שתף קטע נבחר

בין הוצל"פ לפשיטת רגל: של מי הכסף מהדירה?

בנק דיסקונט, שהיה נושה עיקרי, טען שהוא צריך לקבל את הכסף ממכירת הדירה של החייב. הנאמן בתיק חשב אחרת. מה קבע בית המשפט?

בית המשפט המחוזי בירושלים קבע לאחרונה כי 500 אלף שקל שנותרו ממימוש דירה של חייב בהוצאה לפועל שייכים היום לקופת הנושים בהליך פשיטת רגל שהחל לאחר המכירה. בכך דחתה השופטת מרים אילני את בקשת בנק דיסקונט, שהיה נושה בהליכי ההוצאה לפועל, לקבל את חלקו בכספים. ההחלטה ניתנה ברוח ההוראה הרלוונטית בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי אף שאינו חל על המקרה.

 

דירתו של החייב נמכרה ב-2013 על ידי כונס נכסים מטעם בנק מזרחי טפחות שהמשכנתא על הנכס הייתה לטובתו. על הנכס היו עוד שלושה עיקולים שהטילו שלושה נושים, העיקרי שבהם היה בנק דיסקונט. לימים קיבל בנק מזרחי את התמורה אך הותיר 500 אלף שקל מתוכה בהקפאה בשל תביעה שהתנהלה בזמנו נגד החייב.

 

לאחר שהתביעה נדחתה והכספים הופשרו, התברר שהחייב החל בהליכי פשיטת רגל. המשמעות היא כי הליכי ההוצאה לפועל הוקפאו וגביית החובות של כלל נושי החייב תתבצע בבית המשפט המחוזי שאליו הועבר התיק.

 

ואולם, בנק דיסקונט ביקש מבית המשפט שלא להכניס את הכספים שנגבו מהדירה לקופת הנושים אלא לחלק אותם בינו לבין הנושים האחרים בהליכי ההוצאה לפועל. בקשתו מובנת מאחר שבפשיטת הרגל מעורבים הרבה יותר נושים וסביר להניח שהדיבידנד שלו יהיה נמוך יותר. בקשת הבנק התבססה על הטענה כי עם מימוש הדירה הסתיימו הליכי ההוצאה לפועל ולכן הכספים כבר שייכים לנושים ולא לחייב, ולא ניתן להעבירם לידי הנאמן.

 

לעומתו טען הנאמן כי מאחר שזכותו של הבנק היא בגין חוב שאינו קשור לנכס מקרקעין, הרי שהליכי ההוצאה לפועל לא הסתיימו עדיין במועד המעבר לפשיטת הרגל. מכאן, שלפי פקודת פשיטת הרגל הם שייכים לכלל הנושים. כונס הנכסים הרשמי הסכים עמו.

 

השופטת אילני סברה אף היא שהכספים שייכים לנושי פשיטת הרגל אך לא מאותן סיבות. היא ציינה כי בניגוד לעמדת הנאמן, הפרשנות הנכונה להוראה העמומה בפקודת פשיטת הרגל בנוגע למעבר מהליכי הוצאה לפועל לפשיטת רגל, היא שאין הבדל בין כספים שמקורם במימוש מקרקעין לבין כספים ממקור אחר. בכל מקרה, ההליכים מסתיימים רק עם הגעת הכספים לנושים.

 

"קביעה לפיה הליכי הוצאה לפועל במקרקעין מסתיימים קודם לקבלת התמורה בידי הנושים, נוגדת את דיני פשיטת הרגל ופוגעת בעיקרון השוויון בין הנושים", כתבה השופטת וציינה שפרשנות זו מתחזקת נוכח הוראות חוק חדלות הפירעון שנכנס לתוקף בספטמבר 2019. אף שהחוק לא חל על המקרה, הוסיפה, היא סבורה שהוא משפיע על הפרשנות של הפקודה.

 

השופטת ציינה כי בחוק החדש תוקנה הבעייתיות בנוסח של ההוראה הרלוונטית בפקודה, ונקבע בו "באופן שאינו משתמש לשני פנים כי אין לאבחן בין נכס לחוב, לעניין מועד סיום הליכי ההוצאה לפועל וכי לגבי כלל סוגי הנכסים, לרבות חוב, הליכי ההוצאה לפועל מסתיימים בעת קבלת הכסף בידי הנושה".

 

בהתאם, לנוכח העובדה שבנק דיסקונט לא קיבל את הכספים לידיו, הרי שהליכי ההוצאה לפועל לא הסתיימו לפני שניתן צו הכינוס בתיק פשיטת הרגל, ומשכך הם שייכים לקופת הנושים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
שמרית קרמר
עו"ד מירית מועלם
שמרית קרמר
מומלצים