שתף קטע נבחר
הוסף כתבה
הכי מטוקבקות

    השיטה המצליחה שכבשה את הכדורגל / תוכן גולשים

    ההצלחה של לייפציג ואטאלנטה מדגישה את הפריחה של מערך שלושת הבלמים, שבווריאציות השונות שלו מתברר כקשה מאוד להתמודדות עבור ההגנות. גם לכם יש מה להגיד? כתבו לנו טורים לכתובת: kick@ynet.co.il

    לייפציג ואטאלנטה עלו לרבע גמר ליגת האלופות אחרי שהציגו איכות גבוהה מיריבותיהן, יכולת אישית עדיפה וכמובן משחק טקטי מושלם. המשותף לשתי הקבוצות האלו, שעשו קפיצה אדירה בשנים האחרונות, ונכון גם לגבי עוד כמה קבוצות באירופה כמו וולבס, לאציו ואינטר, זה מערך "שלושת הבלמים": 2-5-3.

     

    מערך שלושת הבלמים מאפשר גמישות רבה בתפקוד השחקנים על המגרש, ומתאים את עצמו לסגנון הכדורגל העולמי כיום, שבנוי על תנועה ללא כדור, ורסטיליות ומהירות. שחקני הציר, שאולי ממלאין את העמדות הכי חשובות במערך, הם המגינים. הם רצים קדימה ואחורה ללא הפסק, כל אחד בצד שלו, עוזרים בהגנה לשלושת הבלמים, עומדים בקו אחד עם שחקני הקישור וכשצריך גם יודעים לתמוך בהתקפה עם הגבהות מהצד - ולעתים גם מגיעים עד לכדי מצב כיבוש מתוך הרחבה. בזכות שלושת הבלמים אשר נמצאים מאחור, יש הרבה יותר חופש למגינים לעלות קדימה וליצור מצבים מסוכנים. שלושת הבלמים מאפשרים הגנה חזקה יותר, מוסיפים עוד שחקן הגנה בסמוך לרחבה, והשיטה מאפשרת לנטרל חלוץ בודד בצורה יעילה מאוד.

     

    יוסיפ איליצ'יץ' (צילום: רויטרס)
    יוסיפ איליצ'יץ'(צילום: רויטרס)

     

    אפשר להשתמש במערך הזה בעיקר בשתי וריאציות שונות: קישור מעובה עם 3 קשרים במרכז המגרש, כשאחד מהם משמש כשחקן "10" אשר מגיח מאחור ומגיע עד לאזור רחבת ה-16, שם הוא יכול לבחור בדריבל, מסירת עומק, בעיטה או נגיחה. סטפנו סנזי (אינטר) ולואיס אלברטו (לאציו) מבצעים את זה מצוין בקבוצותיהם. האפשרות השנייה היא מערך אשר דומה ל-3-4-3, עם 2 קשרים בלבד באמצע לצד 2 מגינים תוקפים, והיווצרות של שלישייה התקפית עם שני קיצוניים וחלוץ בודד, כפי שאפשר לראות אצל וולבס ולייפציג, אשר משחקות על כדורים ארוכים ומהירות של שחקני ההתקפה, ופחות על החזקת כדור.

     

    רוב המאמנים עדיין לא מסוגלים להתכונן כראוי למערך מסוג כזה. ישנה בעיה בהיערכות לשמירה על המגינים התוקפים ועל שני חלוצים, סגנון אשר כמעט ונעלם בשנים האחרונות. אפשר לראות את זה באופן מובהק אצל אטאלנטה ובאינטר, המשתמשות בחלוץ חופשי לצד חלוץ מטרה. על פי מה שראינו במהלך העונה ובפרט השבוע, יוסיפ איליצ'יץ' פורח בתפקיד שלו כחלוץ שני באטאלנטה, וכך גם לאוטרו מרטינס באינטר. המון קרדיט להצלחה של אטאלנטה ולייפציג בעלייה לרבע הגמר וביכולת הנפלאה שלהן צריך ללכת למערך ולעמידה הטקטית שלהם לאורך העונה.

     

    מערך שלושת הבלמים שוחק בווריאציות שונות לאורך היסטוריית הכדורגל. ברזיל הופיעה איתו במונדיאל 2002 כשרוברטו קרלוס וקאפו תיפקדו כמגנים התוקפים, וגם נאפולי של וולטר מצארי בהמשך העשור הרבתה לשחק כך. אנטוניו קונטה קיבע ושם את המערך הזה על המפה כשאימן את נבחרת איטליה, יובנטוס, צ'לסי וכעת את אינטר, ואנחנו רואים בשנה האחרונה שיותר ויותר קבוצות משנות גישה ומאמצות את מערך שלושת הבלמים, אשר צובר תאוצה בדרך להיות ההפופולרי ביותר בכדורגל העולמי.

    גם אנדי הרצוג אימץ את המערך הזה בנבחרת ישראל, מבסס אותו על מהירות המגינים וכדורים ארוכים ופחות על שליטה בכדור, כשאנחנו רואים בזמן האחרון גם קבוצות בליגת העל משתמשים במערך זה. מה שבטוח, מערך שלושת הבלמים איתנו כאן כדי להישאר ולהמשיך לצבור תאוצה.

     

    רוצים גם אתם להיות פרשנים? אז תתחילו לכתוב. איך זה עובד? פשוט מאוד – כותבים ושולחים בגוף המייל או בקובץ וורד לכתובת הבאה: kick@ynet.co.il בצירוף שם מלא. אורך הטקסט הרצוי הוא בין 250 ל־800 מילה. נא לא לצרף תמונות, טבלאות, גרפים או עיבודי מחשב לקבצים.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: רויטרס
    יוסיפ איליצ'יץ'
    צילום: רויטרס
    מומלצים