שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA

העצמאים מאיימים להחריף המאבק: "זה לא רק עסק, זאת משפחה שנופלת"

מובילי מחאת בעלי העסקים שלא הוחרגו מהגבלות הקורונה מפנים אצבע מאשימה כלפי הממשלה. "הם לא מבינים את המצוקה", האשים אלירן, מפיק אירועים ותיק. אלישבע הספרית הודתה בבכי: "אין לי כסף לקנות מסטיקים לנכדים, אפילו את הקניות לחג חילקתי לתשלומים"

 

 

אלפי עצמאים הפגינו הבוקר (ראשון) בתל אביב, ירושלים, חיפה ובגליל העליון לאחר אישור ההקלות על הגבלות הקורונה. יוזמי המחאה הזהירו מפני השלכות הפגיעה בעצמאים שעלולים לקרוס כלכלית בשל ההחלטה שלא להחריג ענפים רבים במשק: "היום שרפו צמיגים, בפעם הבאה יעשו יותר בלאגן", אמרו.

 

הפגנה מול משכן הכנסת (צילום: יעל פרידסון)
ההפגנה מול הכנסת(צילום: יעל פרידסון)

בישראל פועלים כיום כ-40 אלף עסקים בענפי היופי, והקוסמטיקאים, מעצבי השיער והמניקוריסטיות היו מהראשונים שנדרשו להיסגר בחודש שעבר, ולמרות ההקלות שאושרו הם לא צפויים להיפתח בקרוב. יוזמי המחאה, שיצאה לדרך תחת השם "מחאת המראות - שברתם, תשלמו", קראו לקבלת פיצוי מיידי לעסקים שנקלעו למצוקה קשה.

 

המאבק בקורונה - עדכונים אחרונים

משרד הבריאות מבהיר: אין חובה לעטות מסכה באימון ספורט

הורים נגד הלמידה מרחוק: "זה לא עובד "

הרכבת לא תשוב לפעול, קווי האוטובוס יתוגברו

משרד הביטחון החליט לאסור כניסה לבתי עלמין צבאיים ביום הזיכרון

באיכילוב הציגו מתווה חזרה לשגרה שכולל את סגירת מחלקת הקורונה

 

רות אוטמזגין, קוסמטיקאית חד-הורית ואם לילד הרצף האוטיסטי בן 9 וילדה בת 5, אמרה ל-ynet כי "הממשלה לא מבינה שמאחורי כל עסק יש משפחה וילדים. זה לא רק עסק שנופל, זו משפחה שנופלת". אוטמזגין סיפרה כי היא נאלצה להפסיק את הסיוע שקיבל בנה בשל הקשיים שנקלעה אליהם אחרי סגירת העסק. "אני לא רוצה את הכסף הזה כדי לטוס לחו"ל וליהנות, אלא כדי שיהיה לי את הכסף להאכיל את הילדים שלי, לממן להם סיוע, לדאוג לצרכים הבסיסיים שלהם".

 

בשל ההגבלות המחמירות שגובשו לצורך המאבק בקורונה, רות נאלצה לקחת הלוואה מהבנק מחשש שלא תצליח לעמוד בהוצאות. "אני לא רוצה תרומות ורחמים", אמרה בבכי. "אני דורשת את הזכויות שלי. מגיע לנו פיצויים. יש כסף בקרן המדינה לעסקים קטנים, תשלמו לנו אותו. הגיע הזמן שהממשלה תראה אותנו".

 

הפגנת ענף הטיפוח והיופי בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
המחאה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

כמו רות, גם הספרית אלישבע כהן נקלעה לקשיים כלכליים ונמצאת בחובות של עשרות אלפי שקלים. "ריסקו אותי, אני לא מצליחה להסתדר", אמרה היום. "אפילו את הקניות לחג חילקתי לתשלומים". אלישבע, אם לארבעה וסבתא לשישה, הודתה בקול רועד כי היא לא יכולה להרשות לעצמה אפילו לקנות מסטיקים לנכדיה. "מעולם לא הייתי במצב שבו אני אומרת 'קשה לי'. תמיד הייתי אופטימית וחיפשתי פתרונות, אבל אני לא יודעת איך נצא מזה. אין לי כסף".


היא הוסיפה כי "המחאה הזו המחישה לי כמה אנשים סובלים, אבל אני מרגישה שהמסר לא עובר. אני בחרדה, לא ברור לי איך אנחנו ממשיכים מפה". את הוצאותיה אלישבע משלמת כעת באשראי אך היא חוששת שלא תצליח להחזיק את העסק אם תעמוד בפני חודש נוסף ללא הכנסות. "אני חייבת כסף לספקים, אני משלמת את השכירות על המקום שלי, ואלה סכומים כבדים שאני לא יודעת איך אעמוד בהם, רק עכשיו סגרתי חובות קודמים", אמרה.

 

אלישבע כהן, ספרית ()
אלישבע כהן: "אין לי כסף למסטיקים לנכדים"
 

מלבד עסקים בתחום היופי, עצמאים נוספים שהשתתפו בהפגנות ברחבי הארץ, בהם בעלי עסקים מעולם התרבות, האירועים והמופעים. אלירן ברודגו, מפיק אירועים בעל ותק של 25 שנים, אמר כי הוא מעולם לא חווה מכה כה קשה לתעשייה. "את האירועים הפסיקו כשרק התחילו לשמוע על הקורונה, אנשים פשוט פחדנו וביטלו הכל", הוא מסביר.

 

הפגנת עצמאים מול משכן הכנסת (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

הפגנת ענף הטיפוח והיופי בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

"גם אם יאפשרו אירועים בספטמבר, זה אומר שנתחיל לעבוד לפחות עוד שלושה חודשים, כי לוקח זמן לתכנן אירועים", הוסיף ברדוגו. לדבריו, המדינה חייבת לספק מענקים באופן מיידי לעצמאים. "הבירוקרטיה היא אינסופית", הוא אומר. "בממשלה משדרים לציבור השכיר שהכל בסדר ועוזרים לעסקים הקטנים, אבל אם אתה רוצה לקחת הלוואה מהבנק אתה לא מקבל ואין לנו מענקים. אני אמור להסתפק במענק של 500 שקל לכל ילד? ומה עם מי שאין לו ילדים?".

 

ברדוגו העריך כי פניה של המחאה להסלמה. "היום אנשים התחילו לשרוף צמיגים ולעשות בלאגן, אבל זה עוד יעלה. הם פשוט לא מבינים את המצוקה, אנשים יתחילו לשבור את הכלים ולקפוץ מעזריאלי". לדבריו, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד אכן מקיים הידברות עם עצמאים מהתחומים השונים, אך לא מצליח להביא שיפור משמעותי במצב. "זה עצוב, הם כל כך אטומים וחושבים שהם יודעים הכי טוב מכולם", אמר ברדוגו. "שיישבו עם כל הסקטורים ויתחילו למצוא פתרונות".

 

אלירן ברדוגו, מפיק אירועים ()
אלירן ברדוגו

הפגנת עצמאים מול משכן הכנסת (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

הפגנת עצמאים מול משכן הכנסת (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)
גם יוני פיינגולד, ממובילי מטה המאבק להצלת עולם התרבות, האירועים והמופעים, הסביר את מצבם של עמיתיו למקצוע ואמר כי "הענף קרס לחלוטין. אנשים מתחילים להרגיש את קו העוני מתקרב אליהם יותר ויותר, ובממשלה ממשיכים להתעלם מהדרישה למענקי חירום שיאפשרו את הצלתם של 150 אלף עובדי ועובדות התעשיה". פיינגולד קרא לראש הממשלה בנימין נתניהו להתערב ואמר כי "הקורונה הכלכלית תישאר כאן הרבה אחרי שימצאו תרופה לנגיף, חייבים להפסיק לדבר על הלוואות וקרנות שלא באמת מצליחות לסייע לאיש, ולמצוא פתרונות אמיתיים".

 

ריבלין נפגש עם המפגינים: "מבטיח לעדכן את מקבלי ההחלטות"

מוקדם יותר היום נפגש נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, עם בעלי העסקים שמחו מחוץ לביתו בירושלים אחרי שהפגינו בכנסת. ריבלין ומנכ"ל בית הנשיא יצאו אל המפגינים, ובהמשך נועד הנשיא עם שניים ממובילי המחאה בביתו.

 

ראובן ריבלין נפגש עם בעלי העסקים העצמאים:
ריבלין ונציגי המפגינים בביתו(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
 

לוסי, גננת במערך הגנים הפרטיים לילדים עד גיל 3, בת 45 ואם לילדה מרמת גן, אמרה לנשיא כי העצמאים לא קיבלו שום דבר ממה שהוצהר על-ידי המדינה. "בינתיים אנחנו רק משלמים וצוברים חובות, ומצפים מאיתנו שנחזור לטפל בקבוצות קטנות של ילדים בזמן שהצוות מפחד מאוד מההשלכות של ההדבקה", אמרה לוסי לנשיא.

 

"למדינה אין תכנית מסודרת, ולנו אומרים להתמודד", הוסיפה הגננת. "העסקים שלנו הם החיים שלנו, ואנחנו מגדלים את דור העתיד. ברווחים שלנו המדינה לקחה חלק בלי שום בעיה, שילמנו את כל החובות שלנו. אבל מי יהיה איתנו עכשיו? אנחנו רק מבקשים תוכנית, לדעת לאן פנינו".

 

 

אביר קרא, מייסד קבוצת "אני שולמן", הסביר לנשיא כי "60% מכלל המועסקים במשק הם עובדים בעסקים פרטיים. אנחנו חייבים כתף, לא רק במשבר הזה, אבל עכשיו יותר מתמיד". קרא אמר כי "אנחנו ציבור שנשכח, ובשעה הקשה הזו חשוב לנו מאוד שבמשרד האוצר ובמשרד ראש הממשלה יפעלו יותר מהר, כי מה שקורה בחוץ יכול להביא לאנרכיה". הוא הוסיף כי העצמאים מצפים מנבחרי הציבור לתת דוגמא אישית ולהראות איך הם נושאים בנטל בתקופה מתאגרת שכזו.

 

ריבלין אמר כי הוא מתכוון להעביר את דבריהם לשרי האוצר, הבריאות והביטחון, אך ביקש מהמוחים לא לאיים בהסלמת המאבק. "אני יודע שבלי שהילדים יחזרו לגן ההורים לא יוכלו לחזור לעבודה, ואני יודע שאי אפשר להגן על הציבור על חשבונכם", אמר הנשיא. "אני קודם כל מבטיח לכם שכל מה שאמרתם לי יועבר לאוזני מקבלי ההחלטות. אני מבין שבמשרד האוצר מתכוונים לשפר את המענקים, ואני מבין שאתם גם באין אונים מול הבנקים. אני מבטיח שאעשה כל שאפשר כדי להעביר את זעקתכם. זהו מצב חירום שהוא כמצב מלחמה, ואנחנו צריכים לראות את התמונה השלמה בלי להפקיר אף אחד".

 

איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
המחאה בירושלים
צילום: עמית שאבי
מומלצים