שתף קטע נבחר

משפחות שכולות יגיעו לבתי העלמין: "להחלטה אין טעם, הציבור יודע מה מותר"

רמי סווט, אח שכול, ביקש באולפן ynet להשאיר את שערי בתי העלמין פתוחים: "זו התקהלות כמו נסיעה באוטובוס". גאיה קורן, שבן זוגה לשעבר ערן נפל בלבנון, סיפרה על הקושי שלה ושל אמו באיסור על פגישת חברי הנופלים: "לקחת לה את זה משמע לקחת לה פיסה מהלב שלה"

 

 

המשפחות השכולות ממשיכות למחות על החלטת הממשלה על סגירת שערי בתי העלמין במהלך יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, במקביל לפתיחת בתי העסק והחנויות. סא"ל במיל' רמי סווט, אח שכול ויו"ר עמותת המרכז למלחמת יום הכיפורים, העריך הבוקר (יום ב') באולפן ynet כי משפחות רבות יגיעו לפקוד את קברי יקיריהן מחר בכל זאת. "הציבור מספיק אחראי בשביל לדעת מה מותר ומה אסור", אמר. "ההחלטה הגורפת הזו מאוד פוגענית, אני לא רואה בה טעם".

יום הזיכרון חללי מערכות ישראל בית עלמין צבאי הר הרצל  צה
חיילים בהר הרצל. "מצדיעים להם, אבל זה לא מהווה תחליף"(צילום: EPA)

סווט ציין כי "יהיה נכון לא למנוע מהמשפחות להגיע ולאפשר להן לממש את הצורך להיות שם בזמן הצפירה. ישכילו לעשות אם לא יאכפו את האיסור וכן ישאירו את השערים פתוחים כי זה לא שונה מכל התקהלות – בין אם זה נסיעה באוטובוס או כניסה לסופרמרקט".

 

גאיה קורן, לשעבר בת הזוג של ערן אלכאווי ז"ל שנפל בלבנון בשנת 1992, הוסיפה כי צפתה בתמונות שבהן נראו תורים משתרכים מחוץ לחנויות איקאה, דבר שגרם לה להתקומם. "אני לא משתטחת על קברים ולא בודקת נרות. כשאני באה לקבר של ערן אני לא נוגעת או מחבקת, אלא עומדת דוממת", סיפרה. "זה בסדר לא לאפשר למיליון איש וחצי להתגודד בכזה מצב ובכזו שעה, אך אפשר היה לעשות זאת בהגבלות מסוימות, לפחות לאפשר למשפחות הגרעיניות".

גאיה קורן וערן אלכאווי ז"ל ( ) ( )
גאיה קורן וערן אלכאווי ז"ל( )
 

  ()

קורן סיפרה שאמו של ערן, אישה מבוגרת, צפויה לעבור יום קשה מהרגיל, לאור האיסור על פגישת חבריו של ערן מהילדות ומהצבא, שבדרך כלל מגיעים אליה ומספרים עליו. "כל החברים האלה באים פעמיים בשנה, באזכרה וביום הזיכרון", אמרה. "לקחת לה את זה משמע לקחת לה פיסה מהלב שלה – וזה מה שבעצם הכי כואב. זה לא לעמוד ליד הקבר, אלא מה שקורה אחר כך".

 

לדבריו של סווט, האיסור על הביקור בבתי העלמין יצר תחושת ניכור במקום תחושת אחדות, שמאפיינת את יום הזיכרון בדרך כלל. "אין תחליף למפגש בין החברים, בין הקרובים, שבאותו רגע מחיים את מי שנלקח מאיתנו", אמר. "זה לא משהו שאפשר לעשות אותו על-ידי משדר או על-ידי מחווה של חייל, ואני מצדיע לחיילים שהם עושים את זה, אבל זה לא מהווה תחליף. רק מי שהיה שם, רק מי שיודע לספר את הסיפור, בעצם יכול להעביר את התחושה הנכונה".

 

- אז אתה אומר שהיו צריכים לתת את הבחירה למשפחות עצמן?

"נכון מאוד, בהחלט כן. ועוד פעם, יש כאן חשיבות מאוד גדולה דווקא להתכנסות בבית העלמין, מתי שיש צפירה. יש לזה משמעות הרבה יותר עמוקה מאשר לתת את המובן מאליו שמותר לפקוד את הקבר אך אסור דווקא ביום הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
חייל בבית העלמין קריית שאול בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים