שתף קטע נבחר

לא צריך לנסוע רחוק: 5 מסלולי טיולים במרכז הארץ

אם לא מתחשק לכם לנסוע צפונה או דרומה כדי לטייל ולראות נופים מדהימים, אתם ממש יכולים להישאר במרכז הארץ וליהנות מכמה מקומות עוצרי נשימה. אלה 5 המומלצים שלנו

בשיתוף נייצ'ר וואלי

 

עמקים, גאיות, הרים, שבילים, נחלים ונהרות: הארץ הקטנה שלנו עמוסה באתרי טבע בעלי נופים עותקי נשימה ומציעה מסלולי טיול מרתקים לכל מי שנפשו חפצה בכך. ובכל זאת, עם כל הרצון הטוב והכוונה, רוב הישראלים אשר גרים באזור המרכז לא ממש מוצאים את הזמן לקחת את הרכב ולהרחיק עד לצפון או הדרום בשביל ליהנות מכל הטוב שבטבע.

 

אבל בשביל מה להרחיק כל כך? התפיסה כי במרכז הארץ לא ניתן למצוא טבע "ראוי" מעולם לא הייתה יותר מוטעית. תתפלאו, אך גם לאזור המרכז יש המון מה להציע כשמדובר בטבע, נופים או אפילו סתם זמן כדי להתרחק מהסמארטפון או מסך הטלוויזיה ולבלות קצת זמן איכותי עם המשפחה.

 

5 המקומות הבאים יאפשרו לכם ליהנות ממסלול טיול בחיק הטבע במרחק לא גדול מביתכם. הגיע הזמן לצאת קצת מהעיר.

 

1. נחל שורק

סמוך לקיבוץ פלמחים הממוקם במרכז הארץ ליד חוף פלמחים שוכן לו נחל שורק. הנחל, שבעבר זכה למוניטין גרוע בשל השפכים שהוזרמו אל,יו זורם לאורך 70 ק"מ דרך בית שמש והשפלה ונשפך לים התיכון צפונית לקיבוץ. היום הנחל כבר שוקם ומהווה אופציה נהדרת וקרובה למרכז לאלו המבקשים לחוות קצת טבע: נוף, צמחים ובעלי חיים, מבלי להתרחק יותר מדי.

 

המסלול אינו קשה במיוחד ואורכו עומד על 2.5 ק"מ לכל כיוון. תחילתו בחורשת הצנחנים שנטעה הקרן הקיימת לישראל בשנות החמישים וכיום מהווה את נקודת היציאה למסלול. בחורשה קיימים לרשות המטיילים גם שולחנות פיקניק, אשר יכולים לשמש את המשפחות בסיום המסלול.

 

במהלך המסלול ניתן להתוודע לאוכלוסיות הצבים השונות הדרות במקום ולראותם בסביבה הטבעית שלהם. השליש הראשון מתחיל בדרך סלולה ומוצלת אך בהמשך תוואי הקרקע משתנה לקרקע חולית ומעט יותר קשה להליכה, כך שיש לקחת בחשבון שאופניים, עגלות או כיסאות גלגלים לא יתאימו כאן. גם ילדים קטנים אולי יתקשו לבצע את ההליכה בדיונות עם כי הם ודאי ייהנו מאוד.

 

סופו של המסלול הוא בחוף פלמחים ובהחלט ניתן להיערך מראש עם מגבת ובגד ים ולקנח את הטיול עם טבילה משפחתית.

 

נחל שורק (דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
נחל שורק(דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 

2. הירקון - כפר הבפטיסטים

טחנת הקמח "אל-מיר", אשר קרויה על שם הכפר הערבי מיר ששכן בארץ ישראל במאה ה-19, הייתה אחת מהגדולות ביותר שפעלו כאן. כיום שרידיה הם המבנה הבולט ביותר במתחם מקורות הירקון - נקודה מרהיבה וירוקה על המפה, בקטע הצמוד לגבול המזרחי של פארק מקורות הירקון, המתאפיינת בצמחייה סבוכה ועצים אימתניים. מקום זה טומן בחובו אופציה למסלול טיול מהנה ולא מסובך במיוחד.

 

נקודת ההתחלה של המסלול ממוקמת בגן הלאומי מקורות הירקון ליד כפר הבפטיסטים, משם ממשיכים לבריכת הנופרים, הממוקמת כ-400 מטרים מזרחה ממתחם מקורות הירקון. בריכות מלאכותיות אלו נחפרו לפני כארבעים שנה וכיום פורחים בהן במלוא עוצמתם פרחי הנופר הצהוב.

 

המסלול ממשיך לתל אפק – מבצר קדום ומרשים המתפרש על מעיינות ראש העין ועל מעבר אפק, אשר רבים מהישראלים נוהגים לכנותו בשגגה "מבצר אנטיפטרוס". מקום זה היווה נקודה אסטרטגית חשובה בארץ ישראל, כאשר שימש כנקודת מעבר.

 

אורכו של המסלול 3 קילומטרים והזמן הנדרש בכדי לסיימו עומד על כשעתיים בלבד. מסיבה זו הוא מתאים במיוחד לכל המשפחה.

  

מבצר אנטיפטרוס (צילום: Gilad Pearl, מתוך ויקיפדיה)
מבצר אנטיפטרוס(צילום: Gilad Pearl, מתוך ויקיפדיה)

 

3. פארק יקום ושמורת פולג

את הסוד של פארק יקום ושמורת שער פולג לא רבים מכירים. אולי נתקלתם במרחב הירוק כאשר עשיתם את דרככם צפונה על כביש החוף ותהיתם לעצמכם על טיבו של המקום. אך אם רק הייתם מעיזים להעיף מבט, הייתם מגלים טבע מרהיב ושוקק הכולל אגם שלו, שבילי טיול מפותלים, נחל, ודיונות חול המשתרעות מול נוף של ים.

 

העונה המומלצת לטיול באזור זה היא האביב כאשר מרבדי פרחים רבים מכסים את הקרקע. אמנם, גם החורף מעניק למקום נופך ייחודי אשר מאיר אותו בפנים אחרות ולא פחות יפות.

 

אל המקום מגיעים בנסיעה מזרחה בכביש החוף אל קיבוץ יקום ומשם לחניון פארק יקום. לאחר היציאה מהרכב מחפשים את המדרגות היורדות לכיוון אגם יקום. שם ניתן ליהנות מפיקניק איכותי, מצפייה באוכלוסיית עופות המים הענפה, או מהירגעות על גדות האגם הפסטורלי. ממשיכים כמה מאות מטרים על השביל ומגיעים לגשר צר הנמתח מעל נחל פולג, ממנו ניתן לצפות בצמחי מים ואם יתמזל מזלכם – גם בצבי ביצות.

 

משם ניתן לעלות על שביל העולה אל רכס כורכר שממנו נשקף הפארק כולו, או להמשיך לפיקניק בחורשת האורנים. אורך המסלול הוא 4 קילומטרים בקירוב ואורכו עומד על כ-1-3 שעות, אך הוא גם ניתן לקיצור. עם זאת, אנחנו לא היינו ממליצים לפספס שום רגע.

 

שמורת פולג (צילום: שרה גולד) (צילום: שרה גולד)
שמורת פולג(צילום: שרה גולד)

 

4. יער קולה

במלחמת השחרור היה כפר קולה, הממוקם באזור שבין ראש העין לבן שמן, מוצב של הלגיון הירדני אשר נכבש על ידי חטיבת אלכסנדרוני בקרב עקוב מדם. כיום מהווה המקום אתר מזמין למטיילים הרוצים לברוח לחיק הטבע: הוא מציע מסלול טיול קליל ולא מחייב של 4 קילומטרים, המשלב היסטוריה, טבע וארכיאולוגיה עם אופציה לסיום בפיקניק חווייתי בחיק הטבע.

 

יורדים מכביש תל אביב-ירושלים במחלף בן שמן לכביש 433 לכיוון מודיעין ופונים שמאלה לכביש 444. ממשיכים לצומת רנתיס, פונים ימינה וממשיכים בעקבות השילוט לאנדרטת אלכסנדרוני, שם מחנים את הרכב.

 

יוצאים מהרכב ולאחר ביקור באנדרטה ממשיכים כ-800 מטר בצעידה רגלית עד לפיצול השבילים שמאלה. אין צורך ללכת בשבילים המסומנים ואף מומלץ לתור את המקום באופן חופשי וכך ליהנות ממבט קרוב יותר אל הטבע. מתקדמים מערבה ובדרך חולפים על פני שרידיו הישנים של כפר ערבי ובמרבדי פרחים צבעוניים המשתנים בהתאם לעונה.

 

עוקבים אחר דרך העפר עד הכניסה הצפונית ליער וממשיכים ללכת בכביש המוביל לכיוון צפון לעבר המוזוליאום הרומאי. לאחר ביקור במבנה המפואר שהשתמר כמעט בשלמותו נחזור על עקבותינו ונצעד דרומה. נפנה שמאלה לדרך עפר מסומנת ונצעד מרחק של כ-2 ק"מ בחזרה לרכב.

 

יער קולה (צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק
יער קולה(צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל)

 

5. תל ארשף - אפולוניה

לא רחוק ממשרדי ההייטק ובנייני המגורים המפוארים, על מצוק כורכר המתנשא מעל חוף ימה של הרצליה, עומדים שרידי העיר הקדומה אפולוניה. במהלך השנים עבר המקום תחת ידיהם של ממלכות רבות בקרבות שונים. גלגולו האחרון היה כפר דייגים ששכן במקום עד להקמת הרצליה במאה שעברה.

 

כיום במקום נמצא גן לאומי המהווה זכר קדום לחיים באזור לאורך ההיסטוריה ומעניק מבט מרתק על מגוון התרבויות שעברו בו.

 

בצומת כפר שמריהו פונים לכיוון הרצליה פיתוח. בכיכר השנייה פונים ימינה לרחוב ווינגייט וממשיכים ישר עד לגן הלאומי.

 

גן לאומי אפולוניה (צילום: מנו גרינשפן)
גן לאומי אפולוניה(צילום: מנו גרינשפן)

 

בסיור במקום ניתן לחזות בחלקים משוחזרים מתוך העיר הקדומה: רצפות פסיפס, מגדל העוז הצלבני, שרידי הנמל, קו החוף שעליו הגנה המצודה, החפיר, הגשר, ומערך ההגנה.

 

במהלך הסיור בעיר ניתן לראות מיני צמחים האופייניים לתוואי השטח הייחודי הנוצר על ידי אדמת הכורכר שבמקום ורסס מי הים שנישא על ידי רוחות חזקות. בשטח הגן ניתן לצפות אף בחיות בר רבות המנצלות לטובתן את הטבע הפתוח, ביניהן: נמיות, צבאים, דורבנים, שועלים מצויים, קיפודים מצויים, צבי יבשה וחרדונים מצויים. את הסיור הקליל ניתן לקנח ברחצה בחוף הים המזמין שלמרגלות הגן הלאומי.

 

בשיתוף נייצ'ר וואלי

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שרה גולד
שמורת פולג
צילום: שרה גולד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים