שתף קטע נבחר

צילום:  AFP, EPA

"50 מתו מקורונה באיראן", זינוק גם באיטליה

רשמית דווח הבוקר על עוד 4 שמתו ברפובליקה האיסלאמית, מחוקק שמרן טוען: 50 מתו בעיר קום. "לא אומרים את האמת", האשים. מדינות שכנות סוגרות גבולות. ביממה אחת: הוכפל מניין המתים באיטליה, שעומד כעת על 6. חשש בצפון קוריאה: אלפים עם תסמינים "מחשידים"

איראן אישה עם מסכה ב טהרן 12 בפברואר מחשש לנגיף וירוס קורונה (צילום: EPA)
הנגיף הגיע לטהרן. הולכים עם מסכות בבירת איראן(צילום: EPA)

זינוק דרמטי דווח הבוקר (ב') במניין המתים מנגיף הקורונה באיראן. בעוד הרשויות דיווחו רשמית על עוד ארבעה מתים, סוכנות ידיעות רשמית-למחצה ציטטה מחוקק מהעיר קום, מוקד ההתפרצות המרכזי ברפובליקה האיסלאמית, שטען כי כבר 50 מתו מהנגיף בעיר. אותו מחוקק, שמרן דווקא, האשים שהשלטונות "לא אומרות את האמת" על היקף המגיפה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

הרשויות באיראן דיווחו על שני מקרים ראשונים של הידבקות בקורונה רק ביום רביעי האחרון, ותוך שעות התברר כי שני הנדבקים מתו. לפי גורם רשמי שצוטט הבוקר בתקשורת הממלכתית, מניין המתים עומד לפי שעה על 12, ו-61 בני אדם נדבקו. מדובר ביחס חריג למדי בין המתים לנדבקים, במיוחד לאור העובדה ששיעור התמותה של הנגיף עומד לפי ההערכות על סביבות 2%.

 

 

אנשים נכנסים ל עיראק חוזרים מ איראן נעם מסכות נגיף קורונה (צילום: AFP)
הגבול נסגר. אישה ששבה מאיראן במעבר הגבול בעיראק(צילום: AFP)

 

אנשים ב טהרן איראן עם מסכות נגיף קורונה (צילום: EPA)
כמה מתו וכמה נדבקו? טענות לטיוח בטהרן(צילום: EPA)

אנשים ב טהרן איראן עם מסכות נגיף קורונה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אנשים ב טהרן איראן עם מסכות נגיף קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

אלא שלפי הדיווח הבוקר בסוכנות הידיעות ILNA, כלי תקשורת שמתמקד יותר בכלכלה ונחשב למתון יחסית, חבר הפרלמנט אחמד אמיריאבאדי פרהאני, שמרן שבעבר שימש קצין במשמרות המהפכה, טען שמאז 13 בפברואר כבר מתו 50 בני אדם. הוא הוסיף כי 250 נמצאים בבידוד בעיר. קום, כ-140 ק"מ דרומית לטהרן, נחשבת לקדושה עבור הזרם השיעי באיסלאם. הנגיף התפשט גם לערים נוספות, בהן גם הבירה – שם פקיד בכיר בעירייה נדבק אף הוא.

 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet:

שני נשאים: הקורונה בישראל - תמונת מצב

12 צליינים נוספים שביקרו בישראל נדבקו בנגיף

תיעוד: התעטש בכוונה על פקחי משרד הבריאות

אוסטריה הפסיקה את תנועת הרכבות מאיטליה

 

באיראן נסגרו רוב בתי הספר ברחבי המדינה זה היום השני. כמה מדינות כבר סגרו את הגבולות שלהן עם איראן מחשש להתפשטות הנגיף אליהן – עיראק, פקיסטן, ארמניה וטורקיה. גם אפגניסטן הטילה הגבלות תנועה לאיראן וממנה. בשלוש מדינות כבר דווח על נשאים שנדבקו לפי החשד באיראן: בעיראק מסרו הרשויות בצהריים על נדבק ראשון במדינה, איראני שהגיע לעיר נג'ף עוד לפני סגירת הגבול. 

 

שעות ספורות לפני כן גם אפגניסטן הודיעה על מקרה ראשון בשטחה – במחוז הארת הגובל עם איראן. מצב חירום הוכרז במחוז זה. כוויית דיווחה אף היא הבוקר על שלושה מקרי הידבקות ראשונים, של שלושה ששבו מהעיר משהד בצפון-מערב איראן. מעניין לציין שטהרן כלל לא דיווחה על נדבקים בעיר הזו.

 

זינוק במתים גם באיטליה

ההתפשטות של הנגיף באיראן ובמדינות נוספות מלבד סין, מעוררת בימים האחרונים חשש מפני איבוד השליטה על המגיפה ברמה העולמית. איטליה הפכה למוקד המרכזי של הנגיף באירופה, ועד כה נדבקו בה 219 בני אדם. היום מתו עוד שלושה בני אדם בצפון המדינה, מה שמעלה את מניין המתים בה לשישה. רבים מאלו שמתו היו מבוגרים וסבלו ממחלות רקע. כך למשל, לפי תחנת הרדיו RAI, אחד מאלו שמת היום הוא קשיש בשנות ה-80 לחייו שכבר אושפז בשל מחלה אחרת, ואחר היה חולה סרטן.  

ווהאן סין נגיף קורונה וירוס  ()
הקלות בעיר הנגיף? עדיין לא. חיטוי גן ילדים בווהאן

אוטובוס ב פיונגיאנג צפון קוריאה חשש מ נגיף וירוס קורונה (צילום: EPA)
מחטאים בכניסה לבית חולים בווהאן(צילום: EPA)

ווהאן סין נגיף קורונה וירוס  ()
מחיצות הפרדה בווהאן, עיר הנגיף

ווהאן סין נגיף קורונה וירוס  ()
העובדים שמניחים את המחיצות במנוחה

רוב הנדבקים מקובצים במחוזות הצפוניים ונטו ולומברדיה. סגר הוטל על כמה עיירות קטנות, שבהן גרים כ-50 אלף תושבים, אך גם באזורים אחרים בוטלו פעילויות ואירועים שונים, כמו הקרנבל בוונציה שמושך אליו אלפי חוגגים. אמש נסגרה תנועת הרכבות מאוסטריה לאיטליה. לעומת זאת, בצרפת אמר הבוקר שר התחבורה ז'אן-בפטיסט דג'בארי כי אינו רואה שום צורך לסגור את הגבול עם איטליה.

 

במוקד ההתפרצות, העיר הסינית ווהאן, נראה היה הלילה כי המצב שם השתפר במעט. הרשויות בעיר הודיעו על הקלות מסוימות בסגר שמוטל עליה כבר יותר מחודש. אלא שהבוקר כבר בוטלו ההקלות, ולפי הממשלה המקומית ההודעה עליהן פורסמה ללא רשות. לפי ההודעה הראשונית, אזרחים שאינם תושבי העיר יורשו לעזוב אותה אם לא היו במגע עם נשאים של הנגיף. הבוקר כאמור הודיעו הרשויות בווהאן שההקלות הללו אינן תקפות.

 

חודש בסגר: "מרגיש כמו פליט"

בווהאן, נזכיר, עבר לפי החשד הנגיף החדש מבעלי חיים לבני אדם, ככל הנראה בשוק שבו סחרו באופן לא-חוקי בחיות בר כמו נחשים. בחודש שעבר הוטל על העיר, שבה מתגוררים 11 מיליון בני אדם, סגר שכלל בין היתר את הפסקת שירותי התחבורה הציבורית. בהמשך הוחרפו הצעדים: נסיעת כלי רכב שאינם חיוניים נאסרה, ויציאת תושבים אל מחוץ למתחמי המגורים הוגבלה. רובעים מסוימים בעיר הטילו הגבלות בדרגות חומרה שונות. העיר היא בירת מחוז חוביי שבו מתגוררים כ-60 מיליון בני אדם, והסגר שהוטל עליה הורחב בהמשך לכל תחומיו.

   

 

אחרי חודש של סגר, בסוכנות הידיעות AFP שוחחו עם כמה מתושבי ווהאן, שסיפרו על מצוקתם הקשה. "אני עדיין לא יודע איפה לקנות דברים ברגע שנסיים לאכול את מה שיש לנו בבית", אמר פאן הונגשנג, שלו אישה ושני ילדים. בחלק מהשכונות אורגנו שירותי קנייה קבוצתית, אך לדברי פאן –בשכונה שלו "לאף אחד לא אכפת".

 

"לבן השלוש כבר לא נשארה אפילו אבקת חלב", הוא אמר, והוסיף כי לא הצליח לשלוח תרופות להוריה של אשתו, קשישים בשנות ה-80 לחייהם, שמתגוררים באזור אחר בעיר. "אני מרגיש כמו פליט". תושבת אחרת נשמעה דווקא פחות מודאגת. "להסתדר עוד חודש זו לא בעיה", אמרה גו ג'ינג, והסבירה כי יש ברשותה מאגר של ירקות כבושים וביצים משומרות. בניגוד לפאן, בשכונה של גו כן נערכות קניות קבוצתיות, ואת המזון שלה היא מזמינה באינטרנט.

 

לא רק בווהאן דווח הלילה על הקלות מסוימות. ארבעה מחוזות אחרים בסין הודיעו הלילה על הורדת רמת כוננות החירום שלהם. המחוזות יונאן וגוויג'ואו הורידו את רמת החירום מדרגה אחת – החמורה ביותר – לדרגה שלוש, והמחוזות גואנגדונג ושאנשי הורידו את רמת החירום מדרגה אחת לשתיים. הקלות אלו, שבווהאן כאמור בוטלו במהרה, מגיעות על רקע נאומו אתמול של הנשיא הסיני שי ג'ינפינג, שהזהיר כי המצב בארצו "עדיין חמור ומורכב", וכי להתפרצות הנגיף תהיה "השפעה גדולה" על הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.

הנגיף הגיע לדרום קוריאה (צילום: AFP)
833 כבר נדבקו, שבעה מתו. צוות חיטוי בדרום קוריאה(צילום: AFP)

הנגיף הגיע לדרום קוריאה (צילום: gettyImages)
בהלה גם בסיאול(צילום: gettyImages)

טיהור דאגו קורונה דרום קוריאה כנסיית שינצ'אונג'י (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

נשיא סין אמר שמדובר באחד המשברים הקשים ביותר מאז הקמת סין הקומוניסטית ב-1949. לדבריו, "הפעילות למניעה ופיקוח על הנגיף נמצאת בשלב הקריטי ביותר שלה" – אך הוסיף שהצעדים שננקטו מתחילים להראות תוצאות בשטח. לפנות בוקר עדכנו הרשויות בסין כי עוד 409 בני אדם נדבקו בנגיף ביממה החולפת, לעומת 648 ביממה שקדמה לה. 150 בני אדם נוספים מתו, לעומת 97 בדיווח הקודם. עד כה 77,150 בני אדם נדבקו בקורונה בסין, ו-2,592 מתו ממנו. מחוץ לסין נדבקו יותר מ-1,500 בני אדם.

 

בדרום קוריאה הנגיף מתפשט, מה קורה בצפון?

בדרום קוריאה טיפס גם היום מספר הנדבקים, והבוקר עדכנו הרשויות בה שעוד 70 בני אדם נדבקו בקורונה, כך שמספר הנדבקים הכולל עומד כעת על 833. שני מקרי מוות נוספים כתוצאה מהידבקות אושרו במדינה, ומניין המתים עלה לשבעה. קבוצת צליינים שביקרה בישראל וש-30 מחבריה זוהו בהמשך כנשאים של הנגיף, עוררה בהלה גדולה גם בארץ.

 

רוב המקרים הם בעיר דגו, הרביעית בגדולה בדרום קוריאה – מתגוררים בה כ-2.5 מיליון בני אדם. צבר המקרים הגדול בדגו קושר לכנסיית שינצ'אונג'י, אחרי שאחת מחברות הכנסייה ביקרה בטקסים שלה למרות שנדבקה. היא לא ביקרה בחו"ל לאחרונה, וחשבה שסבלה מהצטננות קלה. ל-9,000 חברי הכנסייה הורו הרשויות להיכנס לבידוד עצמי, ואלפי מאמינים כבר נבדקו במטרה לבחון אם הם נדבקו בנגיף.

אוטובוס ב פיונגיאנג צפון קוריאה חשש מ נגיף וירוס קורונה (צילום: רויטרס)
הזרים יוכנסו לבידוד. עם מסכות באוטובוס בפיונגיאנג(צילום: רויטרס)

אוטובוס ב פיונגיאנג צפון קוריאה חשש מ נגיף וירוס קורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אוטובוס ב פיונגיאנג צפון קוריאה חשש מ נגיף וירוס קורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"אם נכשל במניעת הידבקות בתוך הקהילה באזור הזה, ישנה אפשרות ממשית שהמחלה תתפשט לכל רחבי המדינה", הזהיר סגן שר הבריאות במדינה, קים גאנג-ליפ. הוא הוסיף בתדרוך לעיתונאים כי הפקידים בעיר מתכוונים לבדוק את כל מי שיראה תסמינים המזכירים הצטננות. הוא העריך כי מדובר בכ-28 אלף בני אדם.

 

אצל שכנתה מצפון של דרום קוריאה לא דווח עד כה על נדבקים בנגיף, אך החשש להתפשטותו גם בצפון קוריאה גובר עקב הגבול הארוך שלה עם סין, שקשה מאוד לפקח עליו. בעולם יש מי שחושש שלפיונגיאנג אין את התשתית הרפואית הדרושה כדי לבדוק את אלו שנדבקו ולהעניק להם טיפול ראוי. ב-BBC ציינו כי לפי התקשורת הממלכתית במדינה, כ-3,000 תושבים במחוז צפון פיונגאן, הגובל עם סין, נמצאים תחת מעקב, כיוון שפיתחו תסמינים מחשידים.

 

בנוסף, לפי סוכנות הידיעות הממלכתית KCNA, כ-380 זרים הוכנסו לבידוד בניסיון למנוע את התפשטות הנגיף במדינה. רוב הזרים הללו הם דיפלומטים. עוד דווח כי כל הזרים המגיעים למדינה יהיו חייבים לשהות בבידוד למשך 30 יום. במדינה המבודדת אין זרים רבים ממילא, ולפי אחד הדיווחים ממנה יש שם כעת רק 200 מערביים. צעד נוסף שננקט הוא ביטול המרתון השנתי בבירה פיונגיאנג, שבו לרוב משתתפים רצים ממדינות נוספות.


פורסם לראשונה 24/02/2020 10:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים