שתף קטע נבחר

צילום:  AFP, EPA

הסינים סגורים בבית, והאינטרנט בטירוף קניות

עשרות מיליונים ברחבי סין מסתגרים בבתים בניסיון לעצור את התפשטות הנגיף. בהיעדר יכולת לצאת למכולת, הם נעזרים בענקיות המסחר האלקטרוני, ששולחות אליהם חלב, תותים ומסכות מגן. כדי לא להסתכן, השליחים משאירים להם את הסחורה ב"עמדות חלוקה ללא מגע" על המדרכה

וואנג פנג, המרותקת לביתה בגלל התפרצות נגיף הקורונה בסין, מסתמכת על שליחים של ענקית המסחר האלקטרונית JD.com כדי לשמור את המטבח שלה מצויד כהלכה. הביקוש למזון שנמכר דרך האינטרנט גדַל מאוד ברחבי סין מאז שהממשלה הורתה לעשרות מיליונים להישאר בבתיהם כחלק מהמבצע הגדול ביותר שננקט אי פעם למיגור נגיף.

 

נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

 

סין מסחר אלקטרוני חברת JD פועלים נגיף קורונה וירוס (צילום: AP)
אורזים בחברת המסחר האלקטרוני JD(צילום: AP)

אתמול, למשל, רטט הטלפון הסלולרי של וואנג, ובהודעת הטקסט שהתקבלה נמסר לה שהמשלוח הגיע. וואנג, גמלאית, נערכה לקור החורפי שבחוץ, חבשה מסכת מגן לפנים, ויצאה ממתחם הדירות שלה כדי לאסוף את החלב ושאר המצרכים שהזמינה. הם הונחו עבורה על מדפים בעמדת חלוקה שהוצבה על המדרכה – עוד צעד-מנע, שנועד לצמצם את המגע בין הלקוחות לבין השליחים, אשר בימים כתיקונם נוהגים לעבור מדלת לדלת. "הם עובדים ממש קשה, וזה מסוכן", אמרה וואנג. "אם לא השירות שלהם – לא היינו יכולים לשרוד".

 

 

חברת JD.com Inc. והמתחרות שלה, בהן Pinduoduo ,Missfresh ו-Hema של קבוצת עליבאבא, עושות מאמצים גדולים לעמוד בביקוש, אבל בה בעת להגן על העובדים שלהן. המסחר האלקטרוני הוא אחד הענפים המעטים בסין שמשגשגים מאז ההכרזה על צעדי המנע החריפים נגד הנגיף, בשלהי ינואר. במסגרת הצעדים האלה נסגרו מפעלים, מסעדות, בתי קולנוע, משרדים וחנויות, ונפסקו מכירות הרכב והנדל"ן.

סין מסחר אלקטרוני חברת JD פועלים נגיף קורונה וירוס נקודת חלוקה ללא מגע (צילום: AP)
בלי מגע. מתקינים עמדות חלוקה ליד בתים(צילום: AP)

סין מסחר אלקטרוני חברת JD פועלים נגיף קורונה וירוס (צילום: AP)
"הרגשה של תרומה לחברה". עובדים במחסן JD(צילום: AP)

ממשלת סין מנסה להחיות את הפעילות הכלכלית, אבל ביקשה מכל מי שיש לו אפשרות לעבוד מהבית להישאר בו. בכמה ערים הוטלו הגבלות שבמסגרתן מותר רק לבן משפחה אחד לצאת מהבית בכל יום, ועל הרקע הזה נוצר שוק של לקוחות המבקשים לצרוך מוצרי יסוד ובידור דרך האינטרנט.

 

שלוש הזמנות בשבוע

"אני לא יכול לצאת ואני לא יכול ללכת לעבודה", אומר צ'ן גואנג, אחד משכניה של וואנג, ומרים את ארגז הירקות שהונח עבורו על מדף במדרכה, מתחת לשלט שעליו נכתב "נקודת חלוקה ללא מגע". צ'ן מספר כי הוא עורך קניות דרך האינטרנט פעמיים או שלוש בשבוע כדי לחדש את המלאי במטבח.

סין מדפים ריקים סופרמרקט הונג קונג נגיף קורונה וירוס (צילום: AP)
מדפים ריקים בסופרמרקט בהונג קונג. התפוחים מגיעים דרך הרשת(צילום: AP)

לדברי JD, במהלך החודש האחרון העבירו שליחיה 71,500 טונות אורז, קמח ודגנים – פי 20 מבתקופה המקבילה אשתקד, וכן 27 מיליון ליטרים של שמן בישול ו-50 אלף טונות של בשר, ביצים, ירקות ומצרכים טריים אחרים. Pinduoduo מדווחת על עלייה של 120% בהזמנות של תפוחים, תותים ופירות טריים אחרים מ-586 אלף בתי העסק שבהם נמכרים מוצריה החקלאיים.

 

הפחד מהמחלה בשוקי אסיה גרם גם לגידול במספר הקונים מוצרי היגיינה דרך האינטרנט. העיתון The Korea Economic Daily דיווח כי בינואר עלו המכירות ברשת של מסכות מגן לפנים בדרום קוריאה ב-37,000% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

סין מדפים סופרמרקט בייג'ינג נגיף קורונה וירוס (צילום: רויטרס)
מרכול בבייג'ינג בסוף החודש שעבר. מסעדות ואתרי בילוי נסגרו(צילום: רויטרס)

חברות הסחר האלקטרוני הסיניות צמחו בשוק שבו לא היו כרטיסי אשראי, שירותי שליחויות אמינים ומאפיינים אחרים שנתפשו כמובנים מאליהם אצל עמיתיהן בארה"ב ובאירופה. עובדה זו חייבה את JD, עלי באבא וכמה ממתחרותיהן ליצור מערכות תשלום מקוונות משלהן או רשתות אחסון ומשלוחים עצמאיות. ל-JD יש 180 אלף עובדי שליחויות ואחסון, ולדבריה היא שוכרת כעת עוד 20 אלף כדי לעמוד בביקוש.

 

הלקוחות יורדים מיד

במרכז הפצה של JD בצד הדרום-מזרחי של בייג'ינג אפשר לראות עובדים במעילי דובון אדומים, מסכות וכפפות ממיינים חבילות ומחטאים אותן בתרסיס. לפי סון לנסונג, מנהל המתקן, הנהג הממוצע מעביר בין 150 ל-190 חבילות ביום. "לקוחות נהגו לקנות הרבה מוצרי אלקטרוניקה, אבל עכשיו הם קונים אורז, נודלס, דגנים, שמן, חומרי חיטוי, מסכות וכו'", הוא מעיד.

סין מסחר אלקטרוני חברת JD פועלים נגיף קורונה וירוס (צילום: AP)
לא כל העובדים חזרו מהחג. במחסן JD(צילום: AP)

סון מספר כי עובדי מרכז ההפצה והנהגים מרססים את החבילות, כלי הרכב ותחנות העבודה שלהם בחומרי חיטוי ורוחצים את ידיהם שוב ושוב במהלך היום. כולם צוידו במסכות וכפפות. "פעם לדבר עם מישהו כשיש לך מסכה על הפנים יכול היה להיחשב לא מנומס, אבל עכשיו זה מרגיש נוח יותר".

 

גם חברות המסחר האלקטרוני סובלות מצעדי המניעה הנוקשים שעליהם הכריזה ממשלת סין. אחרי חופשת ראש השנה הסיני מצאו עצמם עובדים תקועים בערי הולדתם, הרחק מערי מגוריהם הנוכחיות, משום ששירותי האוטובוסים והרכבות באזורים שונים הושעו.

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סון מספר שאחד מעובדיו נולד במחוז חוביי, המחוז שבו התפרץ הנגיף לראשונה ושבו מספר הנפגעים הוא הגדול ביותר, ושני עובדים אחרים באים במקור ממחוז הנאן הסמוך. כל השלושה טרם שבו. "אני לא פוחד", הוא אומר. "ההרגשה היא שלבוא לעבודה זה לתרום לחברה".

 

לי הו, נהג משלוחים ב-JD, מרוצה מיחסם של הלקוחות. "הם כולם מבינים שיש יותר סחורה. חסרים להם מצרכי יסוד. ברגע שאנחנו מגיעים ומתקשרים – הלקוחות יורדים מיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
"אם לא השליחים, לא היינו שורדים". ווהאן, סין
צילום: gettyimages
מומלצים