שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

השרים החליטו: הלימודים בבתיה"ס יימשכו - חוץ מהמוסדות שהתגלתה בהם תחלואה

בדיון שכינס רה"מ בעקבות הזינוק במקרי ההדבקה בקורונה, הוחלט שהלימודים בבתי הספר יימשכו - חוץ מהמוסדות שבהם התגלתה תחלואה. במקביל, הוחלט להתמקד באכיפה ובהסברה: "פעולות ההרתעה יורחבו כדי שההנחיות יילקחו ברצינות". בצל החשש מגל שני: נתניהו יישא הערב דברים

 

 

בהתייעצות עם השרים שכינס היום (שבת) ראש הממשלה בנימין נתניהו הוחלט כי למרות החשש מגל שני של תחלואה בקורונה, לא תהיה סגירה כוללת של חטיבות הביניים ובתי הספר התיכוניים, כפי שדרשו בדיון הקודם ביום חמישי גורמים במשרד הבריאות ובמל"ל (המועצה לביטחון לאומי). במקום זאת, הוחלט להתמקד בטיפול נקודתי, ולסגור בתי ספר שבהם התגלתה תחלואה. בתוך כך, ממשרד החינוך נמסר כי  כ-75% מהחולים במערכת החינוך הם מהגימנסיה העברית בירושלים. נתניהו צפוי לשאת דברים מאוחר יותר הערב.

 

אין בדיקות, אין מדיניות: מה יקרה בגל השני של הקורונה?

 

במשרד החינוך ערכו ניטור שממנו עלה כי בכלל מערכת החינוך ישנם כעת 137 חולים מאומתים – עובדי הוראה ותלמידים. מתוכם 103 עובדי הוראה ותלמידים מבית הספר הגימנסיה העברית בירושלים. ממשרד החינוך נמסר עוד כי "יתר החולים מפוזרים בכלל הארץ, כשבכל מקום הם מצויים בשיעורים בודדים וקטנים מאוד".

 

שר הבריאות, יולי אדלשטיין, קיים שיחות עם גורמי מקצוע במשרדו, והדגיש שיש לחזק את ההסברה בנוגע להקפדה על ההנחיות, על מנת למנוע שאננות בקרב הציבור. במשרד הבריאות הבהירו כי ההקפדה על ההנחיות הינה הכרחית על מנת למנוע סגר נוסף.

 

בהתייעצות היום עם נתניהו דנו השרים גם בשאלת מועד פתיחת אולמות האירועים ומופעי התרבות, והוחלט לקבל את עמדת שר האוצר ישראל כץ, שלפיה האולמות ייפתחו כמתוכנן ב-14 ביוני. 

חזרה ללימודים בבית הספר גבריאלי בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
סגירה נקודתית של בתי ספר, לא כוללת. תלמידים בבית ספר בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

חזרה ללימודים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בממשלה הוחלט להתמקד באכיפה רחבה, הסברה וסגירת בתי עסק שיפרו את ההנחיות. "פעולות ההרתעה ילכו ויתגברו כדי להשיג אפקט שלפיו יקחו את ההנחיות ברצינות", מסר גורם המעורה בפרטים. בינתיים, בתל אביב-יפו נקנסו 20 בתי עסק - מסעדות ובתי קפה - בסך של 5,000 שקל בגין הפרה של כללי "התו הסגול". כמו כן, נסגרה מסיבה ב"אומן 17" והבעלים יזומן לשימוע. גם בחוף פרישמן הופסקה מסיבה שמשתתפיה לא הקפידו על הכללים.

 

ראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי אמר: "הנחיתי את גורמי האכיפה העירוניים לפעול ללא פשרות ליישום הנחיות הבריאות. כפי שהיינו נחושים בעמדתנו שיש לפתוח את העסקים בעיר לפעילות - כך נפעל בנחישות למען שמירה על בריאות הציבור. ולבעלי עסקי המזון אני חוזר ומבהיר כפי שאמרתי בעבר: האחריות לשמירה על בריאות הלקוחות היא שלכם, ולא נאפשר את ההפקרות כפי שזו תועדה בחלק מבתי העסק בעיר".

  (צילום: MCT)
"היקף הבדיקות במוקדי התחלואה יגדל"(צילום: MCT)

ההתייעצות שקיים היום נתניהו הוקדמה משעה 16:00 ל-15:00. במהלכה הוחלט גם להגביר ולהגדיל את היקף הבדיקות במוקדי תחלואה. היקף הבדיקות, נזכיר, ירד לצד הירידה במספר הנדבקים. בשבוע האחרון נבדקו מדי יום בין 3,000 ל-6,000 בני אדם. לשם השוואה, בימי השיא של התפשטות הקורונה בוצעו למעלה מ-13,000 בדיקות ביום.

 

בדיון השתתף גם רה"מ החלופי ושר הביטחון בני גנץ, שדיבר על הצורך לטפל במוקדי התפרצות במהירות. בשלב הזה מוקדי התחלואה הם בבתי ספר אבל בהחלט ייתכן שבשלב מאוחר יותר יתגלו התפרצויות בבתי אבות או מקומות אחרים – וההחלטה היא "להתנפל" על כל מקום שיש בו חשש להתפרצות.

 

את הדיון היום כינס נתניהו בעקבות הזינוק שנרשם בשבוע האחרון במספר הנדבקים החדשים. אותם גורמים במשרד הבריאות ובמל"ל שביום חמישי דרשו סגירה כוללת של חטיבות הביניים והתיכונים שינו את דעתם והצטרפו לעמדתם של שר החינוך יואב גלנט ושר האוצר כץ. שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר שהתקיימו התייעצויות - כולל עם גורמים מקצועיים מחוץ למערכת - ושמשרד הבריאות תומך כעת בטיפול נקודתי.

טקס חילופי שר החינוך (צילום: עמית שאבי)
"אין הצדקה לסגור את כל מערכת החינוך בגלל אירוע נקודתי". גלנט(צילום: עמית שאבי)

בדיון הקודם ביום חמישי משרד הבריאות והמל"ל רצו כאמור לסגור את כלל בתי הספר. שר החינוך גלנט התנגד אז נחרצות ואמר: "אל תקבלו את ההחלטה ביום חמישי בערב. אפשר לקבל אותה במוצאי שבת. בינתיים נלמד את הנתונים". ואכן, מהנתונים שאסף גלנט התברר שמתוך 137 חולים במערכת החינוך, 103 מהם הם מהגימנסיה העברית בירושלים. משמעות הדבר שבשאר בתי הספר בארץ יש 3-1 חולים בלבד בכל מוסד ושמדובר במקרים ספורדיים, שבחלקם גם מדובר במורים שילדיהם נדבקו. "אין שום הצדקה לסגור את כל מערכת החינוך בגלל אירוע נקודתי ולא צריך להשליך ממנו על כל הארץ", אמר גלנט.

 

בנוגע לאלומות האירועים ומופעי התרבות, בדיון בדרג המנכ"לים ביום חמישי בבוקר המליץ מנכ"ל משרד הבריאות היוצא, משה בר סימן טוב, לדחות את פתיחתם המתכוננת ב-14 ביוני. שר האוצר כץ הביע התנגדות נחרצת לכך, בשל הפגיעה הצפויה במשק והמסר שלדבריו יהיה מנוגד לקו שמובילים כעת לפתיחת המשק והחזרת העובדים לעבודה. בדיון היום התקבלה בסופו של דבר עמדתו של השר כץ.

 

כאמור, במערכת הבריאות חוששים כעת מגל שני של קורונה. אמש עדכן משרד הבריאות שעד השעה 19:30 אובחנו 113 ישראלים עם קורונה. מדובר בנתון היומי הגבוה ביותר מתחילת החודש. מספר החולים הפעילים כעת עומד על 1,927 בני אדם, בהם 39 במצב קשה.

בגימנסיה העברית בירושלים נשלחו תלמידים לבידוד מחשש להדבקה בקורונה (צילום: אלכס גמבורג)
עשרות נדבקו, חשש שהאחים נחשפו. תיכון הגימנסיה בירושלים(צילום: אלכס גמבורג)

תורי ענק של תלמידים מחוץ לדרייב אין בדיקות הקורונה בירושלים בעקבות התפרצות הנגיף בגימנסיה (צילום: שלו שלום)
בדיקות במתחם דרייב-אין באצטדיון טדי לתלמידי הגימנסיה בעקבות ההתפרצות בתיכון(צילום: שלו שלום)

העלייה במספר המאובחנים החלה ביום שלישי עם 32 איש ביממה, לאחר שביום שני אובחנו 14 בלבד. ביום רביעי אמנם נרשמה ירידה ואובחנו 24 בני אדם עם הנגיף, אך ביום חמישי נרשם זינוק חריג ואובחנו 64 – יותר מפי ארבעה לעומת יום שני.

 

מבין הנדבקים החדשים, רבים מהם תלמידים ומורים מתיכון הגימסיה העברית בירושלים. החשש מהתפרצות מחודשת של הנגיף במוסדות חינוך בבירה הוביל גם להחלטה שלא לקיים לימודים בבית הספר היסודי פולה בן גוריון, לכל הפחות בימים ראשון ושני. זאת בעקבות חשש שחלק מהתלמידים שם נדבקו מאחיהם ואחיותיהם שלומדים בגימנסיה העברית. ביומיים הללו תתקיים למידה מרחוק כפי שהיה בתקופת הסגר.

 

במסיבת עיתונאים בהולה שערך אתמול אמר מנכ"ל משרד הבריאות בר סימן טוב: "נורת האזהרה נדלקה, אנחנו מרגישים שהמציאות משתנה באופן שמחייב אותנו להעביר את המסר לציבור. סיימנו הערכת מצב ואנו רואים בימים האחרונים עלייה משמעותית בתחלואה. היא מובהקת ומשמעותית, לאורך זמן ומפושטת בחלקי הארץ השונים".

 

 

לדבריו, בתקופה הקרובה מוטב שלא להיפגש עם אוכלוסייה מבוגרת: "לחזור להיפגש עם סבא וסבתא בזום. לצערנו, אין דרך למנוע תחלואה אם אין שמירה על הכללים. אף שיש הרבה סיבוכים סביב הכללים, בסוף הם פשוטים: ללכת עם מסכות, לשמור על היגיינה ולהקפיד על מרחק של שני מטרים - והדבר הזה לא מתבצע".

 

למרות התדרוך המיוחד אמש של משרד הבריאות והזינוק בתחלואה בנגיף הקורונה, המונים יצאו בלילה שבין שישי לשבת לבלות במסעדות ובברים של תל אביב - ונראה שרובם לא הקפידו על ההנחיות. צעירים מילאו את מקומות הבילוי ברחוב דיזנגוף, בשוק הפשפשים ביפו ובשכונת פלורנטין עם רדת החשיכה - כשהוראות הריחוק ועטיית המסכות היו רחוקות מיישום.

 

בסמטאות של שוק הפשפשים ביפו הצטופפו מאות ואולי אפילו אלפי מבלים. גלעד ילון, שהגיע למקום עם חברתו, סיפר שהזדעזע מהזלול של המבלים בהנחיות: "אף אחד לא טרח אפילו להסתובב עם מסכה, כשהם מצפצפים על החוקים וללא אכיפה של כמעט אף אחד מהברים במקום. למעשה, דווקא אנחנו שהיינו עם מסכות זכינו למבטים ציניים ומלגלגים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס גמבורג
הגימנסיה העברית בירושלים
צילום: אלכס גמבורג
מומלצים