שתף קטע נבחר

"העובד מחפש משמעות": על תופעת ה'גם וגם' בעולם הקריירה

בעולם של אלטרנטיבות ומגוון, קשה להיות מוגדרים רק על ידי עיסוק אחד. כך תשמרו עובדים בעידן שבו יש להם כמה כובעים - וזה אפילו Win Win עבור שני הצדדים

בשיתוף AllJobs

 

האם בשנת 2020 אנחנו עדיין מוגדרים בעיקר על ידי המקצוע שלנו? ככל שהעולם מציע יותר אפשרויות העסקה ודרכים להביא לידי ביטוי את היכולות שלנו, עבור רבים, האפשרות של כמה עיסוקים במקביל, היא משהו שקשה לחזור ממנו לאחור.

 

Moonlighters הוא מושג המתאר אנשים עובדים שבשעות הפנאי שלהם ממשיכים לעבוד בעבודה צדדית אחרת (לפעמים אל תוך הלילה, ומכאן השם).

אנשי הגם וגם. אנשים עובדים שבשעות הפנאי שלהם ממשיכים לעבוד בעבודה צדדית אחרת.  (צילום: shutterstock)
אנשי הגם וגם. אנשים עובדים שבשעות הפנאי שלהם ממשיכים לעבוד בעבודה צדדית אחרת. (צילום: shutterstock)

אחת שיכולה להעיד שזה קרה בחיים שלה באופן הדרגתי, עד שהעיסוקים שלה ישבו זה לצד זה היא היא שירה קינן, מנטורית עסקית ומנחת סדנאות, אדריכלית, וגם מנהלת עסק קמעונאי בתחום האופנה. בקהילה שהקימה בפייסבוק "אנשי הגם וגם בפייסבוק" מדברים על החיים של גם וגם - גם מקצוע, גם תחביבים, או כמה מקצועות ולמעשה לא להיות מוגבלים למקצוע אחד מחייב.

 

איך הגעת לנהל קריירה של "גם וגם"?

"ובכן, בשנות העשרים שלי טסתי לפירנצה כדי ללמוד איטלקית, מה שהתגלגל לשמונה שנים שבמהלכן למדתי ועסקתי באדריכלות. קצת לפני גיל 30 חזרתי לארץ, ולמרות אהבתי הגדולה לאדריכלות, הרגשתי שאני פחות רוצה את זה כ-Day Job שלי, אז הצטרפתי לאימי, לניהול עסק בתחום האופנה המייבא ביגוד מאיטליה. במהלך 2014 חלה תפנית נוספת בחיי המקצועיים, בעקבות קורסים שלקחתי בתחום האימון העסקי, אז למרות שאמא תמיד אמרה 'להתמקד', הרגשתי שבוער בי לתת הכי הרבה במקום של האימון וזרמתי לשם".


מולטיטסקינג אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
מולטיטסקינג אילוסטרציה(צילום: Shutterstock)

למה לדעתך אנשים לא מסתפקים במקצוע שלהם, כמו פעם?

"דרך האימונים הבנתי שרבים מגיעים אלי מתוך קונפליקט; הם מרוויחים יפה, אבל לא מאושרים ומרגישים שמעבר לטייטל, חסרים להם גם משמעות וסיפוק. יש היום כזה עושר תרבותי וגיוון ואנשים מתקשים להיות חד ממדיים. הם רוצים ליהנות ממה שהעולם יכול להציע וזה לא מסתיים רק בדבר אחד. ככה בעצם גם נולדה הקהילה שלי שבה אני מברכת את האנשים האלה שמחזיקים בכמה כובעים ובתוכה אנחנו מדברים על האתגרים שהנושא הזה מביא איתו".

 

שירה קינן.  ()
שירה קינן.

אילו לבטים למשל מביא איתו נושא הגם וגם?

"יש המון לבטים כמו למשל, אם אני עובד בחברה מסוימת ומוכר לכולם כראש צוות בהייטק, אבל אני גם מנטור לענייני כושר ורוצה להקים אתר לעצמי ולהתחיל לצאת עם זה החוצה - איך יתייחסו לזה בעבודה? זו רק דוגמא כללית כמובן, אבל הנושא הזה מביא איתו המון לבטים דומים ואנשים כאלה מנסים להבין בעיקר איך להציג את עצמם וגם בעצם, מה להציג קודם".

 

מחפשי עבודה מחפשים גם גמישות

על פי אתר AllJobs קיימת בשנים האחרונות דרישה ערה מצד העובדים לעבודה מהבית. ליתר דיוק, זהו הביטוי הפופולארי ביותר במנוע החיפוש החופשי באתר. מהצד השני, רואים שיש המון משרות חדשות שמוצעות במתכונת עבודה מהבית, בתחומים שלא נחשבו עד כה לגמישים, כגון אדמיניסטרציה (28%+), שירות לקוחות (7%+) ומשאבי אנוש (37%+) בהיצע משרות לעבודה מהבית בין השנים 2017 ל-2019.

 

5 דרכים מקוריות לשמור על העובדים ולהעניק להם משמעות בתוך העבודה

גיוס עובדים הפך בעשור האחרון לנושא מאתגר בתחומים רבים. זה כבר לא מסתיים בפרסום מודעה ושלבי סינון שנוגעים רק לתפקיד, אלא בתהליך יותר הוליסטי שרואה את המועמדים כבני אדם ומנסה להבין את היכולת שלהם להשתלב בצוות הקיים ובDNA של החברה. מעבר לזה, ההתמודדות עם נשירה של עובדים רבים, במיוחד בתחומים כמו הייטק, שם ההיצע של המשרות עולה על מספרם של העובדים - העובדים יכולים בקלות לפזול לדשא של השכן ולעבור אליו.

 

מעבר לשכר, תנאים ועניין בתפקיד, יש עוד משהו והוא נקרא משמעות. לאנשים יש עוד עולמות שממלאים אותם וצריך לקחת את זה בחשבון או באמצעות גמישות שתאפשר להם להמשיך, או על ידי שילוב אותם עיסוקים בתחביב הקיים.

 

1. אפשרו ליצירתיות שלהם לבוא לידי ביטוי בעבודה

"בעתיד חברות יהיו חייבות לתת לעובדים שלהם להיות גם וגם, ובעצם לתת להם להתבטא לא רק בתפקיד." אומרת שירה ומוסיפה "מעסיקים שיבינו את הערך שבקבלת המקום היצירתי של העובדים שלהם מביאה להם ערך בעצמם בצורה של נאמנות. ככה מקום העבודה הופך להיות ממקום עבודה שמספק רק ביטחון כלכלי, למקום שבו אפשר גם לתת דרור ליכולות נוספות".

אנשי הגם וגם. אנשים עובדים שבשעות הפנאי שלהם ממשיכים לעבוד בעבודה צדדית אחרת.  (צילום: shutterstock)
אפשרו ליצירתיות שלהם לבוא לידי ביטוי בעבודה (צילום: shutterstock)

2. קבלו את מי שהם, לא רק את התפקיד שהם ממלאים

שירה ממליצה למעסיקים שלא להפריד בין היכולות השונות של העובדים. ובאמת, לא היה יותר נחמד לעבוד במקום שבו המנהל שלכם מודע לצדדים נוספים בחיים שלכם ולשתף אתכם בדילמות שקשורות לנושאים כאלה? אם הן כמובן קשורות לעבודה באיזושהי דרך. ואם לא, תמיד אפשר למצוא מקום לשילוב אנשים כאלה בפעילויות הוואי ורווחה למשל (להזמין אותם להרצות על הנושא, או לקיים הפעלה שיתר העובדים יוכלו ליהנות ממנה).

 

3. תנו להם גמישות בהיקף העבודה ובמתכונת שלה

עובדים שמתחזקים תשוקה יוקדת לעיסוק נוסף בחייהם (זה יכול להיות בלוג, צילום מקצועי, או לחילופין שיעורים פרטיים ביפנית - הכל ייתכן), עשויים להקדיש לעיסוק הזה המון זמן ואפילו להכניס ממנו כסף. הWin Win הגדול עבור מעסיק הוא לא להלחץ מזה, אלא לאפשר את זה.

 

"אנחנו חיים בעולם שבו חלק גדול מהעובדים השכירים חולמים לעזוב יום אחד את העבודה ולהקים עסק עצמאי שבו יוכלו לתת את ה100% בתחביב שלהם. הדבר הכי טוב שאפשר לעשות הוא לגרום לעובדים האלה להרגיש שהם כבר עובדים במה שהם אוהבים מבלי לקחת סיכונים כלכליים. עובדים שירגישו שהעבודה לא מגבילה אותם, ימשיכו לעבוד ובשמחה, לטווח רחוק יותר".

 

4. צרו יותר תפקידים היברידיים

עם כל הנאמר פה ברור שלא בכל חברה יש מקום לשילוב התחביבים של העובדים בתוך התפקיד הקיים. יחד עם זאת, אם יש מקום לשלב תפקיד שייתפר על עובד בעל יכולות מגוונות באופן שמשרת את מקום העבודה, שווה לנסות את זה כי היתרונות ברורים לשני הצדדים - המעסיק שירוויח סט כישורים ייחודי, והעובד שידע שיש לו את העבודה הכי מגניבה בעולם.

 

5. גרמו להם להרגיש עצמאיים בתוך התפקיד השכיר

למרות שרבים חולמים על קריירה עצמאית, לא כולם בנויים לעמוד במתחים של העצמאות - לא לדעת מאיפה יגיע הכסף החודש, לדבר עם לקוחות בטלפון ולמכור את עצמם. היתרון של תפקיד ובכלל, מעסיק שרואה אותם ומאפשר לעובדים שלו להיות מי שהם באמת במקום העבודה ולא להסתיר את העיסוקים שלהם, לא יכניס אותם לפינה שתגרום להם לחלום על עצמאות שאינה מתאימה להם. אם הם ירגישו בכל מצב שהעבודה שלהם מרגישה להם עצמאית אין שום סיבה גם לדחוק את עצמם למצב הזה.

 

בשיתוף AllJobs

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים