שתף קטע נבחר

 
צילום:  AFP, EPA

החל הפינוי מספינת הקורונה: "זה היה ניסוי כושל"

ביפן החלו לשחרר נוסעים מספינת התענוגות "דיימונד פרינסס", בהם גם שני ישראלים שהוסעו למלון בטוקיו: "שמחים לרדת מהספינה, דואגים לשאר הישראלים". מומחי רפואה תקפו את ההחלטה לבודד אותם על הספינה: "זה היה אינקובטור, כור היתוך". מספר המתים בסין טיפס ליותר מ-2,000

 

עדנה והנרי בן שבת על האוטובוס בדרך למלון בטוקיו. ()
יצאו מ"ספינת הקורונה". עדנה והנרי בן שבת על האוטובוס בדרך למלון בטוקיו

אחרי שבועיים של בידוד חריג ומתוקשר על ספינת התענוגות "דיימונד פרינסס" שעגנה ביפן, החל הלילה (ד') פינוי הנוסעים מהספינה שבה מאות נדבקו בנגיף הקורונה. תאגיד השידור הציבורי ביפן, NHK, דיווח כי היום צפויים לרדת ממנה כ-500 בני אדם. הפינוי צפוי להימשך עד יום שישי בשל מספרם הרב של הנוסעים. בין אלו שכבר ירדו מהספינה הישראלים עדנה והנרי בן שבת, שהוסעו באוטובוס למלון בטוקיו.

 

"אנו שמחים לצאת מהספינה", אמרו הישראלים עם פינויים, "אך עדיין דואגים עד להורדת כלל הישראלים. אנו מרגישים טוב. במהלך השחרור עברנו בדיקות רבות עד שעלינו לאוטובוס". פינוי יתר הנוסעים הישראלים יימשך מחר, והם צפויים להמריא מיפן ב-21:00 שעון מקומי (14:00 שעון ישראל).

 

לכל העדכונים על נגיף הקורונה

 

 

 

הערכות לפינוי הישראלים שינחתו בארץ מ
ההיערכות במד"א(צילום: דוברות מד"א)

הערכות לפינוי הישראלים שינחתו בארץ מ
(צילום: דוברות מד"א)

הערכות לפינוי הישראלים שינחתו בארץ מ
(צילום: דוברות מד"א)

הערכות לפינוי הישראלים שינחתו בארץ מ
(צילום: דוברות מד"א)

 

למרות שהחל הפינוי, הסגר על הספינה למעשה עדיין נמשך. לפי NHK, רק לאלו שלא היו במגע עם יותר מ-540 הנוסעים ואנשי הצוות שנדבקו - מתוך 3,711 בסך הכל - יותר לעזוב. אלו שהיו במגע או שהו באותם חדרים עם הנדבקים, יצטרכו לעבור בידוד נוסף של 14 יום, תקופת הדגירה המקסימלית של הנגיף.

 

שר הבריאות היפני קטסונובו קאטו אמר אתמול לעיתונאים כי כל הנוסעים שעדיין על הספינה מסרו דגימות, ואלו שבדיקותיהם ייצאו שליליות יחלו לעזוב את הספינה. "כולם רוצים לנסוע הביתה כמה שיותר מוקדם, ואנחנו מקווים לסייע להם לשוב לביתם בקלות". יארדלי וונג, נוסעת מהונג קונג שהייתה בבידוד בספינה עם בנה בן ה-6 וקרובים נוספים, צייצה בטוויטר את מסמך תוצאות הבדיקה שנערכה להם, ולפיו הם לא נדבקו: "שלילי! אני, בעלי, אמי ואבי! תודה לאל שהגן עלינו... אני כל כך מתרגשת עכשיו".

האוטובוסים שהוכנו לפינוי הנוסעים של
הסגר נגמר, לא לכולם. אוטובוס שהמתין לנוסעים מחוץ לספינה(צילום: AP)
  

 

 
 

 

האוטובוס שהוכן לפינוי, הצוות עם מסכות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

נוסעת עוזבת את
(צילום: AFP)

נוסעת עוזבת את הספינה עם מזוודה לאחר ההסגר (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לאחר שבועיים בהסגר - עוזב את
(צילום: רויטרס)

 

 

מאז שווירוס הקורונה החדש, COVID-19 בשמו הרשמי, התגלה בסוף 2019, יותר מ-75 אלף בני אדם נדבקו בו. הלילה עדכנו הרשויות בסין שעוד 136 מתו מהנגיף ברחבי המדינה, ובכך טיפס מניין הנספים ל-2,004. עוד שישה מתו ממנו מחוץ לסין, אחרי שהלילה דווח על מקרה מוות שני בהונג קונג. ספינת התענוגות הפכה למוקד התחלואה הגדול ביותר מחוץ לסין. היא נחשבת גם למקום היחיד שבו ראו החוקרים את הווירוס מתפשט בקלות, מלבד סין.

 

מומחי רפואה רבים אמרו שהבידוד על ה"דיימונד פרינסס" היה "ניסוי כושל". המומחים, ששוחחו עם סוכנות הידיעות האמריקנית AP, טענו כי נראה שהספינה הייתה יותר "אינקובטור" לנגיף החדש, מאשר מתקן בידוד שנועד למנוע את התפשטותו.

 

ממשלת יפן טענה פעם אחר פעם כי מדובר במתקן בידוד אפקטיבי, בעוד שכמה מומחים הזהירו כי מדובר בצעד שגוי. מה שמצביע על כך שהבידוד לא נעשה כהלכה היא העובדה ששלושה בעלי תפקיד יפנים רשמיים שסייעו לבדוק את תנאי הבידוד אובחנו גם הם כחולים.

ספינת הקורונה (צילום: רויטרס)
"הבידוד על הספינה היה ניסוי חי". ספינת הקורונה(צילום: רויטרס)
 

ספינת הקורונה (צילום: AFP)
פינוי הנוסעים יימשך עד יום שישי. "ספינת הקורונה"(צילום: AFP)

ספינת הקורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  

 

"יש סביבות שמאפשרות למחלות להתפשט יותר ביעילות", אמר ד"ר מייקל ראיין, בכיר בארגון הבריאות העולמי. "ספינות נופש בפרט ידועות כסביבה שמאפשרת הדבקה מואצת".

 

רוג'ין חביבי, עורכת דין ומומחית לחוקי בריאות בינלאומיים, אמרה כי "הבידוד על הספינה היה ניסוי חי, וזה הפך את הספינה ל'כור היתוך' של הדבקה". "ברור שהבידוד לא הצליח, והספינה הפכה למקור הדבקה", הוסיפה ד"ר נטלי מקדרמוט, מומחית להתפרצות מחלות באוניברסיטת קינגס קולג' בלונדון.

 

הלילה הצטרף לביקורת גם המרכז האמריקני לבקרת מחלות ולמניעתן (CDC), שמסר כי 100 האמריקנים שלא הצטרפו לפינוי המוטס לארה"ב - אם בגלל שנדבקו ופונו לבתי חולים ביפן או אם בגלל שסירבו לבידוד נוסף של 14 יום בארצם - יוכלו לשוב לארצם באופן עצמאי רק בעוד שבועיים. המרכז שיבח את הצעדים שבהם נקטו הרשויות היפניות, אך ציין כי ייתכן שהבידוד "לא היה מספיק על מנת למנוע הדבקה של הנוסעים בתוך הספינה".

מטוס שפינה אמריקנים מ דיימונד פרינסס ספינת היהלום ל ארה
אמריקנים על המטוס שפינה אותם השבוע לארה"ב(צילום: AP)

מטוס שפינה אמריקנים מ דיימונד פרינסס ספינת היהלום ל ארה
(צילום: AP)

בהודעה שפרסם נמסר: "ה-CDC מאמין שקצב מקרי ההדבקה החדשים על הסיפון, במיוחד בקרב אלו שאין להם תסמינים, מצביע על סיכון מתמשך. לאור זאת, על מנת להגן על בריאות הציבור האמריקני, על כל הנוסעים והצוות של הספינה יוטלו הגבלות נסיעה שימנעו מהם לחזור לארה"ב עד 14 ימים לאחר עזיבתם את הדיימונד פרינסס".

 

בשיבא ממתינים לישראלים: "נעשה את המיטב שיהיה להם נעים"

בתוך כך, בימים הקרובים צפויים 12 הישראלים ששוהים על הספינה ולא נדבקו בנגיף להיקלט במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. משדה התעופה, הם צפויים להגיע ישירות לבידוד של עד 14 ימים במתחם שתוכנן במיוחד לנסיבות אלו. שלושת הישראלים שנדבקו יישארו בינתיים באשפוז ביפן.

 

העובדים מהמתחם בשיבא פונו, הקירות נצבעו, השבילים סודרו, המיטות מוכנות לשינה והמכשירים הרפואיים הנדרשים יועברו בקרוב. פרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל המרכז הרפואי שיבא ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, הסביר על ההיערכות: "מה שאנחנו עושים כרגע זה להכשיר את המתחם, שמצד אחד שייך למרכז הרפואי שיבא, ומצד שני מרוחק מהפעילות הרגילה שלנו כדי שלא יהיה מגע עם שאר החולים והמטופלים".

 

 

לפי הצוות המומחה במרכז הרפואי שיבא, מתחם זה הוא האידיאלי ביותר לאשפוז הישראלים השבים מהמדינות שנמצאות בסיכון להידבקות בנגיף, משום שהוא מרוחק משאר מבני בית החולים - וגם סביבתו תותאם למשימה זו. אתמול בבוקר הודיעו לעובדי בית החולים, בהם רופאים, אחיות ואנשי אחזקה הגרים במתחם זה, כי הם ייאלצו לארוז את חפציהם האישיים ולהתפנות לאזור מגורים אחר. העובדים שפונו ממקום מגוריהם הביעו אי-שביעות רצון לגבי האופן שבו נודע להם על כך.

 

פרופ' אפק הסביר על נחיצות הפינוי: "דיברנו עם האנשים שגרים כאן ודאגנו למגורים לכל אחד. מבטיח לכם, אף אחד מעובדינו היקרים לא יישאר בחוץ, לכולם נדאג למקום. אבל הם עוברים, למרות שיש לנו יכולת לייצר כאן הפרדה פיזית". הוא הוסיף כי "כולם ישוכנו במגורים אחרים ואם צריך אז גם בבתי מלון כדי שהשטח הזה יהיה נפרד ומבודד, ומיועד לאותם אנשים שיצטרכו להיות כאן במהלך התקופה הקרובה".

 

פרופ' גילי רגב, מנהלת היחידה למניעת זיהומים בשיבא, הסבירה מה תהיה ההתנהלות מרגע קליטת הישראלים: "אנחנו נעשה להם בדיקות יומיות, נקווה שכולם יישארו שליליים ונקווה שהסיפור הזה ייגמר אחרי 14 יום בשהייה בבידוד".

מתחם מבודד לחולי הקורונה בתל השומר (צילום: מוטי קמחי )
הכנת המתחם המבודד בתל השומר(צילום: מוטי קמחי )

מתחם מבודד לחולי הקורונה בתל השומר (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

מתחם מבודד לחולי הקורונה בתל השומר (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

פרופ' רגב הוסיפה שהמרכז הרפואי שיבא עושה מאמצים לטפח ולסדר את המתחם, טרם הגעתם: "אנחנו מבינים את המצוקה ואי-הנוחות, לאף אחד זה לא נעים להיות 14 יום בבידוד, בטח לא אחרי התקופה הקשה שהם עברו שם על הספינה. אבל נעשה את המיטב שיהיה להם הכי בטוח, הכי נעים והכי בריא".

 

שלשום הנחה שר הפנים אריה דרעי למנוע כניסה לישראל של מי ששהה בתאילנד, מקאו, סינגפור והונג קונג בשבועיים האחרונים - ואינו בעל אזרחות ישראלית. זאת בעקבות המלצת משרד הבריאות והעומד בראשו, השר יעקב ליצמן.

 

הצו, שעליו חתם מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, ייכנס לתוקף ביום חמישי. בכך, מדינות אלו יצטרפו לצו הקיים מהחודש שעבר, האוסר את כניסתם ארצה של תיירים מסין. בהתאם להמלצת משרד הבריאות, הצו לא יכלול תיירים ששהו באותן מדינות לצורך ביצוע טיסות המשך.

 

כתוצאה מההנחיות החדשות דווח שחברת התעופה קתאי פסיפיק, המפעילה טיסות יומיות מנמל התעופה בן גוריון להונג קונג, שוקלת להכריז על ביטול זמני של טיסותיה לישראל וממנה. בחברה הסבירו כי התקנות החדשות לא יאפשרו את הפעלת הקו בין היתר בגלל שתמנע כניסת צוותי אוויר מהונג קונג לישראל. "אם הצוותים שלנו לא יורשו להיכנס - לא תהיה לנו ברירה", אמר גורם בחברת התעופה.

 

בניסיון להציל את טיסותיה, ישראל תאפשר לצוותי אוויר זרים שיגיעו מהונג קונג להיכנס לארץ אם יתחייבו לשהות בבידוד ולהמריא בתוך שש שעות.

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ביום ראשון הודיע משרד הבריאות על הרחבת ההנחיות לנוסעים שחוזרים ממדינות במזרח הרחוק בעקבות התפרצות נגיף הקורונה. לאחר הערכת מצב שהתקיימה במשרד, הוחלט כי גם השבים מתאילנד, הונג קונג, סינגפור ומקאו ישהו בבידוד של 14 ימים החל ממועד חזרתם לארץ. בנוסף, הודיעה חברת אל על כי תצמצם את טיסותיה לתאילנד, אולם נכון לשעה זו לא ידוע מה היקף המהלך.

 

לפי ההנחיות החדשות, מי ששב מתאילנד, הונג קונג, סינגפור ומקאו, ישהה בבידוד בית עד להשלמת 14 יום ממועד החזרה - תקופת הדגירה של המחלה. על השוהה בבידוד לא לצאת למרחב הציבורי ולא לשהות במקומות ציבוריים, כולל מוסדות חינוך, מקומות עבודה, תחבורה ציבורית, מקומות בילוי וקניות, בתי חולים ומרפאות.

 

במקרה של אחד או יותר מהתסמינים הבאים: הופעת חום, שיעול או קוצר נשימה, יש לפנות לרופא המטפל בקופת החולים או בחדר המיון, וליידע מראש טלפונית את המרפאה או חדר המיון על הגעת חולה. גם במצב רפואי אחר הדורש טיפול, יש ליידע מראש טלפונית את הגורם המטפל על הגעת המטופל. בכל מקרה יש לכסות את הפה והאף במסיכה כירורגית או בבד זמין אחר, ולהימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית.


פורסם לראשונה 18/02/2020 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עזבו את הספינה. זוג הישראלים
מומלצים