שתף קטע נבחר

בפעם השנייה: ביצי בזים במחסן צבאי בגליל

בחודש יוני אשתקד התגלו ארבע ביצים של בזים בבסיס נמרה שבגליל התחתון. החודש התגלו באותו מקום חמש ביצים של בזים, אך לא בטוח שמדובר באותם הורים

בז בבסיס: בפעם השנייה בשנה האחרונה מקנן זוג בזים מצויים בארונית בבסיס צה"ל בצפון הארץ. החיילים הגנו על הקן ותיעדו אותו בשנה שעברה, במסגרת מיזם "צבא ההגנה לטבע", ולמרבה השמחה נראה שהבזים מרגישים בטוחים דיים לקנן במקום פעם נוספת. עם זאת לא ניתן לקבוע בוודאות כי מדובר באותו זוג.

 

הביצים בבסיס בגליל התחתון (צילום: אייל רחמני)
הביצים בבסיס בגליל התחתון(צילום: אייל רחמני)

 

הבזים קיננו בחודש יוני האחרון בבסיס נמרה, השייך לחיל החימוש בגליל התחתון. בשל הקינון הופסקה העבודה במחסן שבו הוקם הקן, ואזרח עובד צה"ל שעבד במחסן הציב מצלמה שתיעדה את הקינון. הפעם הוטלו בקן ארבע ביצים (לעומת חמש בפעם שעברה), והמעקב אחרי הבזים נמשך מרחוק, כדי לא להפריע לקינון.

 

בז מצוי הינו דורס יום קטן שנפוץ בארצנו. העוף הדורס נמצא בשטחים פתוחים, טבעיים וחקלאיים, ניזון מנברנים וחרקים, ודוגר על עצים, מבנים ישנים וגומחות. לאחר שהיה בסכנת הכחדה באזור בשנות ה-60', בעיקר בשם הרעלות, התאוששה האוכלוסייה ובעשורים האחרונים הסתגל הבז גם לחיים בעיר, בקרבת בני אדם.

 

יגאל מילר, אחראי גרעין רבייה ברשות הטבע והגנים, הסביר כי הבז ניזון גם מזוחלים קטנים ולעיתים מציפורי שיר. "לרוב הוא מרחף באוויר בחיפוש אחר מזון על הקרקע. אוכלוסייתו בארץ נמצאת במצב טוב ונמדדת באלפים רבים. הבז גם נחשב למדביר ביולוגי, עקב יכולתו לצוד נברנים ומכרסמים", סיפר מילר. הבזים חיים בזוגות, והנקבה מטילה בין 4-8 ביצים בשנה. שני בני הזוג מגדלים את הגוזלים ביחד.

 

 

ד"ר יואב פרלמן, המנהל המדעי של מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, הוסיף כי הבז המצוי הוא עוף יציב. "הם לא נודדים בכלל. מקסימום קצת שוטטות מקומית. מדובר באחד הדורסים הנפוצים בישראל. בתחום ההדברה, מוכרת התרומה שלו לפרוייקט תיבות הקינון לצמצום השימוש בחומרי הדברה, יחד עם התנשמת", הוא הוסיף

 

לדבריו, קשה לקבוע כי הזוג שמקנן כעת בבסיס הוא אותו זוג שקינן במקום בשנה שעברה. "עופות דורסים יכולים לחזור לאותו מקום קינון כי הוא מתאים להם והם אוהבים אותו, אבל לא בהכרח. יש סבירות שמדובר באותם פרטים".

 

מיזם "צבא ההגנה לטבע - מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", מובל על ידי חיל הטכנולוגיה והאחזקה בצה"ל ונעשה בשיתוף משרד הביטחון, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות. המיזם פועל כבר חמש שנים וכיום מופעלים בו כ-60 פרויקטים. המיזם הוקם במטרה להוביל מפקדים וחיילים לאחריות ומעורבות פעילה לשמירה על ערכי הטבע, הנוף והמורשת שבסביבתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל רחמני
הביצים בבסיס הצבאי
צילום: אייל רחמני
מומלצים