שתף קטע נבחר

לפי הבורסה – הפחד מנגיף הקורונה עבר, הפחד מהמשבר הכלכלי עוד יגיע

אחד הסממנים לבחינת מצב הרוח בבורסות הוא "מדד הפחד". כשהוא נמוך, הבורסה בשיא. בשבוע שעבר הוא הגיע לשיא מאז המשבר ב-2008. אבל מאז הוא יורד ונראה שהפחד מהנגיף מתחיל להתפוגג. עד שתיפול עלינו המכה הבאה

פעם בחיים, או אולי אפילו בהיסטוריה, קורה שעולם שלם סובל באותה עת, מאותה מגפה, וכולו נרתם למאמץ. שוק ההון הוא הסממן הראשון למאמץ הזה. מאז התחיל משבר הקורונה לפני כחודשיים וחצי, נחתו הבורסות בעולם, כמעט בבת אחת, וכנראה שבבת אחת הן גם תזנקנה, זינוק שכמובן יהיה קשור גם ביכולת הצמיחה הכלכלית של העולם לאחר המשבר.

 

אחד הסממנים לבחינת מצב רוח השווקים הוא מדד הפחד Volatility Index) VIX). מדד זה אומד את התנודתיות הצפויה במדדי המניות S&P500. ככל שהתנודתיות וסטיות התקן גבוהות יותר (דבר שמתרחש בדרך כלל בנפילות הבורסה ומפולת) כך הוא יגלם סטיות תקן גבוהות יותר ויזנק. המדד פותח ב-1987 על-ידי הפרופסורים דן גלאי ומנחם ברנר הישראלים. הנוסחה שהציעו היוותה בסיס לפיתוחו, למרות שכבר אינה מיושמת והמדד המיושם שייך לפרופ' רוברט ויילי מאוניברסיטת דיוק.  

 

 

וול סטריט בורסה בורסות קורונה (צילום: AFP)
סוחרים עם מסכות בוול סטריט(צילום: AFP)

ערכו הנמוך ביותר - 9.48, נרשם בדצמבר 1993. בד"כ כשערכו נמוך זה מלמד על תקופת שיא בבורסות. ערכו הממוצע של המדד מ-1990 ל-2008 היה סביב 19 נקודות. בתקופת בועת ההייטק הוא הגיע לרמות של מעל 40 נקודות, ולאחר שוך המשבר ירד חזרה ל-10. במשבר הסאבפריים הוא פרץ את 20 הנק' כשב-24 לאוקטובר הגיע לשיא של 89.53. שיא של כל הזמנים עד היום.

 

במשבר הנוכחי, השיא שלו נרשם בשבוע שעבר ב-16 עת נגע ב-85.47 נקודות ומאז הוא מתממש. ביומיים האחרונים ניתן להבחין בירידה, והוא כעת עומד על 61.59 נקודות, למרות הגידול במספר הנדבקים והמתים בעולם. הסיבה היא שהשווקים מנבאים עתיד, ומפנטזים על היום שאחרי. גם הצהרות טראמפ, בעיקר בכל הנוגע לטיפול ממוקד בנגיף, מתחילות להשפיע על השווקים. הצהרתו מאמש שבה הוא מאפשר ניסוי תרופת המלריה ל-10,000 איש היא הפטנט החדש להרגעה.

 

מכיוון שהמשבר טרם נפתר ומבחינה כלכלית הוא בתחילתו, סביר שנראה תנודתיות רבה במדד, בעיקר אם התרופה לא תעבוד. יש לנו שבועיים לבחינת המצב.

 

מדד למיטבי לכת

על מדד ה-VIX נסחרות אופציות CALL ו-PUT, חוזים עתידיים וכן מספר תעודות סל, כשהפופולרית היא ה-VXX . המדד מחושב בזמן אמת על ידי בורסת האופציות של שיקגו (CBOE) , והוא משקלל את סטיית התקן הגלומה במחירי אופציות מסוג CALL ו-PUT הפוקעות בתקופה של כחודשיים מיום חישובו. סטיות התקן הגלומות במחירי האופציות נוטות לעלות, ככל ששוק המניות תנודתי יותר.

 

לא מומלץ להתעסק עם המדד ללא ידע מוקדם וללא היכרות מקסימלית של השוק, מכיוון שהוא תנודתי, והרבה משקיעים שחושבים שיתעשרו בזכות ה-VIX מוצאים עצמם בסופו של דבר מופסדים. למרות הימצאות המשבר בבוקר זה בשיא נדבקי (כמעט 400 אלף) ומתי הקורונה(כ-16,600), רושמים השווקים עליות בטרום המסחר בארה"ב ומדד הפחד נחלש. 

 

 

 

 

הסיבה היא התקווה שהמשבר בקרוב יהיה מאחורינו ולכן רצוי מאוד להימנע מלהתעסק עם ה-VIX בימים אלו. בארה"ב כעת יש 46,145 נדבקים עם 582 מתים ויותר מ-1,000 במצב קשה ולמרות שהמצב בארה"ב נראה חמור מזה שבאיטליה מבחינת נדבקים, הפחד מתפוגג.

 

המספרים באמריקה כעת בהתאם לחישובים מתמטיים מלמדים על זינוק משמעותי ועליה לממדים עצומים בנדבקים בשבועות הקרובים. המצב של ארה"ב מול איטליה. בשלב זה, איטליה נרגעה מעט במספר הנדבקים, אולי מסיבת הבידוד והמשמעת בעוצר. הבוקר היא רושמת כ-64,000 לעומת 60 אלף אתמול, ועליה של כ-600 מתים לעומת אתמול (6,077). מספר החולים במצב קשה עומד היום על 3,204 לעומת כ-3,000 אתמול.

 

סין שומרת על איזון עם ירידה במקרים הפעילים מ- 5,120 ל-4,735, וירידה במקרים במצב קשה מ-1,749 חולים במצב קשה אתמול, ל-1,573 היום. הם כנראה מצליחים להתגבר על הנגיף.  

 

ספרד רושמת עליה מתונה יחסית עם 35,136 נדבקים לעומת כ-33 אלף נדבקים אתמול ועליה של 111 מתים ל-2,311 לעומת כ-2,200 מתים. המשטר הקשוח שלא מאפשר אפילו להוריד את הזבל עוזר. צרפת עם כ-20 אלף נדבקים לעומת כ-17 אלף מקרים ו-860 מתים לעומת 674 אתמול. איך ייראה מחר והאם הניסוי האמריקני יצליח? לא ברור, מה שבטוח הוא שהפחד מתפוגג, וגל נוסף יבוא כנראה מהמשבר הכלכלי. כי ככל שעובר הזמן כשהקורונה בסביבה, המצב רק מידרדר.

 

הכותבת היא יועצת אסטרטגית, ומשמשת גם מנהלת פיתוח מחקר-עסקי במרכז למחקר למדיניות לאומית מוסד שמואל נאמן.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים