שתף קטע נבחר

 

חום ושיעול? התסמינים לבדם שוב לא מספיקים לבדיקה

הבטיחו יותר בדיקות, אבל חוזרים אחורה: משרד הבריאות שוב צמצם את הקריטריונים לבדיקת קורונה, לאחר שהורחבו בתחילת השבוע. כעת ייבדק מי שסובל מחום גבוה או תסמין נשימתי שגם שהה בחו"ל, או מי ששהה במחיצת חולה. שעות הבידוק של תחנות היבדק וסע יצומצמו מהיום: "המעבדות לא עומדות בעומס". ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה

  

 

על רקע המחסור בריאגנטים (החומר המשמש לבדיקה), צמצם משרד הבריאות את הקריטריונים לביצוע בדיקת קורונה, אחרי שרק ביום שני הרחיב אותם. כעת רק מי שסובל מחום מעל 38 מעלות, או שיעול, או קושי בנשימה, או תסמין נשימתי אחר - וגם שהה בחו"ל או בשטחי הרשות הפלסטינית ב-14 הימים לפני הופעת התסמינים – זכאי לבדיקה.

  (צילום: אבי רוקח, AFP)
הקריטריונים לבדיקות הורחבו - ואז שוב צומצמו(צילום: אבי רוקח, AFP)

גם מי ששהה במחיצת חולה קורונה, במרחק של פחות משני מטרים ומעל ל-15 דקות זכאי, כמו גם כאלו שאינם סובלים משום תסמינים אך שבו ממדיניות עם שכיחות גבוהה של הנגיף. גם אלו אשר גרים או עובדים במסגרות בהן התגלתה תחלואה של הנגיף, בפרט אוכלוסיות בסיכון, זכאים. הכוונה בהנחייה זו היא בעיקר לבתי אבות. גם עובדי מערכת הבריאות נכנסים לקטגוריית הזכאות.

 

התפשטות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

עלה ל-40 מניין הקורבנות בישראל, 7,428 נדבקו

3 חיילים חולי קורונה התגלו בבסיס קריית ההדרכה שבנגב , 100 חיילים בבידוד

רוב חולי הקורונה טרם התפנו מבני ברק

החמרה במצבו של חולה קורונה בן 22

אחרי תיעוד המתפללים: בית הכנסת ברחוב של ליצמן נסגר

שני חולי קורונה מאילת אושפזו בכפייה בסורוקה

 

כאמור, ביום שני האחרון הרחיב משרד הבריאות את הקריטריונים לזכאות, ולמעשה נתן לרופאי המשפחה סמכות נרחבת בהפניית מבוטחים של קופות החולים לבדיקות קורונה. ואולם, הקריטריונים שנקבעו כעת הם למעשה הקריטריונים הראשונים שקבע משרד הבריאות עם התפשטות הנגיף בישראל.

 

 

"יש מחסור רציני בריאגנטים", אמרה ל-ynet אסתר אדמון, יו"ר ארגון הביוכימאים ועובדי המעבדות. "נשארו מעט מאוד ושומרים אותן. בקופות נותר החומר הזה לעוד יומיים שלושה ובבתי החולים שומרים אותו לחולים. המצב קשה ואנחנו לא מצליחים למצוא את החומר הזה. צריך לעשות שיתוף פעולה ולהתחיל להנפיק בארץ. כבר לפני שבוע הודענו שיש מחסור רציני, אבל סתמו לנו את הפיות. אמרו לנו שמטוס הולך להגיע עם החומר הזה, אבל מה הלאה? הבעיה היא שאין חשיבה של סנטימטר מעבר להיום, ואז אנחנו כל הזמן מכבים שריפות".

