שתף קטע נבחר

ההפצצות נמשכות, ולפליטים אין לאן ללכת

שיחות בין טורקיה התומכת במורדים הסורים לבין מוסקבה התומכת במשטר אסד לא הביאו לתוצאות. עוד ועוד משפחות נעקרות מבתיהן והפליטים נדחסים לשטח קטן במחוז אידליב. יותר מ-300 בני אדם נהרגו מתחילת השנה, בהם ילדים שמתו מהקור. "המשבר הגיע לרמה מחרידה"

מטוסי קרב רוסיים הפציצו גם היום (ה') את האזורים שבשליטת המורדים בצפון-מערב סוריה, ואש תותחים טורקיים גיבתה את התקפות המורדים באזור אחר, בזמן שפקידים משתי המדינות מנסים להגיע לפשרה כדי לעצור את ההסלמה במלחמה בסוריה. בז'נבה, קרא ראש נציבות האו"ם לפליטים להפסיק את הלחימה כדי לאפשר למאות אלפי אזרחים לכודים לעבור לאזורים בטוחים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

 

כוחות המשטר בסוריה, המגובים על ידי כוחות רוסיים, פועלים מאז דצמבר למיגור מעוזי המורדים האחרונים במחוזות אידליב וחאלב, במה שיכול להיות אחד הפרקים האחרונים של מלחמת האזרחים שנמשכת כבר כתשע שנים. אתמול איים נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בפעולה צבאית נגד כוחות המשטר אם לא ייסוגו. כוחות טורקיים כבר נפרסו בתוך סוריה.

 

הערב מסר משרד ההגנה של טורקיה כי שני חיילים טורקים נהרגו בהפצצה של כוחות המשטר הסורי במחוז אידליב. חמישה חיילים נוספים נפצעו בהפצצה. אנקרה טענה כי חיסלה בתגובה 50 חיילים סורים.

פליטים  סורים  סוריה אזאז  גבול טורקיה (צילום: רויטרס)
"אלוהים יודע לאן נלך". פליטים בעיר הגבול אזאז(צילום: רויטרס)

פליטים  סורים  סוריה אזאז  גבול טורקיה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

פליטים  סורים  סוריה אזאז  גבול טורקיה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

השיחות בין אנקרה, התומכת בכמה פלגי מורדים, לבין מוסקבה כדי למנוע מלחמה רחבה יותר ועימות ישיר אפשרי, לא הביאו עד כה לתוצאות. גורמים רשמיים בטורקיה נשמעו אופטימיים יותר היום, ואחד מהם אמר כי סבב השיחות האחרון לא היה כישלון מוחלט. "רוסיה דרשה מההתחלה שטורקיה תיסוג מאידליב ותפנה את עמדות התצפית שלה. הנסיגה מאידליב או פינוי עמדות התצפית אינה על הפרק", אמר הבכיר. עם זאת, נידונו אפשרויות שונות, כולל אפשרות לסיורים משותפים באזור.

 

שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושאולו אמר כי הושגה התקדמות מסוימת בשיחות עם רוסיה, אך עדיין לא ברמה הרצויה. אנקרה ומוסקבה האשימו זו את זו בהפרת הסכם להפחתת האלימות משנת 2018 שאפשר לטורקיה ורוסיה להקים עמדות תצפית באידליב. טורקיה אמרה שחלק ממוצביה באידליב מוקפים על ידי כוחות המשטר הסורי.

מורדים סורים מתקדמים לעבר העיירה ניירב בגיבוי טורקי  סוריה (צילום: EPA)
מורדים סורים מתקדמים לעבר העיירה ניירב בגיבוי טורקי(צילום: EPA)

מורדים סורים מתקדמים לעבר העיירה ניירב בגיבוי טורקי  סוריה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מורדים סורים מתקדמים לעבר העיירה ניירב בגיבוי טורקי  סוריה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

שיירה צבא טורקיה באזור  אידליב סוריה (צילום: EPA)
שיירה של צבא טורקיה באזור אידליב(צילום: EPA)

צבא טורקיה תקיפה נגד צבא סוריה אידליב (צילום: EPA)
תקיפה טורקית על כוחות המשטר באידליב(צילום: EPA)

נשיא סוריה בשאר אסד לא מראה שום סימן לדעיכה במבצע לחיסול אויביו אחת ולתמיד. תושבים וצוות סיוע אמרו כי מטוסי הקרב הרוסיים חידשו היום את התקיפות על העיירות אטריב ודאראט איזזה בקצה הצפוני של מחוז חאלב, שם הקימו כוחות טורקיים קו הגנה כדי לסכל התקדמות נוספת מצד הצבא הסורי ובעלי בריתו מהמיליציות האיראניות.

 

במחוז אידליב, התותחנים הטורקים סיפקו אש גיבוי להתקפות מורדים מחודשות על העיירות ניירב וסקרב, בה עוברים כמה כבישים אסטרטגיים, כך על פי המורדים והתושבים. הבכיר הטורקי אמר כי הפצצות התותחנים לא מעידות על כך שארדואן פתח במבצע נרחב.

 

אין לאן ללכת 

בינתיים לא נראה באופק סוף לאומללותם של כמעט מיליון בני אדם - רובם נשים וילדים - שנמלטו מאזור הלחימה כדי לחפש מקלט באזור הגבול. סוכנויות הסיוע מתקשות להתמודד עם ההגירה ההמונית, אך טורקיה, שנאבקת להתמודד עם 3.7 מיליון הפליטים הסורים שכבר נמצאים בשטחה, מסרבת לקבל פליטים נוספים.

סורים פליטים נמלטים מאזור הקרבות ב חאלב סוריה (צילום: AFP)
"מקומות שהיו בטוחים נמצאים תחת אש". משפחה בורחת מאזור הקרבות בחאלב(צילום: AFP)

סורים פליטים נמלטים מאזור הקרבות ב חאלב סוריה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סורים פליטים נמלטים מאזור הקרבות ב חאלב סוריה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בעיר אזאז שבגבול סוריה-טורקיה, כ-30 ק"מ מצפון מערב לעיר חאלב, נודד אבו עבדאללה עם משפחתו כבר ימים ארוכים. אחרי שהמשפחה נמלטה מהתקיפות האוויריות שכתשו את אידליב, הם עברו מכפר לכפר אך טרם מצאו מקלט. יחד איתו נודדים אשתו, ארבעה ילדים ו-20 קרובי משפחה נוספים.

 

"אני לא יודע לאן לקחת אותם", אמר החקלאי בן ה-49 שישב על הטרקטור שלו. "אלוהים יודע לאן נלך". משפחות רבות ישנות בחוץ בכבישים ובמטעי זיתים, ושורפות אשפה כדי להתחמם. כמה ילדים מתו מהקור. חלקם כבר נעקרו בעבר, לאחר שנמלטו מקרבות באזורים אחרים בסוריה בשלב מוקדם יותר במלחמה.

 

 

עזיזה הדג'ה, בת 70, אמרה שזו הפעם השלישית שנאלצה לעזוב את ביתה. בעבר היא חזרה הביתה אך הפעם, אחרי שכוחות המשטר פשטו על העיירה שלה, היא לא יודעת מתי או אם תחזור. יחד עם ילדיה ונכדיה, הדג'ה מסתתרת כעת באוהל בשדה מחוץ לאזאז. "יצאנו עם הבגדים שלבשנו", היא אמרה. "לא הבאנו דבר".

 

סוכנות האו"ם לעניינים הומניטריים מסרה כי המשבר הגיע לרמה מחרידה, כאשר יותר ויותר עקורים נדחסים לאזור קטן באידליב. "מקומות שנחשבו בעבר בטוחים על ידי אזרחים נמצאים עכשיו תחת אש", נכתב בדו"ח של הסוכנות. יותר מ-300 בני אדם, רבים מהם הנשים וילדים, נהרגו באידליב ובחאלב מתחילת השנה. בתקיפות נהרסו או נפגעו בתי החולים, בתי הספר ואתרים אזרחיים אחרים.

מעבר גבול אזאז סוריה  קיליס טורקיה   (צילום: רויטרס)
אנקרה מסרבת לקבל עוד פליטים. מעבר הגבול בין אזאז הסורית לקיליס הטורקית(צילום: רויטרס)

מעבר גבול אזאז סוריה  קיליס טורקיה   (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ראש נציבות האו"ם לפליטים, פיליפו גרנדי, קרא להפסיק את הלחימה וביקש לפעול בדחיפות לסייע לעקורים. "אלפי אנשים חפים מפשע אינם יכולים לשלם את מחירה של קהילה בינלאומית מפולגת, אשר חוסר יכולתה למצוא פתרון למשבר הזה יהפוך לכתם חמור במצפון הבינלאומי הקולקטיבי שלנו", הוא אמר.

 

גרנדי ביקש מטורקיה להכניס לשטחה יותר פליטים ואמר כי יש להגביר את התמיכה הבינלאומית באזרחים. גורם בכיר באנקרה אמר כי טורקיה, רוסיה ואיראן מתכננות לערוך פגישה בטהרן בתחילת החודש הבא כדי לדון במשבר בסוריה, כולל המצב באידליב. הוא הוסיף כי משלחת רוסית עשויה להגיע לאנקרה עוד לפני כן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטים בורחים מאזורי הקרבות
מומלצים