שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

תושבים במזרח ירושלים רוצים סגר: "נהיה כמו באיטליה"

אחרי שתושבת ראשונה בשכונת סילוואן מתה מהנגיף וימים לפני רמדאן, בשכונות במזרח הבירה מודאגים מהתפרצות מסוכנת וקוראים לצבא להתערב. "אנשים מסתובבים חופשי ברחובות. אנחנו רוצים לשתף פעולה עם פיקוד העורף, כי זה החיים שלנו"

רגע לפני תחילת חודש רמדאן, מתגברת הקריאה בקרב תושבי מזרח ירושלים להטיל עליהם סגר, כדי למנוע התפרצות של נגיף הקורונה. "אנחנו בקטסטרופה, אנשים מסתובבים חופשי ברחובות. תסגרו אותנו", אומר המוכתר של שכונת סילוואן, דאוד סיאם. "דיברתי עם כל המנהיגים בכפר ואנחנו רוצים עוצר".

 

 

התפשטות נגיף הקורונה במזרח ירושלים (צילום: גיל יוחנן)
45 חולים אובחנו בסילוואן(צילום: גיל יוחנן)

בסילוואן לבדה מתגוררים כ-70 אלף תושבים, ועד כה אובחנו בה 45 חולים ונשאים. אמש (שני) מתה מקורונה תושבת ראשונה מהשכונה: נפוז אל-ג'ולאני, בת 57 שמתה בבית החולים הדסה עין כרם. המסגד הודיע על מותה במערכת הכריזה וקרא לתושבים להישאר בבתיהם.

 

המוכתר מספר כי ברחובות השכונה ניכרת תנועה ערה של תושבים, וכן זלזול בהנחיות הריחוק הפיזי וההסתגרות. לדבריו מתנדבים ממלאים את מקום הרשויות במאמץ לעודד את התושבים להישאר בבתיהם. "הפעילים החברתיים בכפר עובדים ומנסים לעשות סדר בשכונה. הם לקחו את היוזמה על הגב שלהם בשביל שנטפל באנשים שלא יסתובבו כל כך הרבה כאילו אנחנו בערב חג. אבל זה לא עוזר, עוד מעט יתחילו קטטות ברגע שאנשים ייקחו את החוק לידיים".

שכונת סילוואן: נפוז אל-ג'ולאני, בת 57 שהפכה לנפטרת הראשונה מקורונה בשכונה ()
תושבת סילוואן הראשונה שמתה מקורונה: נפוז אל-ג'ולאני

התפשטות נגיף הקורונה במזרח ירושלים (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

סיאם אומר כי על פיקוד העורף להיכנס לשכונה, כפי שנעשה בבני ברק ובשכונות האדומות בירושלים: "אהלן וסהלן, שיבואו ויעשו סגר ויעזרו לאנשים". אתמול הגיעו למזרח העיר קצינים בפיקוד העורף כדי לדון בנושא. "אנחנו נדבר עם כל המנהיגים שיקבלו אותם. זו בקשה של כל התושבים שהצבא יבוא ויעשה עוצר. אנחנו לא רוצים לדבר פוליטיקה. אנחנו צריכים לשתף פעולה עם פיקוד העורף כי זה החיים שלנו".

 

הוא מספר כי בעקבות מקרי ההדבקה חלה התעוררות בקרב התושבים, וכי רבים מהם פנו אליו. "התושבים נכנסים לבהלה ופאניקה ואומרים לי 'דאוד תעזור לנו, מה קורה? איפה היהודים? לא עוזרים לנו. איפה משרד הבריאות?'", הוא אומר.

דאוד סיאם (צילום: גיל יוחנן)
"לא רוצה לראות גופות במזרח ירושלים". מוכתר סילוואן דאוד סיאם(צילום: גיל יוחנן)
 

חג רמדאן יתחיל בסוף השבוע והמוכתר מביע חשש כי הוא יגרום להתפשטות מואצת של הנגיף. "אם לא יהיה סגר בתקופת רמדאן, זה יהיה כמו באיטליה. קופת החולים תקרוס אצלנו. אני לא רוצה לראות גופות במזרח ירושלים, בכלל, שימותו אנשים בגלל המצב הזה", הוא מזהיר.

 

גורמים במשרד הבריאות אמרו ל-ynet כי התחלואה במזרח העיר לא גבוהה באופן שמצדיק סגר, וכי האפשרות תישקל אם המספרים יעלו עוד יותר. הם מציינים כי בכל מזרח העיר יש פחות ממאה חולים מאובחנים. לדבריהם אחד החששות מפני הטלת סגר הוא שהדבר ייתקל בהתנגדות שתוביל להפגנות ומהומות שדווקא יחמירו את ההתפרצות. לדבריהם יש "פערים תרבותיים" עם תושבי מזרח העיר, ולכן יש להתנהל ברגישות רבה. עוד הם אומרים כי הרשות הפלסטינית מנסה לצייר תמונה של מצב קשה יותר מכפי שהוא באמת.

מונדיר מנדום (צילום: גיל יוחנן)
"אנשים מבולבלים ומפחדים". מוכתר ראס אל-עמוד מונדיר מנדום(צילום: גיל יוחנן)
 

הגורמים גם מדגישים כי בכל בתי החולים באזור הוקמו מחלקות קורונה, וכי מתחם "היבדק וסע" הוקם בשכונת ג'בל מוכבר ונקודות בידוק של קופת חולים כללית נפתחו בסילוואן, כפר עקב ומחנה הפליטים שועפט. לדבריהם בתי החולים במזרח הבירה מקבלים תקציבים רבים וציוד לצורך ההתמודדות עם הקורונה.

 

המוכתר של ראס אל-עמוד, מונדיר מנדום, הוסיף כי הוא מודאג מזינוק בפשיעה בשכונה בתקופת רמדאן, בעקבות תסכול התושבים. "אנחנו לא יכולים לדעת מה הולך פה, כי כל חמש דקות משנים את ההנחיות - רוצים לפתוח עסקים לא רוצים לפתוח עסקים. אנשים כבר מבולבלים, אנשים מפחדים. אם אנחנו סוגרים, כולם יעמדו בעניין".

 

הוא הצטרף לקריאות להגביר את נוכחות כוחות הביטחון והאכיפה בשכונה: "אם רק ניידת תסתובב ותגיד שאסור לצאת, אנשים כבר יישארו בתוך הבית". הוא גם מזהיר מהתנפלות על חנויות המזון במהלך החג: "תהיה לנו מלחמה של רמאדן בדיוק על המוצרים והאוכל וכל הדברים האלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שכונת סילוואן במזרח י-ם
צילום: גיל יוחנן
מומלצים