שתף קטע נבחר

קפריסין: ים, חולות זהובים, מלונות פאר וקולינאריה משובחת

עם החזרה לשיגרה ולקראת פתיחת השמיים, הנה כמה סיבות טובות לארוז טרולי (כי לא צריך יותר) ולהגיע לאי הקסום, במרחק של פחות משעה אחת של טיסה

עצמו עיניים ודמיינו: חופים ארוכים ומדהימים ביופיים, בתי מלון מפנקים, רובם בסגנון הכל כלול, מסעדות משובחות וזולות, יין משובח, אטרקציות ביבשה ובמים, אתרים היסטוריים מרתקים, בתי קזינו מהודרים, ושופינג במחירים אטרקטיביים. עושה חשק?

 

כל אלו הם נחלת האי השכן שלנו, שנמצא במרחק של פחות משעה אחת של טיסה: קפריסין. בימים אלו, כשהשיגרה מתחילה לחזור לאחר משבר הקורונה, כשהקיץ בפתח והשמיים מתחילים להיפתח מחדש, אין ספק שקפריסין, שנמצאת במרחק של פחות משעת טיסה מישראל, עומדת להיות אחד היעדים התיירותיים המועדפים לישראלים.

 

ניקוסיה (צילום: shuttersotck)
ניקוסיה(צילום: shuttersotck)

 

מדינת האי קפריסין שוכנת בים התיכון, מדרום לטורקיה, כיום שמה הרשמי הוא רפובליקת קפריסין. למרות שיוכו הגאוגרפי של האי לאסיה, נחשבת קפריסין לחלק מאירופה. בשל סיבות היסטוריות וגאוגרפיות, מחלקים את קפריסין לשני חלקים: החלק היווני והחלק הצפוני – תורכי. ב־ 1983 הכריזה צפון קפריסין על עצמאותה, והוכרה ככזאת על ידי טורקיה ואזרבייג'ן. טורקיה תומכת בצפון קפריסין כלכלית, דיפלומטית וצבאית.

 

נופש בקפריסין מתאים לכל סוגי הנופשים: אם חופשה עם הילדים והנכדים, כי יש בה שלל פיתויים שמתאימים לחופשה משפחתית, אם כחופשה של חברים או "חופשת בנות", ובוודאי לחופשה רומנטית, את והוא עם יין טוב, ים תכול ואופק להביט אליו ולחלום.

 

כדאי לדעת:

המטבע: בקפריסין היוונית השימוש הוא ביורו, בחלק הצפוני המטבע הוא לירה תורכית ואפשרי גם השימוש ביורו.

השפה: בחלק היווני ־ יוונית ואנגלית, בחלק הצפוני ־ בעיקר תורכית, ולאט חודרת האנגלית גם לשם.

נהיגה: בצד שמאל של הכביש. הנהג וההגה בצד ימין של הכביש. ווייז ו־gps תופסים.

היין הקפריסאי: קומנדאריה, חזק ומתוק. אופייני גם המשקה האלכוהולי זיוואניה.

מידע: בלשכות המידע, שנמצאות בכל עיר, מתייחסים לתיירים באדיבות, גם באנגלית. מומלץ לחפש מידע באתרי תיירות לפני הנופש.

 

ערים ומקומות מומלצים בקפריסין היוונית:

1.לרנקה.

בעיר, שנמצאת בדרום מזרח קפריסין, נמצאים שדה התעופה הראשי הבינלאומי של המדינה והנמל. זו העיר ממנה יוצאים לנופש אם בקפריסין היוונית ואם בקפריסין הצפונית – התורכית. חופיה של לרנקה ארוכים, יש בה אתרים ארכאולוגיים ומוזאונים. מומלץ לערוך טיול בטיילת לאורך החוף ולאגם מלח גדול ממערב לעיר. פארק השעשועים לאקי סטאר מומלץ לבילוי של משפחות עם ילדים. ורומנטיקה? אפשר להפליג ביאכטה פרטית במשך כ־ 6 שעות (ביום או אחה"צ). בשייט עוברים בין החופים, עוצרים לשחייה או צלילה, או נהנים ממזנון קפריסאי עשיר ומשקאות על הסיפון. יש גם טיולי ג'יפים. יש בית חב"ד בעיר, ובו נמצא בית־הכנסת היחיד בעיר.

 

לרנקה (צילום: shuttersotck)
לרנקה(צילום: shuttersotck)

 

2. לפקושה = ניקוסיה.

העיר שבמרכז קפריסין מחולקת בין קפריסין הטורקית לבין קפריסין היוונית. במרכז העיר יש אזור חיץ שבו מחזיקים כוחות האו"ם, וזו נקודת המעבר בין שני חלקי העיר. היא מקושרת לערים מרכזיות אחרות בקפריסין באמצעות רשת כבישים מודרנית, כדוגמת לימסול, פאפוס, או עיירת הנופש איה נאפה. מומלץ לערוך טיול בין דוכני אוכל מסורתי, ולזכור, שבחלק הצפוני של ניקוסיה נמצא "זט קארטינג", מסלול של מרוצי מכוניות קארטינג, כשהנהיגה מותרת לילדים בני שמונה ומעלה.

 

3. לימסול.

פארק פסלים יפה, מעגן ליאכטות פאר, ורובע עתיק ששוחזר. ליד לימסול נמצא פארק המים פאסורי, יעד מוצלח לבילוי יומי של משפחות עם ילדים.

 

לימסול (צילום: shuttersotck)
לימסול(צילום: shuttersotck)

 

4. פאפוס.

נחשבת למקום שבו נולדה אפרודיטה, אלת האהבה של יוון העתיקה. מלבד החופים והביקור באתרים היסטוריים, אחת האטרקציות למשפחות עם ילדים הוא פארק המים אפרודיטה. מומלץ לערוך טיול טעמים ומנהגים בעיר, יכמו למשל ברוסקיפו, שם אפשר ללמוד ולהכין ״לוקומי״ מסורתי, הרחת לוקום היווני. יש גם יקב מקומי, בו מוזמנים לטעימת יינות.

 

פאפוס (צילום: shuttersotck)
פאפוס(צילום: shuttersotck)

 

5. פרוטארס.

עיירת נופש, שרובה תיירות, שוקקת חיים, שוכנת לחופי מפרץ עץ התאנה המפורסם בקפריסין. רבים מגיעים אליה לחופשה משפחתית.

 

6. איה נאפה.

מוגדרת "עיר הבילויים" העיקרית של קפריסין. ים, שמיים, קולינאריה איכותית, ולא פחות מכך ידוע המקום כאתר המסיבות לצעירים. עם זאת, גם משפחות וגם גילאי 50 ומעלה ייהנו מהאווירה שבה ומהאטרקציות. לא לוותר על עולם המים: פארק המים של הגדול מסוגו באירופה. יום אחד לא יספיק.

 

צפון קפריסין = קפריסין התורכית.

תחילת העלילה של הרומן המרתק: "הזריחה", של הסופרת ויקטוריה היסלופ, היא בקיץ 1972. אז חונכים על פיסת חוף מדהימה בעיר פמגוסטה שבצפון קפריסין בני הזוג פַּפַּקוֹסטָה את "הזריחה": מלון מפואר וחדיש. באותן שנים היתה פמגוסטה אחד מאתרי הנופש המבוקשים ביותר באזור הים התיכון, עיר משגשגת ושוקקת חיים, התיירים נהרו אליה. במלון ובעיר עבדו זה לצד זה קפריסאים ממוצא יווני וטורקי גם יחד. אלא שהכל מתהפך ברגע אחד ב-1974, כשצפון קפריסין הפכה למרכז המלחמה בין יוון לטורקיה. העיר הופגזה, תושביה נמלטו ממנה, ובעיר הנטושה נשארות שני משפחות: משפחת גאורגיו היוונית ומשפחת אזקאן הטורקית. הרומן ההיסטורי הזה מפנה את האור לתקופה קשה של העיר, שנותרה סגורה עד לפני כמה שנים בפני התיירים.

 

לא עוד. בשנה עד שנתיים האחרונות חזרה התיירות לצפון קפריסין. אמנם, הבעיות הפוליטיות טרם נפתרו לגמרי, אבל זה לא מונע מכמות אדירה של תיירים להגיע אליה, בהם ישראלים רבים. התיירים מגלים את החופים המדהימים ומגיעים למקומות, ששווה לבקר בהם. יש לזכור, ניקוסיה היא המחלקת בין צפון קפריסין לקפריסין היוונית, ומשמשת בפועל בירה לשתיהן. הגבול בין שני חלקי האי, שנוצר ב-1975, מכונה "הקו הירוק", הוא גבול, יחסית, שקט.

 

1.קירניה, או בתורכית גירנה:

עיר נמל, שוכנת למרגלות רכס בשפרמאק. בתי המלון בעיר מפוארים ומפנקים, שוכנים על חוף הים המדהים. מעבר להמלצות שתקבלו מלשכת המידע לתיירים, מומלץ לערוך טיול רגלי דרך הסמטאות, ולהתמקם בנמל הישן הציורי, בו פועלים ברים ומסעדות.

 

קורניה (צילום: shuttersotck)
קורניה(צילום: shuttersotck)

 

2. פמגוסטה.

אחת הערים העשירות של העולם הנוצרי במזרח התיכון, מרחק שעה נסיעה מקיריניה. בין החומות האדירות של העיר, שהוכרזו אתר מורשת עולמית, יש שרידי כנסיות וקתדרלות מרשימות. המבנה המרשים, שהשתמר בשלמותו, הוא קתדרלת ניקולאס הקדוש, ומבנה חשוב אחר הוא מצודת אותלו, שחולשת על הנמל בצפונה של העיר. במרחק 10 דקות נסיעה מפמגוסטה נמצאים שרידי העיר סלאמיס, הבירה העתיקה של קפריסין. הנקודה היהודית פה היא, שבשנת 115 לספירה פרץ מרד התפוצות של היהודים ברומאים, ובמהלך המרד החריבו היהודים את העיר.

 

3. איסקלה.

איסקלה (או טריקומו) נמצאת בצפון מזרח קפריסין על הכביש בין פמגוסטה לחצי האי קרפאז, שמציע מרחב של נופים יפהפיים ושל טבע. איסקלה היא העיר המרכזית של המחוז הקרוי באותו שם. האזור מאוכלס בכמה יישובים חקלאיים וכפרים. מהכפר מחמטצ'יק מביטים על נוף מדהים, שמגלה את העמק הציורי שמתחת ורואים את הים שבאופק. הכפר מפורסם בגידול ענבים. יש בו מלונות פאר, בכל אחד מהם גם מענה לילדים או לרומנטיקנים שבינינו. לכפר קומיאלי חוף זהוב ונמל דייגים קטן. מוקף במטעים ועצי זית והוא ממוקם באחד האזורים היפים. הכפר יאסלקוי היה פעם המרכז של תעשיית הטבק המשגשגת באזור. כיום הכפר הוא מקום סימפטי ונעים בעל אווירה כפרית חמימה ובתי קפה. הכפר בוגאז הוא כפר מרכזי על חוף הים, נמצא בסמוך לאיסקלה. מקום עם תושבים ידידותיים ויוקר מחייה סביר ביותר, הוא מציע אטרקציות רבות, וממשיך למרות התיירות הגואה לשמור על אופי ייחודי.

 

4. מנזר אנדריאס.

במבנה מהמאה ה־ 15 נובעים מים הנחשבים לבעלי סגולות מרפא. ליד המנזר נמצאת שמורת טבע, הידועה בכינוי "שמורת החמורים". מי שהגיע עד למנזר, יכול להמשיך עוד כ־ 4 ק"מ בדרך עפר טובה עד Zafer Burnu, להרגיש לבד בגן עדן.

 

5. יקב 'אטל'.

הנקודה הישראלית: בנצי פרידמן ובנו מאור פרידמן נטעו בחבל הארץ הזה 50 דונם של כרמים, שמייצרים שמונה זני יין מגפנים שהגיעו מזיכרון יעקב. היקב כולל גם מיזם תיירותי סביב חוויית היין, וזה בעצם היקב הראשון על אדמת קפריסין הטורקית, והוא ישראלי!.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים