שתף קטע נבחר

רופאים על דו"ח המבקר: "מערכת הבריאות באי-ספיקה, העומס אדיר"

שעות אחרי פרסום הנתונים שלפיהם ישראל לא ערוכה להתפרצות מגפה, הביעו בכירים במערכת הבריאות זעם. "אמרנו לכם שכך יהיה", אמר יו"ר האיגוד לרפואה פנימית. יו"ר ארגון רופאי המדינה: "מיטות וציוד רפואי אפשר לקנות ולייצר תוך שבועות; להכשיר רופאים לוקח שנים רבות". יו"ר איגוד האחיות: "להקצות מאות תקנים שייכנסו למערכת כדי להתמודד עם המחסור הדרמטי במיטות אשפוז"

 

 

 

 

הדו"ח השנתי של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן שהתפרסם היום (שני), חשף כי משרד הבריאות, קופות החולים ומערך האשפוז אינם ערוכים באופן מלא למקרה של התפרצות של מחלה נגיפית מידבקת כגון שפעת - שבתרחיש קיצון צפויים לחלות בה כ-2,250,000 בני אדם בישראל. כמו כן, לפי הדו"ח, מלאי התרופות נותן כיום מענה עבור 16% מהאוכלוסייה בלבד. בעקבות פרסום הנתונים, הביעו במערכת הבריאות ייאוש מהול בזעם.

 

אינפו עיקרי דו

 

לדברי ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה וממלא מקום יו"ר הסתדרות הרופאים - דו"ח המבקר אינו מחדש דבר: "מערכת הבריאות מורעבת ומצויה באי ספיקה כוללת גם בטיפול בשפעת עונתית, אז ודאי בתרחיש האימים שמתממש בימים אלה של מגיפת הקורונה".

 

ד
ד"ר זאב פלדמן(צילום: אלבום פרטי)

 

ד"ר פלדמן מתייחס לכך שהדו"ח מדבר על אשפוזם של כ-150 אלף אזרחים בשיא תרחיש מגכשפת השפעת העונתית המוזכר בו, כש-25 אלף מהם יזדקקו לאשפוז במחלקות הטיפול הנמרץ, מתוכם כמחצית יזדקקו להנשמה .לדבריו, מערכת הבריאות חסרה בעיקר כוח אדם: "ניתן להקצות משאבי ענק, לרכוש במהירות מכשירי הנשמה ואמצעי מיגון, אך לא ניתן להתגבר על המחסור ארוך השנים בתקנים ובהכשרה של אנשי צוות שהוכשרו להפעיל אותם". עוד הוסיף: "מיטות וציוד רפואי אפשר לקנות ולייצר בתוך שבועות. להכשיר רופאים לוקח שנים רבות".

 

  (צילום: אבי מועלם)
יו"ר איגוד האחיות, אילנה כהן(צילום: אבי מועלם)

יו"ר הסתדרות האחים והאחיות בישראל, אילנה כהן ,אמרה כי קיים צורך מיידי בתקנים נוספים. "דו"ח מבקר המדינה מחייב את מדינת ישראל - המצויה כעת במלחמה במגפת הקורונה - להיערך מיידית ולהקצות מאות תקני אחיות שייכנסו למערכת כדי להתמודד עם המחסור הדרמטי במיטות אשפוז במחלקות הטיפול הנמרץ, כמו גם עם תרחיש הקצה שלפי הערכות משרד הבריאות יגיע בחורף הבא".

 

במשרד מבקר המדינה החלו בבדיקה עוד לפני שנה, לפני התפרצות נגיף הקורונה. בדו"ח מוזכר בקצרה הנגיף, אך בפועל, הליקויים שהוזכרו הם מציאות בשטח.

 

מבקר המדינה ציין כי מערכת האשפוז מצויה בכל ימות השנה תחת עומס רב. מחלקות רבות בבתי החולים הכלליים פועלות בתפוסת יתר וקיים מחסור במיטות טיפול נמרץ. בבדיקה עלה כי למשרד הבריאות אין תוכנית להשלמת הפערים במיטות אשפוז, בצוותים רפואיים ובציוד בעת התפרצות שפעת, שתאפשר טיפול ראוי בחולים הרבים שיזדקקו לאשפוז בעת התפרצות מחלה זו.

 

פרופסור אבישי אליס מצב מערכת הבריאות ()
פרופ' אבישי אליס

 

פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית, הביע זעם זמן קצר אחרי פרסום הדו"ח: "אמרנו לכם שכך יהיה. פרסמנו תמונות של מיטות במסדרונות, הפצנו עדויות של מנהלי מחלקות ורופאים, כעסנו כשכלום לא זז. דו"ח מבקר המדינה פשוט שם שחור על לבן את שאמרנו שוב ושוב".

 

גם לפי איגוד רופאי בריאות הציבור מדובר בתמונה עגומה של הזנחת בריאות הציבור בשגרה, הפוגעת בו גם בחירום. לדברי חברי האיגוד, "בלתי נתפס שגם כיום, בתוך מגפה עולמית של נגיף קורונה, ממשיכים לחפש רק פתרונות טכנולוגיים ומזניחים קשות את ההון האנושי, שהוא המפתח להגנה על בריאות הציבור". עוד מסרו, כי "רופאי ורופאות בריאות הציבור, יחד עם אחיות בריאות הציבור ועובדי מעבדות בריאות הציבור, עובדים בעומס אדיר בשגרה וביתר שאת בחודשיים האחרונים במענה לקורונה".

 

לפי איגוד רופאי בריאות הציבור ,"אם היינו מתכוננים כמו שצריך לשגרה, למחלת השפעת העונתית ולמחלת החצבת, היינו מוכנים גם הרבה יותר טוב למגפה עולמית. חשוב שניישם מיידית את הלקח הזה, כרגע בתוך משבר הקורונה וגם לאחר שנעבור אותו ונחזור לשגרה".

 

 

 

משרד ראש הממשלה: "הדו"ח לא רלוונטי לעניין הקורונה"

ממשרד רה"מ נמסר כי "מערכת הבריאות מדורגת במדד בלומברג 2019 כאחת מעשר הטובות בעולם. בעשור האחרון כמעט הוכפל תקציבה ותקציב סל הבריאות, אך יש מקום לשיפור".

 

"הדו"ח לא רלוונטי לעניין הקורונה, שכן לא היה אירוע כזה במאה האחרונה ואין אף מדינה שהייתה יכולה לחזות או להיערך להתפשטות הנגיף. ואכן, אף מערכת בריאות בעולם, גם הטובה ביותר, לא נערכה להתמודד עם המגפה. מגפת הקורונה הוא לא אירוע שניתן להתמודד איתו באמצעות מערכת הבריאות אלא באמצעות נקיטת צעדים נחושים לבלימת התפשטות המגיפה".

 

"בזכות צעדי רה"מ שהקדימו את העולם, ישראל במצב טוב מזה של מדינות רבות. בטרם התפשטות הנגיף בישראל, קיים רה"מ נתניהו דיונים בהם ניתנה ההנחיה להקים מפעל חיסונים, לתגבר צוותים רפואיים, להצטייד באלפי מכונות הנשמה ולהגביר היערכות בבתי החולים".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רמי זרנגר
בבית החולים בילינסון
צילום: רמי זרנגר
מומלצים