שתף קטע נבחר

בזמן הסגר: האזינו לקולות בעלי חיים

אנשי החברה להגנת הטבע הקליטו בשבוע האחרון את קולות בעלי החיים שהחליפו את המולת העיר והכפר. האזינו

נגיף הקורונה שהתפשט בעולם גרם למשבר במשק ולהדממה של כל הפעילויות הלא חיוניות. הציבור בישראל נמצא בסגר, אבל הטבע לא עוצר. גם במרחק של 100 מטר, בעיר ובכפר, אפשר להתחבר לטבע אם רק תקשיבו.  

 

אנשי החברה להגנת הטבע הקליטו בשבוע האחרון את קולות בעלי החיים שהחליפו את המולת העיר והכפר. גם אתם יכולים לשמוע את אותם קולות, אם רק תצאו לחצר או למרפסת. עבור אלה שלא יכולים לעשות זאת, תוכלו פשוט להקשיב לקולות בעלי חיים שמצורפים לכתבה.

 

ירגזי בגבעתיים

 (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) 

 

קרפדה ירוקה במזכרת בתיה

(צילום: אבנר רינות, החברה להגנת הטבע)
 

צפרדע נחלים בירושלים

(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
 

צופית בוהקת בחיפה

(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
 

פשוש בחיפה

(צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע)
 

דררה בחיפה

(צילום: רוני ליבנה)
 

דרור הבית בתל אביב

(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
 

בולבול בתל אביב

(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
 

אילנית במזכרת בתיה

(צילום: אבנר רינות, החברה להגנת הטבע)

 

 "הדבר הבולט ביותר ששומעים זה ציפורי השיר", מסביר עמיר בלבן, מנהל תחום הטבע העירוני בחרה להגנת הטבע. "עוצמת השירה היא מטורפת. הצמצום של פעילות האדם בסביבה העירונית פותח בפני חלק מחיות הבר הרבה מאוד הזדמנויות ובערים אחרות זה יוצר אתגר. חיות הבר מגלות מחדש הרבה מהשטחים מהם הן מדירות את רגליהן. כי אין מי שידחוק אותם. ואז אנחנו רואים הרבה מאוד מינים מסתובבים באופן חופשי. אין רעש של מטוסים אז שומעים גם החרקים, אם מתקרבים לשיחים פתאום שומעים דבורים. ומי שחי ליד מקווי מים שומע את שירת צפרדע הנחלים, שמתחיל את החיזור ואת הקרפדות והאילניות. ברי מזל ישמעו הזדווגויות של צבי יבשה. הוא לא מקרקר, אבל הוא נוקש בשיריון של בת הזוג ושומעים את זה".

 

ד"ר יואב פרלמן, המנהל המדעי של מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע הסביר כי "זו העונה. הציפורים המקומיות שלנו בעונת הקינון. הן קולניות ופעילות. אלה קולות שנמסכים בהמולה של העיר ובדרך כלל לא שומעים אותן. עכשיו פתאום אפשר לשמוע אותן". למרות שירת הציפורים ששוטפת את הארץ יש להבין כי מדובר במצב זמני. "הציפורים שנמנעות מאזורים הומי אדם מגלות אותם מחדש. אבל כדי שבאמת יהיה שינוי אמיתי צריך יותר זמן. ההדממה הזו לא תישאר לנצח. נחזור לעבוד, הילדים ובני הנוער יחזרו לבתי הספר ואנחנו נחזור לטייל. צריך ליהנות מזה כל עוד אפשר ולשים לב ולהקשיב".

 

גם הדו חיים חוגגים. ד"ר פרלמן ציין כי "הם נמצאים בשולי הערים באזור הכפרי יותר. החורף ובמיוחד החלק האחרון היה גשום במיוחד ונוצרו המון שלוליות חורף. בגלל ששקט בערב, אין כמעט מכוניות, זה נחמד להקשיב. זו ההזדמנות לשמוע ולהכיר אותן יותר".

 

"אנחנו רואים בעלי חיים שהפכו להיות פעילים בשעות שבעבר היו פעילים בהם בני אדם. אלה בע"ח שבדרך כלל נסוגים לתוך שמורות הטבע העירוניות או השמורות", מסבירה אביב אבישר, מנהל יחידת המחקר במכון דש"א במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, מי שהייתה האקולוגית העירונית הראשונה בישראל. "בשמורת האירוסים בנתניה פגשתי תן על השביל בשעה 11:00. זה לא אופייני. כשסיירתי בפארק השלולית גיליתי ברווזים ועופות מים. אלה לא מראות רגילים. בעלי החיים משנים שעות פעילות ויכולים לכבוש בחזרה את היום".

 

אבל, כאמור, אל תבנו על כך שהמצב יימשך כשנמצא מהעוצר. "קשה לי להאמין שמדובר בתופעה קבוע. בע"ח קובעים את ההתנהגות שלהם לפי פעילות האדם", אמרה אבישר.

 


פורסם לראשונה 07/04/2020 12:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים