שתף קטע נבחר

דו"ח הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: לוד ראשונה במספר הדירות בפינוי-בינוי

הרשות הממשלתית להתחדשות מאשרת את המגמות העולות מהשטח: לוד היא העיר המובילה בישראל במתחמי פינוי-בינוי ב-2019, כך עולה מהדו"ח השנתי של הרשות, עם הכרזה על 14,762 דירות חדשות במהלך השנה. חברות הבנייה הגדולות בישראל רושמות פעילות ניכרת בעיר, המבטאת אמון בהנהגה העירונית השואפת להצעיד את לוד קדימה כמודל של התחדשות עירונית מוצלחת. כיצד הצליחה העיר בתוך זמן קצר להוציא לפועל מהפכה של התחדשות עבור התושבים המקומיים והאוכלוסיות החדשות, תוך שהיא מקדימה ערים גדולות ממנה?

עבור העוסקים בתחום, חברות הנדל"ן והתושבים המקומיים, לא מדובר בחדשות מפתיעות: לוד היא העיר המובילה בישראל בהכרזה על מתחמי פינוי-בינוי ב-2019, עם יותר מ-14,000 דירות חדשות המתוכננות להיבנות בפרויקטי ענק במתחמי פינוי בינוי ברחבי העיר, כך עולה מהדו"ח השנתי של הרשות הממשלתית להתחדשות, אשר פורסם לאחרונה.

  ()

 

ראש עיריית לוד, עו"ד יאיר רביבו, התייחס לממצאים ואמר: "תושבי העיר, יחד עם היזמים הפעילים בלוד, הבינו בשנים האחרונות את מה שהדו"ח הרשמי מראה עכשיו. תחום ההתחדשות העירונית בלוד מהווה מודל עבור כלל הערים בישראל".

 

מתחמי פינוי-בינוי נחשבים לעתיד של תחום ההתחדשות העירונית, משום שהם מתייחסים לא רק להוספת דירות באזורי ביקוש, אלא כוללים גם שדרוג תשתיות, שירותים קהילתיים, מסחר, תרבות ופנאי. בלוד הבינו את התרומה של מתחמי פינוי-בינוי לאיכות החיים של התושבים הקיימים והאוכלוסיות החדשות, ושמו דגש מיוחד על פרויקטים רחבי היקף.

 

רק חלק מתנופה אדירה של התחדשות עירונית בשנים האחרונות

כאמור, הנתונים העולים מהדו"ח הנוכחי הם ביטוי מוחשי לתנופה אדירה של התחדשות עירונית בלוד בשנים האחרונות, המהווה חלק הסכם גג היסטורי שנחתם עם הממשלה בסך של כ-8.5 מיליארד ש"ח . מטרות הסכם הגג והפעילות האינטנסיבית של העירייה וכלכלית לוד ליישומו, נועדו להכפיל את גודלה של העיר והפיכתה לעיר מרכזית ואטרקטיבית במרכז הארץ.

 

בין התוכניות הבולטות של התחדשות עירונית ברחבי העיר, כדאי לציין את מתחם "הליבה" באזור העיר העתיקה, המקודם מתוך ראייה כי מדובר במרכז העיר העתידי ואשר יכלול חידוש ופיתוח תשתיות, מבני ציבור ותיירות, תעסוקה ומסחר. מתחם מרכזי נוסף הוא מתחם "התחנה", הממוקם במרכז שוקק חיים בעיר, מול בית המשפט המחוזי וצפוי לעבור פיתוח מסיבי בתחומי תעסוקה, מסחר, מגורים ותשתיות במרקם אורבני משולב ומודרני.

 

רפי יקותיאל, חבר מועצת העיר לוד ומחזיק תיק התחדשות עירונית: ״תחום ההתחדשות העירונית בעיר צומח ומשפיע לחיוב גם על התושבים הוותיקים. אני מברך על שיתוף הפעולה בעיר בין הגורמים השונים ומאחל לתושבים החדשים בהצלחה״.

 

  ()
 

היעד: לשמש מודל ארצי ולהוות אלטרנטיבה לערים הגדולות של גוש דן

  ()

"מי שעוקב אחרי התהליכים שאנחנו מיישמים בשנים האחרונות, מבין שמדובר באמירה אסטרטגית ברורה, שהעיר גיבשה במשך שנתיים ויישמה ב-3 השנים האחרונות. אנחנו לא רק רוצים לקחת את לוד למקום טוב יותר, אלא שואפים להוות מודל עבור ערים אחרות - איך לקחת עיר שהייתה במצב מהקשים בישראל, ולהביא אותה למצב מהטובים בישראל", אומר עו"ד יאיר רביבו.

 

על מנת "לתת פייט לערים המרכזיות בגוש דן", לוד מתכננת התחדשות עירונית במתחמי ענק, מתוך הבנה שרק כך ניתן ליצור שינוי משמעותי בסביבת החיים של התושבים. "היכולת שלנו לתכנן במסות משכה לעיר את חברות בנייה גדולות שמבינות את האסטרטגיה שלנו, כגון: שיכון ובינוי, רוטשטיין, אזורים, אפריקה ישראל והכשרת היישוב", אומר עו"ד בן מיוסט, מנכ"ל כלכלית לוד, שבמסגרתה פועלת המנהלת העירונית להתחדשות, "המבואה" והוא משייך חשיבות גדולה להסכם הגג שנחתם מול הממשלה, "ראייה עירונית רחבה צריכה להביא בחשבון את המכלול, והדבר אפשרי רק כשיש משאבים אותם השגנו בהסכם הגג".

 

 

ודאות מרבית ליזם: תהליכי תכנון מהירים, אספקת תשתיות על ומנהלת ייעודית וייחודית

היזמים המגיעים ללוד על מנת לקחת חלק בתנופת ההתחדשות העירונית, נתקלים בדרישות קפדניות שיבטיחו את איכות חייהם של התושבים לטווח הרחוק. "מצד אחד, אנחנו דורשים מהיזמים לשלב בפרויקטים מערכות לרווחת הדיירים, כמו מערכות פניאומטיות לפינוי אשפה, אבל הם גם יודעים כי אנחנו מספקים את הפתרונות ואת התשתיות הנדרשות כדי לתת ערך ממשי להשקעה מהצד שלהם", אומר מיוסט.

 

כחלק מהשירות, בלוד מקפידים על האצת תהליך מתן תוקף לתב"ע, אשר אורך מקסימום שנתיים, זאת בניגוד לרשויות אחרות. מדובר באחד התסכולים הגדולים שיזמים חווים, כשיש תב"ע מאושרת, אבל התהליך מתעכב. בלוד הושקע מאמץ רב כדי למנוע מיזמים את התסכול המוכר.

 

עוד גורם המספק ליזם רמת ודאות גבוהה הוא מענה מלא לדרישות מצד חברת החשמל ותאגיד המים, אשר מהוות לעתים תנאי מקדים לאישור הבנייה. כך, למעשה, עיריית לוד מספקת את תשתיות העל, היוצר ודאות ליזם. היבט נוסף ליצירת הודאות היא "המבואה" המנהלת העירונית להתחדשות שהוקמה על ידי העירייה, החברה הכלכלית, ובשיתוף הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, המשקיעה בעיר כ-28 מיליון ₪. פעילותה של "המבואה" זכתה להערכה רבה הן בעיר והן מחוצה לה. הנהלת כלכלית לוד ו"המבואה" פיתחו מודל התנהלות ייחודי לפיו היא לא רק מלווה דיירים, אלא מעסיקה בודקי היתרים ומפקח בנייה ייעודיים, לצד מערכת רישוי ייעודית להתחדשות עירונית. כתוצאה מכך, יזם של מתחם פינוי-בינוי בן 300 יחידות דיור לא צריך להמתין לתורו, אלא מקבל טיפול אישי מידי מבעלי תפקידים שמתמחים רק בהתחדשות עירונית. היבט זה מבטיח שירות יעיל ובזמן קצר, עם אנשים שמבינים עניין תוך ראיית צרכיו של היזם.

 

ההובלה הנוכחית היא רק ההתחלה: לוד מתכננת 30,000 יח"ד בהתחדשות, יישומו של "חזון שיתוף פעולה" חד וממוקד

"אנחנו מתכננים להמשיך ולקדם את העיר בתור מרכז מגורים, תעסוקה ותחבורה בלב ליבה של ישראל", מציין ראש העיר, עו"ד יאיר רביבו. "העיר לוד הציבה חזון ברור לעתיד, אשר קודם באמצעות שיתוף פעולה מלא בין הגופים המוניציפליים, הגופים הממשלתיים, ההנהגה המקומית וכמובן התושבים. ההתחדשות העירונית היא רק היבט אחד במהלך אסטרטגי רחב, שכולל את הסכם הגג, הקמת אזור תעסוקה מהגדולים בישראל, פיתוח תשתיות ובסופו של דבר הכפלה של אוכלוסיית העיר לוד והשלשת השטח המוניציפלי שלה בשנים הקרובות".

 

ראש העיר, עו"ד יאיר רביבו, מסכם: "בתור מי שגדל בעיר, אני רואה חשיבות עצומה באחריות שעלינו לקחת לידינו בנוגע לעתידה. לכן, אנחנו גאים להוביל את תחום ההתחדשות העירונית ולהוות אלטרנטיבה נגישה וקהילתית עבור זוגות צעירים מגוש דן. שיתוף הפעולה בין הגורמים הוביל לעבודה עם חברות הנדל"ן מהגדולות בישראל, ואנחנו צופים המשך שיתוף פעולה פורה עם היזמים. עוד מוסיף רביבו: "לוד אף זכתה בקול הקורא של הרשות להתחדשות עירונית והפכה לעיר הראשונה בישראל שתוביל מודל ייחודי של פרויקט התחדשות עירונית המבוסס על מימון ממשלתי ופילנתרופי. עבור לוד, ההובלה הנוכחית מבטאת שאיפה להגיע ל-30,000 יחידות דיור בהתחדשות. מה שאנחנו רואים כרגע, זו רק ההתחלה".

 

לפרטים נוספים, לחצו כאן>>

 

 

מומלצים