קריטריונים לבדיקת קורונה ()
קריטריונים לבדיקת קורונה

בתוך כך, על רקע הצטברות גדולה של בדיקות שטרם נבדקו ומחסור בציוד נחוץ לביצוע בדיקות קורונה, שעות הפעילות של מתחמי "היבדק וסע" של מד"א יצומצמו היום (שבת) באופן משמעותי. כ-7,000 דגימות שנלקחו אתמול בערב והיום נמצאות כעת במאגרי מד"א, והן יועברו למעבדות לפי יכולתן לקלוט אותן.

 

הבוקר ייערכו בדיקות במגזר הערבי בלבד בערערה, רהט ומזרח ירושלים ותחנות הבידוק הקבועות בתל אביב, חיפה, ירושלים תישארנה סגורות במהלך היום וצפויות להיפתח בשעה 20:30 עד חצות. לשם השוואה, תחנת הבידוק בתל אביב פעלה ביום שבת שעבר במשך 12 שעות, מהשעה 11 בבוקר ועד ל-11 בלילה. תחנות בידוק ניידות צפויות להיפתח מחר גם באלעד ובבני ברק.

עמדת
עמדת "היבדק וסע" במזרח ירושלים(צילום: AFP)
 

במערכת הבריאות מזהירים כי התחנות עלולות להיות סגורות או שצמצום הפעילות שלהם עלול להימשך גם במהלך השבוע הבא, ועדיין לא ברור מה יקרה החל מיום ראשון. "המעבדות לא עומדות בעומס", אומר גורם במערכת הבריאות. כבר היום נסגרו התחנות מוקדם יותר ובמקביל משרד הבריאות צמצם כאמור את הקריטריונים לזכאות לבדיקה.

 

על פי נתוני משרד הבריאות שפורסמו אתמול בבוקר, נרשמה ירידה במספר בדיקות הקורונה - ביום חמישי התבצעו 7,294 בדיקות קורונה, לעומת יותר מ-7,800 ביומיים שלפני כן. מדובר בירידה של כ-7% במספר הבדיקות. יש לציין כי עדיין מדובר במספר גבוה יותר מזה שהיה בימים ראשון ושני, אז נבדקו בממוצע כ-6,550 ישראלים ביום.

 

איתי ניסים (32) מהוד השרון סיפר שזומן לבדיקה אתמול במתחם "היבדק וסע" בגני יהושע בתל אביב, אך כשהגיע המתחם היה סגור. "כנראה הייתי במגע עם חולה מאומת בסניף 'יוחננוף' בכפר סבא. התקשרתי למד"א בגלל שהיו לי תסמינים של שיעול. שאלו אותי כמה שאלות, איך אני מרגיש ואם יש לי חום וקבעו לי תור לבדיקת קורונה. שלחו לי את הקישורית וראיתי שיש תור בשעה 21:50 בגני יהושע", סיפר ניסים.

 הודעה לקביעת תור לבדיקת קורונה ()
הודעת הזימון לבידיקת קורונה

 הודעה לקביעת תור לבדיקת קורונה ()

"כשהגעתי לשם ראיתי ששער הכניסה למתחם סגור והכול חשוך שם", הוסיף ניסים. "היינו שם אני ועוד כמה רכבים שלא הבנו את פשר העניין ורק אחרי רבע שעה שאנחנו שם, יצא מישהו שכנראה הוא שומר של גני יהושע ואמר שהמקום סגור.

 

"התקשרתי למד"א למוקד וענה לי נציג שאמר לי שמשרד הבריאות סגר להם את כל המתחמים עד להודעה חדשה. שאלתי את הנציג מה אני אמור לעשות כרגע כי זה מצב מלחיץ והוא אמר שאני אנסה לקבוע תור חדש ולהתקשר לפני כדי לראות אם הם פועלים. המערכת שלהם יכולה עדיין לקבל תורים חדשים ואף אחד לא עוצר את זה", הוא אמר. "זה מכעיס שנסעתי לחינם, שאני לא יודע מה אני אמור לעשות עכשיו ומתי יהיה לי תור חדש".

 

ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה

 

"סימנים להאטה, אך התמונה לא יציבה"

אמש עלה ל-40 מניין הקורבנות מנגיף הקורונה בישראל. זאת לאחר שאישה בת 70 נפטרה מסיבוכי המחלה בבית החולים איכילוב בתל אביב. מבית החולים נמסר כי היא סבלה ממחלות רקע.

 

מוקדם יותר נקבע בבית החולים הלל יפה בחדרה מותו של דוד אהרון, בן 75 מפרדס חנה-כרכור, שסבל גם ממחלות רקע. בבית החולים מאיר בכפר סבא נפטר גבר בן 79. במהלך שעות הבוקר הובאה משפחתו מבידוד בית בסיוע אמבולנס להיות לצדו בשעותיו האחרונות.

 

אמש עדכן משרד הבריאות כי מניין הנדבקים המאומתים מהנגיף עלה ל-7,428 איש. מצבם של 113 מהם מוגדר קשה ו-96 חולים מונשמים. 571 חולים חדשים נוספו ביממה האחרונה, מספר נמוך משמעותית מהיום הקודם. 403 חולים החלימו ושוחררו.

  (צילום: AFP)
מסכות בבני ברק(צילום: AFP)

לראשונה מאז שמספר החולים עלה למספר דו-ספרתי, אחוז הנדבקים הנוספים גדל בפחות מ-10%. בין חמישי לשישי נרשמה עלייה של 8.3% במספר המאובחנים.

 

על פי נתוני משרד הבריאות המעודכנים שפורסמו אמש, 2,874 חברי צוות רפואי שוהים כעת בבידוד. מתוכם, 631 רופאות ורופאים, 1,023 אחים ואחיות ו-1,220 אנשי צוות אחרים.

 

 

בתוך כך, היועץ לביטחון לאומי, מאיר בן שבת, אמר בישיבת הממשלה כי בנתונים הכלליים יש סימנים להאטה בעקבות הצעדים שננקטו. לדבריו, "הבעיה היא שהתמונה לא יציבה, יש תנודתיות ויש מוקדים מקומיים שבהם המצב לא טוב. לכן יכולה להיות התפרצות במוקדים כאלה, שתשפיע על המאמץ הכללי לרסן את התחלואה הקשה".

 

הוא הוסיף: "אנחנו אומנם חושבים על השלבים הבאים ועל אסטרטגיית היציאה, אך המאמץ הנוכחי הוא עדיין להבטיח את הבלימה".

 

במקביל, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב פרסם בטוויטר תמונה שלו עובד בזמן שהייתו בבידוד - אליו נכנס לאחר ששר הבריאות יעקב ליצמן אובחן כחולה קורונה. "שבת שלום, תישארו בבית", כתב בר סימן טוב. 

 

אין יציאה מבני ברק: עשרות מחסומים הוצבו

בבני ברק הוטל סגר דה-פקטו: לאחר אישור תקנות "האזורים המוגבלים" ובעקבות זינוק נוסף במספר החולים בעיר, הוצבו אתמול בבוקר עשרות מחסומי דרכים בכל הכניסות לעיר והיציאות ממנה. המחסומים הוצבו בבני ברק לאחר ששלשום אישרה המשטרה את התקנות לשעת חירום המאפשרות לה להכריז על הגבלת כניסה ויציאה מיישובים ומשכונות כדי למנוע את התפשטות נגיף הקורונה. היישוב הראשון שהוכרז במסגרת זו הוא בני ברק, ותושבי בני ברק אינם יכולים לצאת מהעיר למעט יציאה לטיפול רפואי, הלוויה של קרוב מדרגה ראשונה או הליך משפטי.

  (צילום: AFP)
כוחות הביטחון בבני ברק(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ניצב-משנה שלומי שגיא, קצין אג"ם של מחוז דן במשטרה, אמר: "מחמש וחצי פרסנו מחסומים בעיר. מי שתושב בני ברק לא יכול לצאת ומי שלא תושב העיר לא יכול להיכנס. כל רכבי אספקת מזון ודלק נכנסים באין מפריע. הסופרים ורשתות השיווק יכולים למלא את אספקתם - רק שיעמדו בתקנות. רוב התושבים עומדים בתקנות, אם יהיו הרבה הפרות - ניכנס עם מאות שוטרים". "משמר הגבול יהיו בבני ברק ללא נשקים", הוסיף, "יש בעיר כוחות סמויים והרבה מאוד רחפנים לאיתור תפילות".

 

 

אתמול התברר כי חלק ניכר מחולי הקורונה בבני ברק עדיין לא התפנה מהבתים: אחת המשימות המרכזיות והדחופות של כוחות צה"ל, עם קבלת המנדט מהממשלה להיות אחראים על הסיוע האזרחי לבני ברק, היא להוציא מהעיר את חולי הקורונה הידועים. מדובר ככל הנראה בכמה מאות, שעדיין נותרו בבתיהם.

 

בשיחה שקיים אתמול בצהריים מפקד פיקוד העורף, אלוף תמיר ידעי, הסתבר שעד כה פונו רק כ-100 חולי קורונה מהעיר החרדית. המשמעות: למרות הסיכון הגבוה בהפצת הנגיף, בעיקר בבתים וברחובות עמוסי האוכלוסייה, חלק גדול מחולי הקורונה בעיר לא עזבו אותה למלונית שהכשירה עבורם המדינה בניר עציון.

מחסומים משטרה וכוחות מג
מחסומים בבני ברק(צילום: דוברות המשטרה)
 

פיקוד העורף הקים מרכז שליטה יחד עם העירייה שינהל בין היתר את סוגיית הסיוע באמצעות כוחות התגבור של האוגדה המובחרת 98. בשלב הראשון יגיעו לאזור בני ברק, ככל הנראה במוצאי שבת, כ-700 חיילים בהיקף של שני גדודים וחצי, מחטיבות הצנחנים והקומנדו השייכות לאוגדה. מפקדת האוגדה תהיה משימתית בעיר, ותדאג בין היתר לנייד חולי קורונה מחוץ לעיר ולהעביר סיוע, מזון ותרופות לתושבים שבבתיהם. בנוסף, פיקוד העורף יתגבר את המוקד העירוני שהוצף בשל הפניות הרבות של האזרחים. 

 

כוחות התגבור גם יסייעו לקופות החולים לשלש ואף לרבע את כמות בדיקות הקורונה שיבוצעו לתושבי העיר. "הלוחמים יהיו ממוגנים היטב ויפעלו לפי הנחיות משרד הבריאות וכללי חיל הרפואה", הדגיש ידעי, "ועדיין, לפי כל ההערכות, צעירים שנדבקים בנגיף, אם נדבקים, הם במצב קל ומחלימים ממנו. החיילים עברו הכנות מנטליות ותדרוכים. אם היו משימות להכניסם אמש או הבוקר היינו עושים זאת, אבל אין כרגע חולים שצריכים להתפנות ואין מי שיפנה אותם או חבילות מזון שאין ידיים להעביר אותן לבתים. לא רצינו גם שמיד אחרי שהעיר הוכרזה כאזור מוגבל יהיו ברחובותיה 600-700 חיילים".

 

בפיקוד העורף נערכים לפעול בצורה דומה גם במוקדים חרדיים נוספים, כמו העיר אלעד או השכונות החרדיות בירושלים. שם, למרות התפשטות נרחבת, עדיין לא הוחלט על הכנסת הצבא. כך או כך, גם בבני ברק צה"ל רק יסייע לעירייה ולמשטרה, ולא יחליף או ייקח סמכויות ממשטרת המחוז או מראש העיר המקומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עמדת היבדק וסע של מד"א בירושלים
צילום: AFP
מומלצים