שתף קטע נבחר

ההסכם הקואליציוני בסימן פשע חברתי-סביבתי

יום כדור הארץ מסמל את החובה לשלב כוחות, עם הכוחות השפויים בכדי למחות ולחשוף את ערוותו של הסכם קואליציוני נתעב, שכל קשר בינו לבין הגנה אמיתית על בריאות הציבור, הוא קשר ציני במקרה הטוב

את ציון יום כדור הארץ השנה מלוות מגמות אנטי סביבתיות מדאיגות, המקודמות בעולם כולו ובישראל בפרט, בחסות המאבק בנגיף הקורונה. במילים אחרות, מנהיגים מכחישי אקלים כמו דונלד טראמפ, כמו גם ממשלה צרת אופקים וראות כממשלת ישראל הנכנסת, מנצלים את משבר הקורונה בכדי לפעול להקלת הרגולציה על התעשיות והחברות המזהמות, אלו שפוגעות בבריאות הציבור. הרציונאל - הקלות ברגולציה הסביבתית על התעשייה, גם אם על חשבון בריאות הציבור, תאפשר ביתר קלות את התנעתה המחודשת.

 

חתימה על ממשלת אחדות ()
נתניהו וגנץ חותמים על ההסכם

 

בכדי להבין את הסכנה הנוראה לבריאות הציבור, מספיק לעיין במחקרים האחרונים המפרסמים במוסדות אקדמיים יוקרתיים כמו הרווארד כנגד המגמה הזו, או לשמוע את קריאתו הנואשת של יועץ הסביבה וזכויות האדם של האו"ם למדינות העולם להחמיר ולא להקל ברגולציה סביבתית, דווקא בימים אלו של משבר הקורונה.

 

מדוע? מכיוון שכל בר דעת יודע שחשיפה סביבתית לזיהום אוויר, לזיהום מכימיקלים וחומרי הדברה, לזיהום מקורות מי שתייה ועוד, עלולה להוביל למחלות רקע, מהקלות יותר כמו אסתמה, לקשות יותר כמו סרטן ומחלות לב. הסכנה למות מקורונה עבור מי שסובל ממחלות על רקע הזיהומים הסביבתיים הללו, עולה משמעותית, כך מלמדים אותנו אותם המחקרים.

 

הסיפור העצוב ביום כדור הארץ, החל היום (ד'), נעוץ בעצם ההיזקקות למחקרים המצביעים על הקשר שבין תמותה מקורונה לחשיפה לזיהום סביבתי. שהרי גם לפני שפקד הנגיף את מחוזותינו ידענו שכ-3,000 בני אדם מתים ממחלות הקשורות בזיהום אוויר מדי שנה. גם לפני הקורונה ידענו שילדנו אוכלים עם הפירות והירקות שלהם גם שאריות חומרי הדברה, סוג של פצצה מתקתקת, מבלי שהנושא מוסדר בישראל. גם לפני המשבר הנוכחי ידענו שהתעשייה במפרץ חיפה, בצמוד למרכזי אוכלוסין של חצי מיליון בני אדם, היא תעשייה מזהמת, התורמת את תרומתה לקיצור חיי התושבים המתגוררים באזור.

 

דווקא בשל כך, ההסכם הקואליציוני המביש אשר אושר השבוע, עם התחייבות שלא לקדם במשך חצי שנה כל סוג של חקיקה שעניינה אינו משבר הקורונה, ראוי לחסות תחת הכותרת "פשע חברתי-סביבתי". או במילים אחרות, הרצחת וגם ירשת. לא זו בלבד שישראל היא מהמדינות המערביות הבודדות אשר אינה ערוכה מבחינה רגולטיבית להתמודדות עם המשבר הבא שבדרך, משבר האקלים; לא זו בלבד שבישראל חסרה חקיקה סביבתית יסודית בנושאים הרי גורל לבריאות הציבור, כמו זיהום מחומרי הדברה, זיהום מקורות המים הטבעיים, זיהום מסוגי פסולת כמו פלסטיק ועוד; הבשורה שמביא עמו ההסכם הקואליציוני החדש, היא בשורת העסקים כרגיל.

 

עו
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין(צילום: עומר פרידמן)

 

זהו המסר של ממשלת ישראל החדשה לתושביה. אל תפריעו לנו להמשיך לחשוב ולנהל את החיים עצמם מתוך צרות הדעת, היעדר יצירתיות ובעיקר מתוך מחשבה על הקדנציה המאוד קצרה שלפנינו.

 

אל תפריעו לנו למגר את הקורונה הנוראית הזו שהתדפקה לפתע על דלתותינו. אל תבלבלו לנו את המוח עם הקשר שבין חיים בסביבה בריאה והצורך ברגולציה סביבתית למען חיים בריאים ואיכותיים, לבין התמודדות עם מגפות, שלא לומר תמותה מהן.

 

לחברה האזרחית, ארגוני ופעילי סביבה, אין זמן לקונן על המצב האנטי סביבתי וחברתי אשר נכפה עלינו בימים אלו. יום כדור הארץ מסמל את החובה לשלב כוחות, עם הכוחות השפויים המצויים בכנסת, ברשויות המקומיות, באקדמיה, בסקטור העסקי וכן - גם נציגי תעשייה שהסביבה יקרה לליבם, בכדי למחות ולחשוף את ערוותו של הסכם קואליציוני נתעב, שכל קשר בינו לבין הגנה אמיתית על בריאות הציבור, הוא קשר ציני במקרה הטוב.

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו וגנץ בחתימה על ההסכם
מומלצים