכל לילה על מספר מקרים חדשים נמוך משמעותית. אתמול, למשל, דווח על 1,638 מקרים חדשים במחוז בלבד. לדברי הרשויות במחוז, העלייה נובעת משיטות אבחון חדשות.

סופרקמרקט בעיר ווהאן שבמחוז חוביי (צילום: Getty Images)
מדפים ריקים בסופרמרקט בעיר ווהאן הנצורה שבמחוז חוביי(צילום: Getty Images)

סופרקמרקט בעיר ווהאן שבמחוז חוביי (צילום: Getty Images)
עומדים בתור בסופרמרקט בווהאן(צילום: Getty Images)

התפרצות הקורונה: כל העדכונים, החדשות וההסברים ב-ynet

 

 לדברי הרשויות במחוז חוביי, עד כה אובחן אדם כחולה בנגיף רק לאחר קבלת תוצאות בדיקות RNA (חומצה ריבונוקלאית) שנערכו לו. כתוצאה מהתפרצות הנגיף, נוצר מחסור חמור בסין בבדיקות RNA, וגם ההמתנה לתוצאותיהן לוקחת כמה ימים. כל אלה עיכבו את הטיפול בחולים בימים הראשונים של התפרצות המחלה, דבר שסייע להתפשטותה. כעת התיישר המחוז עם אזורים אחרים בסין, ושינה את שיטת החישוב כך שתכלול גם מקרים שאובחנו קלינית.

 

השינוי בשיטת האבחון מתבטא בכך שמחוז חוביי התחיל להכיר בתוצאות בדיקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT) כאישור להידבקות בנגיף, דבר שמאפשר לבודד את הנדבקים במחלה במהירות רבה יותר בבתי החולים. לפי ועדת הבריאות של חוביי, השימוש בבדיקות CT שחושפות דלקת ריאות יסייע לחולים לקבל טיפול בהקדם האפשרי ולשפר את סיכויי ההחלמה שלהם. יש לציין כי בדיקות אלה לא מאשרות בוודאות הידבקות בנגיף, אלא רק מעלות חשד לכך.

בודקים אנשים ברחובות בייג'ינג' מחשש לנגיף הקורונה (צילום: Getty Images)
בדיקות ברחוב בבייג'ינג'. ערים סיניות מרכזיות רבות נמצאות תחת מגבלות(צילום: Getty Images)

בייג'ינג' מחשש לנגיף הקורונה (צילום: Getty Images)
מתגוננים מפני הנגיף בבייג'ינג'(צילום: Getty Images)

גורמי בריאות במחוז חוביי טענו כי ללא שיטות האבחון החדשות, מספר המקרים החדשים שאושרו עומד על 1,508. מומחי בריאות אמרו כי שיטת האבחון החדשה הובילה לעלייה גם במספר המתים מכיוון שיש להניח שעד כה מתו מנגיף הקורונה גם אנשים שלא אובחנו.

 

ראש מחוז חוביי הוחלף; האם סין פועלת בשקיפות?

ברקע העלייה במספר הנדבקים, ראש המפלגה הקומוניסטית במחוז חוביי הוחלף בראש העיר שנגחאי. בנוסף אליו, פוטרו שני גורמים בכירים נוספים במחוז. צעדים אלה מתבצעים ברקע ביקורת ציבורית חריגה בסין על הדרך שבה התמודדו אנשי השלטון המקומי עם התפרצות נגיף הקורונה שהחלה במחוז.

 

ויקטור שיה, מומחה לפוליטיקה הסינית באוניברסיטת סן דייגו, טוען כי הקפיצה הפתאומית במספר המקרים מעוררת תהיות על מחויבתה של סין לשקיפות. "תיקון הנתונים הוכיח ללא ספק שהיו לרשויות שתי קבוצות של מספרים שאושרו כל הזמן", אמר. "אם זה לא המצב, הממשלה לא הייתה יכולה להוסיף כל כך הרבה מקרים חדשים ביום אחד".

 

לדבריו, "היבט מטריד נוסף של המספרים החדשים הוא שהרוב המכריע של המקרים החדשים שדווחו היו בעיר ווהאן. מה אם שאר הערים במחוז חוביי עדיין לא התאימו את הדיווחים שלהן לשיטה החדשה?".

 

ראינה מקלנטרי, מומחית לחקר הביטחון הביולוגי אמרה לרויטרס כי הקטגוריה החדשה עשויה לשקף יותר מקרי הידבקות של אנשים ללא סימפטומים של הנגיף. לדבריה, "זה אידיאלי לדווח גם עליהם, אחרת אנחנו לא מקבלים תמונה שלמה של המצב".

ספינה שנתקעה בים בגלל נגיף הקורונה מגיעה לקמבודיה (צילום: רויטרס)
ספינת "אם.אס ווסטסטרדם" מתקרבת לחופי קמבודיה(צילום: רויטרס)

ספינה שנתקעה בים בגלל נגיף הקורונה מגיעה לקמבודיה (צילום: AFP)
צוות רפואי בקמבודיה ממתין לנוסעי הספינה(צילום: AFP)

ספינת הקורונה ביפן (צילום: EPA)
44 מקרים חדשים. "ספינת הקורונה" ביפן(צילום: EPA)

עם זאת, בארגון הבריאות העולמי טוענים כי השינוי בנתונים הוא לא חריג. לדברי סילבי בראנד, בכירה בארגון, "זה נורמלי לאמץ הגדרה חדשה להידבקות תוך כדי התפרצות. כשהמצב מתפתח, אתה משנה את ההגדרה כדי לוודא שניתן לפקח על המחלה בצורה מדויקת. זה מה שעשו בסין לאחרונה - שינו את הגדרת המקרה כדי להכליל יותר מקרים שלא היו בהגדרה הראשונית, וגם לשלב מקרים שבהם אין סימפטומים לנגיף או מעט סימפטומים".

  

העלייה החריגה מגיעה דווקא לאחר שבימים האחרונים הסתמנה ירידה במספר המקרים החדשים שנחשפים מדי יום. רק אתמול אמר יו"ר ארגון הבריאות העולמי, טדרוס גברייסוס, כי מספר מקרי ההדבקה בנגיף בסין התייצב לאחרונה, אך יש לבחון את הירידה לכאורה הזו "בזהירות רבה". במסיבת עיתונאים בז'נבה אמר גברייסוס כי "ההתפרצות יכולה לנוע לכל כיוון".

 

בתוך כך, ספינת התענוגות "אם.אס ווסטסטרדם", ששטה יותר משבועיים בים לאחר שארבע מדינות שונות סירבו לאפשר לה לעגון בשטחן, עגנה בעיר החוף סיהנוקוויל שבקמבודיה. הספינה, שבה 1,455 נוסעים ו-802 אנשי צוות, נדחתה על-ידי יפן, טייוואן, הפיליפינים, תאילנד וגואם מכיוון שעגנה בעבר בהונג קונג, שם אובחנו עשרות מקרים של הידבקות בנגיף הקורונה.

 

יו"ר ארגון הבריאות העולמי בירך את קמבודיה: "זו דוגמה לסולידריות הבינלאומית שאנחנו מעודדים. התפרצויות של מחלות יכולות להוציא את הצדדים הטובים והגרועים ביותר של אנשים". יש לציין כי עד כה לא אושר אף מקרה של הידבקות בנגיף על הספינה.

 

 

 

יש לציין כי לא מדובר בספינת "דיאמונד פרינסס" שעוגנת בנמל יוקוהמה שביפן ועליה 15 ישראלים. במהלך הלילה דיווחו הרשויות ביפן על 44 מקרים חדשים של הידבקות בנגיף בספינה, ומספר הנדבקים הכולל בה עומד על 218. אתמול פנה משרד החוץ הישראלי לרשויות ביפן וביקש להוריד מהספינה את הישראלים שנמצאים בה, ולבדוק אפשרויות בידוד אחרות. ממשרד החוץ נמסר כי הם נמצאים בקשר יומיומי עם הרשויות ביפן בעניין. בנוסף, שגרירות ישראל ביפן דואגת שהאזרחים הישראלים יקבלו מענה לצרכיהם, לרבות אספקה שוטפת של תרופות ואוכל כשר.

 

יותר מ-3,700 נוסעים ואנשי צוות נמצאים על "ספינת הקורונה" ביפן. מספר הנדבקים על הספינה עולה מדי יום. מספר לא ידוע של נוסעים הורשו לרדת מהספינה עד כה מסיבות רפואיות שאינן קשורות לנגיף. הרשויות ביפן בדקו 713 אנשים בספינה מחשש להידבקות בנגיף, ו-218 מהם אושרו כאמור כחולים. הבוקר הודיע שר הבריאות היפני, קטסונובו קאטו, כי נוסעים מעל גיל 80 שלא אובחנו כחולים יורשו לעזוב את הספינה, אולם איש מהנוסעים הישראלים לא חצה את הגיל, ולכן הם יישארו על הסיפון.

 

בארצות הברית דיווחו הלילה על מקרה שני של הידבקות בנגיף הקורונה בסן דייגו שבדרום-מערב קליפורניה. המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) הודיע כי החולה, שנמצא בבידוד בבית חולים בעיר, הגיע לארה"ב בשבוע שעבר בטיסה שפינתה אזרחים אמריקנים מהעיר ווהאן לבסיס צבאי בקליפורניה. בנוסף אליו, נמצאת בבידוד בעיר חולה נוספת, ששוחררה בתחילה לאחר שהרופאים סברו שלא נדבקה במחלה. אדם שלישי עם תסמיני הנגיף נמצא גם הוא בבידוד בעיר, אך טרם התקבלו תוצאות לגביו. בסך הכל אותרו עד כה 14 מקרי הידבקות בנגיף בארה"ב.

 

התפרצות נגיף הקורונה, שנקרא כעת COVID-19, החלה בחודש דצמבר האחרון בעיר ווהאן שבמחוז חוביי. הרשויות הסיניות מיהרו להכריז על עוצר בעיר שבה חיים 11 מיליון תושבים, ומגבלות תנועה קשות אחרות הוצבו במספר ערים סיניות מרכזיות אחרות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty Images
מדפים ריקים בסופרמרקט בעיר ווהאן
צילום: Getty Images
מומלצים