שתף קטע נבחר

היום יותר מתמיד: היו טובים לסביבה, לאדמה ולאדם

היו טובים לעולם, העולם יהיה טוב אליכם. הסיסמה הזו אומרת לכם משהו? נריה שפירא העוסקת בתחום של אקולוגיה וקיימות, בשיטה שנקראת פארמה קלצ'ר ומנטורית בצוות "חיים מאוזנים - חיים טובים", פרויקט המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ואסם נסטלה, היא מהאנשים שמחוברים לאדמה, אבל יש לה גם הרבה מה לתרום לכדור הארץ ולנו, כשכולנו בבית

בשיתוף אסם נסטלה

 

רבים בעולם חושבים שהמתרחש סביבנו בתקופה זו, הוא הדרך של הטבע לעצור אותנו ולשים מול עינינו תמרור עצור, שיחייב אותנו לחשוב יותר על הסביבה בה אנחנו חיים ולעזור לה להיות נקיה יותר מזיהום אוויר, מחומרים לא מיטיבים וגדושה יותר בחמלה לסביבה ולמשאב המשותף לכולנו – כדור הארץ. עובדה, הם אומרים, תראו איך האוויר מתנקה עכשיו, הדגים חוזרים למים והחיות בכל מקום שגזלנו מהם.

 

כיצד שומרים על איזון במשפחה, בחיים ובטבע? היכנסו למתחם "חיים מאוזנים - חיים טובים"

 

  (צילום: shutterstock)
זה הזמן לתת יותר תשומת לב לסביבה שלנו(צילום: shutterstock)

אחת מהן היא נריה שפירא, שעוסקת באקולוגיה וקיימות, בשיטה שנקראת פארמה קאלצ'ר – תכנון אקולוגי עם 3 ערכי ליבה: טוב לאדמה, טוב לאדם ויצירת שפע. היא גם אחת מהמנטוריות בפרויקט "חיים מאוזנים – חיים טובים" המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ואסם נסטלה.

 

השיטה, היא מסבירה, יכולה להתקיים בכל מערכת סגורה: משפחה, בית, קהילה או כל יחידה אחרת על ידי הכנסתה לחיי היומיום וביצוע שלה בהתאמה לאורח החיים שלנו וזה אומר, בעצם, שכל אחד יכול.

 

  (צילום: shutterstock)
חוויה שמלמדת גם את הילדים(צילום: shutterstock)

 

קיימות במסגרת ביתית

דווקא בתקופה זו עולות לא מעט שאלות, למשל: כיצד נוכל לייצר קיימות גם כשכולנו בבית; מה אפשר לעשות עם כל האשפה הרבה שאנחנו מייצרים עכשיו, איך ניתן למחזר בתוך הבית, מה אפשר לעשות בבית ובסביבתו והאם אפשר לראות בתקופה הזו גם הזדמנות לשינוי מחשבתי מעמיק?

להיות טובים לאדמה ולאדם זה משהו שכל אחד יכול לעשות. נריה שפירא (צילום: מזל שופן )
להיות טובים לאדמה ולאדם זה משהו שכל אחד יכול לעשות. נריה שפירא(צילום: מזל שופן )
 

"לא ניתן להכחיש, שלפני הכל, אנחנו מייצרים עכשיו באמת יותר זבל", היא אומרת. "הרעיון הראשוני הוא למצוא איך לא לזרוק. לשם כך צריך לעשות שינוי חשיבה ל-איך נייצר פחות זבל. הקיימות שואפת ליצור מערכת שתחזיק זמן רב ולכן עכשיו זו הזדמנות להתמקד ולבחון דברים על קיימות בתוך הבית מעצם העובדה, שעכשיו אנחנו יותר בבית".

 

צורכים נטו

"קניות היום הן לא בילוי. אם קונים אוכל, שווה לקנות כמה שיותר קרוב ליצרן. כדאי לבדוק איזה צורך ממלא מה שאנחנו רוצים ולבדוק אם זה נחוץ לנו. החלטנו מה נרצה? אפשר להזמין ישירות מחקלאים מקומיים ולעזור גם להם, בתקופה הקשה הזו.

 

"כדאי לקנות מול תפריט ורשימת קניות שהכנו. "הכינו רשימה פשוטה, שתכיל כמה שיותר דברים שניתן להכין ממנה בבית. למשל, אפשר להחמיץ ירקות, להנביט קטניות, לגדל צמחי תבלין ועוד. רוצים ניסוי נחמד? קחו זרע של חמנייה, כן, אותו גרעין שחור שמפצחים, והנביטו אותו במים. עוד עשויה לצמוח לכם חמנייה גדולה.

 

ארגון של המזווה (צילום: Shutterstock)
תעשו קנייה חכמה(צילום: Shutterstock)
 

"קנו מזונות שמשמשים למאכלים רבים, כמו אורז, קינואה או פולנטה, שהם גם טעימים וגם עשויים לשמש 'דבק' בקציצות ומאפים. הכינו מקטניות ממרחים – שעועית, עדשים ואפילו קטניות חיות שהושרו במים, בושלו עם התוספות המתאימות. זה הזמן לייבש פירות וירקות בעצמכם. התחילו עם עגבניות ותפוחים פרוסים בשמש. הם יהפכו למעדנים ממש", היא אומרת.

 

ומה אפשר לעשות בסביבת הבית?

"בשבועות האחרונים למדנו, שגם בכמה עשרות מטרים ליד הבית אפשר לעשות הרבה. עכשיו יש לנו כמה מאות, איזה אושר. קחו כלים ואריזות מהבית, זרעים מהמקרר של פלפל, עגבנייה, דלעת, דלורית, חילבה, שומשום, זרעי כוסברה, חמניות – הנביטו אותם ויגדלו לכם צמחים.

 

"שימו לב לדבר הזה - יש גם צמחים ועלים מהמקרר שניתן לגדל מחדש, למשל, בסיס הסלרי, שורש הבצל הירוק, הבצל עצמו, שורש החסה שימו אותם במים והם יגדלו מחדש, כמו פלא אמיתי.

 

לגדל בצל מבצל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לגדל בצל מבצל(צילום: shutterstock)
 

"אם התחום הזה מעניין אתכם, חפשו גם אפשרות לגידול הידרופוני בבית. יש הרבה מדריכים ברשת וזה יכול להפוך פינה קטנה במרפסת הבית לגינת ירק. זה הזמן גם להזמין משלוח מהמשתלה ולשתול באדניות שישמחו את הבית".

 

משחקי קיימות? יש דבר כזה

לשאלה על אפשרויות עיסוק ומשחק, שמנצלות את מה שיש לידינו כל העת, השיבה: "רואים את זה סביבנו בשבעות האחרונים – מבוגרים וילדים מציירים על מדרכות, משחקים הקפצות יחד, ממש כמו פעם. אולי כדאי שהורים ילמדו גם לשחק בגומי, בחבל, 'חפשו את המטמון' ואולי אפילו 'קלאס'", היא אומרת.

 

  (צילום: shutterstock)
הקופסאות שיש לכם בבית יכולות ליצור עולם ומלואו(צילום: shutterstock)
 

יש לה גם רעיונות נהדרים למשחק ממחזור אריזות: "בגלל שאנחנו מכינים אוכל רב, נותרות גם אריזות רבות. נצלו את קופסאות הקרטון/ השקיות של הפסטה, קרטוני החלב ודומים להם ותנו לילדים להכין מהם בית בובות או גן חיות. קחו שקיות ניילון, שימו עליהן נייר אפייה והעבירו מגהץ. זה יהפוך אותן לחומר יצירה נהדר להכנת מוביילים או לסריגה" (חפשו ברשת מדריכים לגיהוץ שקיות ניילון).

 

  (צילום: shutterstock)
שתיתם מיץ? תבנו בית(צילום: shutterstock)
  

מבוגרים בבית מייצרים קיימות

אם כבר יש לנו זמן, ממליצה שפירא לעשות סדר בניירת ובתמונות, לסרוק ולהעלות לענן בצורה דיגיטלית. "זה חוסך הרבה חומר ומקום", היא אומרת.

 

זה הזמן לעשות סדר בניירת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זה הזמן לעשות סדר בניירת(צילום: shutterstock)
 

היא גם מזכירה שזה זמן טוב, בעיקר באביב, לבדוק אם יש דברים שניתן לעשות שיחסכו אנרגיה בעתיד. למשל, זה זמן מצוין לבודד קירות וגגות, לסתום חורים. "זה יחסוך בקירור הבית בקיץ ובחימום הבית בחורף", היא מסבירה וממליצה גם לבדוק איזה מטענים וקונסולות משחק דלוקות מבלי שנכבה אותם ואומרת שאלה זללני החשמל גדולים באמת. "גם את המכשיר הסלולרי שווה להרחיק מכם בלילה ולכבות", היא מעיזה להציע באומץ למי שמתקשים להתנתק.

 

היא מציעה גם לשתף את הילדים ולחשוב אם יש חומרים בבית מהם ניתן להרכיב פינת ישיבה בחצר הבית או הבניין, לטובת הכלל. אפשר גם לקשט בחומרים ממוחזרים את פינת פחי המחזור שליד הבית. "אם השינוי האמיתי הוא איך לייצר פחות זבל אז אולי זה הזמן להקים מתקן קומפוסט בחצר, זה נשמע מפחיד, אבל זה פשוט ומאד מועיל", היא אומרת.

 

  (צילום: shutterstock)
אפשר לייצר אומנות חדשה מדברים שיש לנו בבית(צילום: shutterstock)
   

היא מזכירה שיש בבית גם הרבה חומרי ניקוי עם הרבה חומרים כימיים ושווה לשקול עבורם חלופות: "למשל סודה לשתייה, חומץ או לימון. הם אפילו פותחים סתימות בכיור ואין בהם רעל, אז למה לא?".

לימונים (צילום: shutterstock)
לימון - המנקה של הטבע(צילום: shutterstock)
 

קיימות חברתית

באשר לרעיונות חברתיים, יש לא מעט שניתן לבצע גם בימים אלה. "זה הזמן לקרב ולחדש קשרים. עשו חמוצים או עוגיות וחלקו לשכנים, שימו בכניסה לבניין עם שלט נחמד. אם יש שכן מבוגר בבניין, אמצו אותו – עזרו לו עם קניות, הביאו לו עוגות או עוגיות".

 

עם הפנים לעתיד היא מעזה לחשוב שנלמד מזה משהו. "זה הזמן לעצור ולשאול: מה חסר לי, האם אני באמת צריך אותו או האם יש לי אותו בבית. תגלו שיש לכם הרבה יותר ממה שאתם צריכים ואם מותר לי לחלום קצת לעתיד, גם כשנחזור לשגרה אני מקווה שנגלה שאפשר לעבוד מהבית חלק מימי השבוע ולזהם פחות ואולי, גם, שאפשר להפחית אכילת בשר, לפחות יום אחד בשבוע", היא מסיימת בתקווה.

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם נסטלה


פורסם לראשונה 26/04/2020 18:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לייצר ממה שיש ולא לקנות עוד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים