שתף קטע נבחר

צילום:  AFP, EPA

ביפן רבים על הסגר בספינה: "בירוקרטים ניהלו הכול"

500 נוסעים כבר עזבו את "ספינת הקורונה", בימים הקרובים ישוחררו עוד 2,000. "זה הזמן לחגוג", אמר בן 77 שהובל ע"י חיילים על כיסא גלגלים. בעולם מודאגים שהבידוד לא היה יעיל, מומחה יפני תקף: "לא שמרו על נהלים בסיסיים". באיראן מדווחים: "שניים מתו מהנגיף"

 

 

בעוד הליך פינוי הנוסעים מספינת התענוגות "דיימונד פרינסס" נמשך בנמל יוקוהמה – אחרי שבועיים של סגר בעקבות התפרצות נגיף הקורונה בסיפון – הרשויות ביפן ממשיכות לספוג ביקורת קשה על ההחלטה להטיל סגר שכזה והאופן שבו הוא בוצע.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ 

 

היום (ד') הודיעו רשויות הבריאות היפניות כי עוד 79 מבין 3,711 הנוסעים ואנשי הצוות שהיו על הספינה זוהו כנשאים של הנגיף, מה שמעלה את מניין הנדבקים בה ל-621 בסך הכל. שלושה מאלו שנדבקו הם ישראלים.

נוסעים עוזבים את ה דיימונד פרינסס ספינה קורונה יפן נגיף וירוס (צילום: AP)
זמן לחגוג. נוסע שיצא מציץ מחלון האוטובוס(צילום: AP)

נוסעים עוזבים את ה דיימונד פרינסס ספינה קורונה יפן נגיף וירוס (צילום: AP)
(צילום: AP)

נוסעים עוזבים את ה דיימונד פרינסס ספינה קורונה יפן נגיף וירוס (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

נוסעים עוזבים את ה דיימונד פרינסס ספינה קורונה יפן נגיף וירוס (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
על הספינה הוטל סגר ב-3 בפברואר, אחרי שהתברר כי אחד הנוסעים שירד בהונג קונג כמה ימים לפני כן נדבק בנגיף. באותו זמן היה מספר הנדבקים זעום, אך בהמשך זינק כמעט בכל יום. כעת מהווה הספינה את מוקד ההתפרצות החמור ביותר מחוץ לסין – יותר ממחצית המקרים שהתגלו בשאר העולם הם בספינת התענוגות. בסין נדבקו בנגיף כמעט 75 אלף בני אדם ולפחות 2,004 מתו ממנו. מחוץ לסין נדבקו עוד כאלף איש, רובם כאמור ב"ספינת הקורונה". היום דווח באיראן על שני מקרי הידבקות ראשונים בעיר קום, ובתוך שעות דיווחה סוכנות הידיעות "מהאר" כי השניים שנדבקו מתו. בכך עלה מניין המתים מחוץ לסין לשמונה.

 

נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

 

לאור החשש מהמשך התפשטות הנגיף, מדינות רבות שפועלות להחזיר את אזרחיהן מהספינה, בהן גם ישראל, החליטו שהנוסעים ייאלצו עם שובם לארצם לעבור בידוד נוסף של 14 יום – תקופת הדגירה המקסימלית של הנגיף.

 

עובדה זו עומדת בניגוד מוחלט להחלטה של הרשויות ביפן לשחרר נוסעים שתוצאות הבדיקה שלהן היו שליליות, ושלא שהו באותו חדר עם אדם נגוע. אלו ששוחררו הורשו לנסוע באוטובוסים וברכבות, והתבקשו רק לדווח לרשויות אם יפתחו לפתע תסמינים כלשהם.

חלק מהנוסעים מספינה
(צילום: EPA)

האוטובוסים שהוכנו לפינוי הנוסעים של
(צילום: AP)

חלק מהנוסעים מספינה
(צילום: EPA)

חלק מהנוסעים מספינה
(צילום: רויטרס)

עד שעות הערב (שעון מקומי) ירדו 500 נוסעים ראשונים מהספינה, בהם גם זוג ישראלי שנסע למלון בטוקיו לפני פינויו ארצה במטוס ששכרו חברות ביטוח. המטוס הפרטי שייקח אותם ארצה, עם עוד עשרה ישראלים, המריא הערב ליפן ממלזיה. בישראל כאמור הם יוכנסו לבידוד, במתקן מיוחד בבית החולים שיבא בתל השומר.

 

בשלושת הימים הקרובים מתכוונת יפן לשחרר עוד 2,000 נוסעים. הרשויות היפניות ציינו כי אנשי צוות רבים – היו כ-1,000 כאלה בספינה – שלא יכלו להיות מבודדים עקב עבודתם, ימשיכו להישאר בה. רק כעת תחל עבור חלקם תקופת הבידוד, כיוון שעד כה שהו עם עמיתים נוספים לעבודה באותם חדרים. כעת הם יוכלו להתפזר ולעבור לחדרים שפינו נוסעים שעזבו את הספינה. גם נוסעים שנדבקו או כאלו שעדיין קיים חשש לגבי מצבם ימשיכו להישאר על הסיפון.

 

בנמל יוקוהמה סייעו חיילים יפנים לכמה מהנוסעים לרדת מהסיפון. אחד מהם הוא סאיטאמה, בן 77 מטוקיו שנע על כיסא גלגלים. "אני מעט מודאג אם אני בסדר כדי לרדת מהספינה, אבל זה התחיל להיות מאוד קשה פיזית", אמר. "עכשיו, אנחנו רק רוצים לחגוג", הוסיף.

נוסעים עוזבים את ה דיימונד פרינסס ספינה קורונה יפן נגיף וירוס (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

נוסעים עוזבים את ה דיימונד פרינסס ספינה קורונה יפן נגיף וירוס (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

נוסעים אחרים היו מודאגים יותר. מאסאו סומידה, בן 84 מצ'יבה שליד טוקיו, אמר לערוץ הטלוויזיה הציבורי NHK כי הוא מודאג שקרוביו ושכניו יחששו ממנו עם שובו הביתה. "אני יודע שתוצאות הבדיקה שלי יצאו שליליות, אבל אני מפחד שאנשים ינסו להתרחק ממני", אמר.

 

מומחים רבים הטילו ספק בהחלטה להטיל סגר על הספינה, ואמרו כי הייתה יותר "אינקובטור" לנגיף החדש, מאשר מתקן בידוד שנועד למנוע את התפשטותו. העובדה שארבעה אנשי רפואה שנשלחו לסיפון נדבקו אף הם בנגיף לא תרמה לניסיונות של יפן לטעון כי הבידוד היה ראוי ונוהל באופן מקצועי ואחראי.

 

ביקורת נשמעה אף מהמרכז האמריקני לבקרת מחלות ולמניעתן (CDC), שאמר כי הצעדים שננקטו בספינה לא היו מספיקים על מנת למנוע הדבקה של הנוסעים. המרכז קבע כי הנוסעים האמריקנים – אלו שנותרו על הספינה ולא שבו בפינוי המוטס שארגנה וושינגטון – יוכלו לשוב לארצם רק בעוד 14 יום, כדי "להגן על בריאות הציבור האמריקני".

 

 

היום הצטרף לביקורת הזו באופן חריג – ופומבי ביותר – מומחה יפני למחלות זיהומיות. קנטארו איוואטה, מבית החולים של אוניברסיטת קובה, טען כי את הבידוד על הספינה ניהלו "בירוקרטים" שהחמירו את המצב בה בכך שנכשלו לפעול על פי נהלים בסיסיים.

 

לדברי איוואטה, הסגר על הספינה נוהל באופן "לא ראוי באופן מוחלט". באחת הביקורות הנוקבות ביותר עד כה על התנהלות הרשויות היפניות, הוסיף איוואטה: "לא היה אף מומחה לבקרת מחלות זיהומיות בתוך הספינה ולא היה איש שהיה מומחה אחראי על מניעת הדבקה. הבירוקרטים ניהלו הכול".

 

את הביקורת שלו שטח איוואטה בסרטונים שהעלה יוטיוב, ביפנית ובאנגלית. הם נצפו כבר על-ידי יותר ממיליון גולשים. הוא הוסיף כי הוא התנדב לסייע בבידוד על הסיפון ונדהם ממה שראו עיניו. לדבריו, בניגוד לנהלים שעליהם שמר במאבקים קודמים באבולה, בסארס ובכולרה, לא הייתה בספינה הפרדה בין "אזור ירוק" – שבו אין חשש להדבקה – לבין "אזור אדום", שבו הנגיף עלול להימצא.

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

איוואטה הוסיף כי לאחר ששיתף את חששותיו עם פקידים יפנים, הוא התבקש לעזוב את הסיפון. בהמשך אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא מודע לאפשרות שיסבול מהשלכות שליליות בעקבות הביקורת הפומבית שלו. הוא אמר שאשתו, גם היא מומחית למחלות זיהומיות, דחקה בו לפרסם את הסרטונים ביוטיוב כדי לחשוף את שהתחולל בספינה. "אתה לא רוצה להסתיר בעיה כאוטית ולסכן אנשים רבים", הסביר. "חובה לעשות משהו".

 

בממשלת יפן כאמור הגנו על הצעדים שננקטו, ואמרו כי הללו אושרו על ידי המרכז הלאומי למחלות זיהומיות. דובר הממשלה, יושיהידה סוגה, אמר בתגובה לביקורת של איוואטה כי הצוות על הספינה היה ממוגן כראוי, באמצעות שימוש במסכות מגן והקפדה על שטיפת ידיים.

 

איתי בלומנטל השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
500 כבר עזבו, 2,000 מחכים
צילום: AP
מומלצים