שתף קטע נבחר

לא רק בגלל הקורונה: הפסיקו לאכול בשר!

אכילת בעלי חיים היא המקור למגיפה שמשתקת את חיינו, אבל היא גם מקור מרכזי לאסון שמאיים עלינו אפילו יותר: משבר האקלים. לא רק כדי למנוע את המגפה הבאה, גם כדי שנוכל להמשיך לחיות כאן בימים כתיקונם - מדענים קוראים לנו להתחיל לאכול אחרת. מזל שזה גם טעים. טור ליום כדור הארץ

אין הרבה דברים שיש עליהם הסכמה גורפת בין מומחים ביחס לטיפול הנכון במשבר הקורונה, אבל על דבר אחד נראה שאין ויכוח: המשבר הנוכחי, כמו רוב הנגיפים שמהם סבלו בני אדם בעשורים האחרונים, התחיל ככל הנראה בגלל צריכת בשר. במקרה הזה מדובר בבעלי חיים (כנראה פינגולינים) נגועים בנגיף שנמכרו בשוק בשר, שבו הם מוחזקים בצפיפות, דחוסים האחד על השני בתנאים המאפשרים לבעל חיים חולה אחד להדביק את כל האחרים בקלות.

 

 

באופן דומה, ולא כל כך מזמן, היו אלה דווקא בעלי החיים שנהוג לאכול גם כאן בארץ, שהגנטיקה האחידה והמהונדסת שלהם והמתקנים הצפופים שבהם הם מוחזקים, אפשרו לנגיפים כגון "הפרה המשוגעת" ושפעת העופות להתפשט בקלילות.

 

אנחנו בדרך כלל רגילים לחשוב על אכילת בשר כוויכוח בין "אוהבי חיות" ל"חובבי סטייקים", אבל אחת התגובות הראשונות של ממשלת סין עצמה למשבר הנוכחי הייתה לאסור על סחר בחיות בר למאכל - דווקא מתוך דאגה להולכים על שתיים.

 

היום (ד') מצויין ברחבי העולם "יום כדור הארץ", וזו הזדמנות לשאול: זוכרים שעד לפני כחודשיים, משבר עולמי אחר היה על הפרק? אלה אמנם נראים כמו זכרונות מעידן אחר, אבל רק בקיץ האחרון עיני העולם היו נשואות לברזיל ולאוסטרליה, שחלקים עצומים מהיערות בהם עלו בלהבות, הרגו מיליארדי בעלי חיים וזיהמו את האוויר של תושבי הערים הסמוכות; בקוטב הדרומי נמדדו הטמפרטורות הגבוהות ביותר בהיסטוריה, ובגלל הקרח הנמס בקטבים ועליית מפלס פני הים - העיר ונציה הוצפה במים ושותקה כליל.

 

האמזונס נשרף (צילום: AFP)
השרפות בקיץ באמזונס. גם קשורות לגידול בעלי חיים(צילום: AFP)

 

וכמובן, הנערה השבדית גרטה טונברג נאמה באו"ם והובילה הפגנות בהשתתפות מיליונים בכל העולם, שקראו לממשלות להתעורר ולפעול, כשהמטרה הייתה למנוע הגעה לנקודת האל-חזור, שבה מיליוני אנשים ייאלצו להתפנות מבתיהם כדי להתגונן מפני הצפות, שריפות ענק ופגעי מזג האוויר (וגם אנחנו כאן בארץ מרגישים שמזג האוויר השתגע לגמרי). הסכנות הללו לא הלכו לשום מקום, גם כשתשומת הלב שלנו נמצאת במקום אחר - וגם במקרה הזה, המדענים מסבירים שהשינוי חייב להתחיל מהצלחת שלנו.

 

ההשפעה ההרסנית של ייצור המזון מן החי על הסביבה

לפני כשנתיים העולם נרעש כשכתב העת science פרסם את המחקר הגדול ביותר שנעשה עד כה בתחום השפעת המזון על המשבר הסביבתי. החוקרים, שהתראיינו לכלי תקשורת ברחבי העולם, הפתיעו כשהסבירו שהצעד המשמעותי ביותר שכל אחד יכול לעשות כדי לצמצם את הפגיעה שלו באקלים ובסביבה, היא לעבור לתזונה מהצומח.

 

  (צילום: shutterstock)
לקחי הקורונה? "סין תגדיר כלבים כחיות מחמד"(צילום: shutterstock)

 

זה לא קרה בחלל הריק: גם ארגוני הסביבה הגדולים בעולם, מגרינפיס הבינלאומי ועד "החברה להגנת הטבע" כאן בארץ, שבדרך כלל נאבקים מול ממשלות ותאגידים, החלו בשנים האחרונות לפנות אלינו, הציבור, ולקרוא לנו לאכול פחות בשר. אין למדינות העולם כל סיכוי לעמוד ביעדי המאבק במשבר האקלים שהן הציבו לעצמם, אומרים החוקרים והארגונים, אם אנשים ימשיכו לאכול מזון מהחי בכל יום, ולא יצמצמו את הצריכה לפחות בחצי.

 

וזה לא היה המחקר היחיד: מחקר אחר מחקר הובילו למסקנה, שבזמן שניסינו לנסוע קצת פחות ברכב פרטי, היינו צריכים להתחיל את השינוי דווקא מהקציצות של ארוחת הצהריים: שהגזים שפולטים מיליארדי בעלי חיים בתעשיות המזון, אחראים למשבר האקלים אפילו יותר מהשימוש שלנו במכוניות ובמטוסים. בזמן שמיחזרנו נייר כדי להגן על יערות הגשם, נמצא שכמעט כל היערות שחוסלו בדרום אמריקה, ובהם האמזונס, הוצתו או נכרתו כדי לפנות מקום לגידול בעלי החיים לתעשיית הבשר העולמית, כולל ישראל. 

 

עומר גינזבורג (צילום: אנימלס)
עומר גינזבורג(צילום: אנימלס)

 

אם יש דבר שהתקופה האחרונה לימדה אותנו, הוא שפעולה שמישהו עושה בצד האחד של העולם, למשל שוק בשר בסין, עלולה להשפיע באופן חסר-תקדים על מה שקורה אצלנו. הגידול והסחר העולמי בבעלי-חיים למזון הם לא תופעה רחוקה - הם כבר היום גורמים לנו להישאר כלואים בבתים, והם השפיעו השנה גם על מיליוני אנשים שפונו מהבתים שלהם בשריפות ובהצפות. אבל השלב החמור באמת של משבר האקלים עוד לפנינו, וכדי שהפעם לא נתעורר מאוחר מדי, חיוני להתחיל את השינוי כבר עכשיו. זו אינה נבואת זעם, והשינוי הזה בר-השגה:

 

כרבע מהציבור מצהיר שכבר היום הוא צורך פחות בשר מבעבר. מאכלים טבעוניים נגישים כיום יותר מאי-פעם, בכל סופרמרקט או שירות משלוחים, וגם מתכונים מהצומח לכל מאכל אהוב, משניצלים וחריימה ועד לעוגות וגבינות, אפשר למצוא במרחק קליק אחד בעכבר. ממילא יש לנו עכשיו יותר זמן במטבח, אז למה לא לבשל על הדרך את את המתכון (הטעים!) להצלת הכדור ולמניעת המגפה הבאה?

 

עומר גינזבורג הוא מנהל תחום חינוך בעמותת אנימלס

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פנגולין. החיה שחשודה בהפצת הנגיף
צילום: AP
מומלצים