שתף קטע נבחר

התרופה שמעניקה תקווה לחולי סרטן הריאה

מחקר חדש מגלה: התרופה "טגריסו", שהייתה עד כה בשימוש חולי סרטן ריאה בשלב מתקדם, יעילה גם בתחילת המחלה. שנתיים לאחר תחילת השימוש בה: בקרב 90% לא נמצאה עדות לחזרת המחלה

מחקר חדש שהתפרסם בסוף השבוע בכנס איגוד האונקולוגיה האמריקאי מעלה תקווה חדשה לחלק מחולי סרטן הריאות. ממצאיו מצביעים על כך שהתרופה "טגריסו" מונעת באחוזים גבוהים חזרה של סרטן ריאות עם מוטציה מסוג EFGR בקרב חולים שאובחנו בשלב מוקדם יחסית של מחלתם (שלבים 2 או 3).

 

מדובר בתרופה שנמצאת כיום בסל התרופות, ושעד כה נעשה בה שימוש בשלב 4 של המחלה ובמצב של גרורות. המחקר מצא שבשלבים מוקדמים יותר, כשאין גרורות ולאחר כריתת הגידול, התרופה יכולה למנוע את חזרת המחלה והתקדמותה.

   

במחקר השתתפו 682 חולי סרטן ריאה עם המוטציה, מ־20 מדינות בעולם, ובהן ישראל. כולם עברו ניתוח של כריתת הגידול מהריאה, ואחריו חולקו לשתי קבוצות: אחת נטלה את התרופה, והשנייה קיבלה רק טיפול כימותרפי. בקרב 90% מהחולים שקיבלו "טגריסו" לא נמצאה כל עדות של המחלה לאחר שנתיים מיום קבלת הטיפול, זאת לעומת 53% בלבד בהשוואה לחולים שקיבלו טיפול כימותרפי.

  

טיפול שנותן לחולי סרטן ריאה בשלב מתקדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפול שנותן לחולי סרטן ריאה בשלב מתקדם(צילום: shutterstock)

 

"התוצאות של המחקר מעולות", אומרת ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר בכפר־סבא. "אם אני אוכל לתת טיפול משלים למטופלים שהוא לא כימי אז זה מצוין. הסיכון לחזרת המחלה מופחת, ועד היום שום טיפול אחר לא צלח כטיפול משלים, למעט הטיפול הכימי. אני מעריכה שכ־17% מחולי סרטן הריאות הם מהסוג שהתרופה הזו יכולה להתאים להם. כל החולים שהשתתפו היו חולים שעברו ניתוח כריתה מלא. כלומר, חולים שנותחו במטרה להירפא ולא בשלב גרורתי. הזרוע של ה'טגריסו' הייתה טובה יותר בכל הפרמטרים מול הזרוע של הטיפול הכימי. אין עדיין פרמטר של הישרדות כוללנית כי לא חלפו חמש שנים, אבל הזמן עד לחזרת המחלה היה לאין ערוך טוב יותר בקרב אלו שקיבלו את התרופה לעומת אלו שלא".

  

אחד החולים שמטופלים בתרופה הוא גדעון מאיר, תושב מבשרת ציון בן 73. מאיר, חבר העמותה הישראלית לסרטן הריאה, שירת במשך כ־45 שנה בשירות החוץ הישראלי ושימש כשגריר ישראל באיטליה והמשנה למנכ"ל משרד החוץ. לפני כשנתיים אובחן עם סרטן ריאות.

  

  (צילום: רפי קוץ)
גדעון מאיר. "תרופה מצילת חיים"(צילום: רפי קוץ)

 

יש לציין כי ממצאי המחקר רלוונטיים לחולים שאובחנו בשלב מוקדם יותר מזה של מאיר, אך עם זאת הוא אמר אמש: "אין ספק שיש תקווה גדולה בתרופה הזאת". מאיר, המטופל על ידי פרופ' חובב נחושתן וד"ר עמיחי מאירוביץ' מהמרכז הרפואי הדסה עין כרם בירושלים, סיפר: "בדצמבר 2018 גילו לי סרטן ריאות גרורתי בשלב 4, ובינואר 2019 התחלתי לקחת את התרופה הזאת בזמן שלא הייתה בסל התרופות. עשו לי בדיקה שמצאה את המוטציה EGFR שמתאימה לטיפול ב'טגריסו'. מצאו שהתרופה הזו מתאימה לי, והיא נתנה לי עד עכשיו אורך חיים של שנה וחצי ומנעה ממני טיפול כימותרפי.

 

"זו תרופה מצילת חיים. מאז שהתחלתי להשתמש בתרופה נסעתי לאיטליה והייתי גם בדרום־קוריאה, באוסטריה ובלונדון. הטיפול בסרטן, ובעיקר בסרטן ריאות, הוא טיפול אינדיבידואלי ומתאימים לכל חולה תרופה בהתאם למוטציה שהתגלתה. מה שטוב לי לא בהכרח יהיה טוב לאחר, ולהפך. המסר שלי הוא לעשות בדיקות לגילוי מוקדם. המחקר הזה בעצם אומר שבמידה ויש לחולה את המוטציה המתאימה ואם הוא מתאים לקבל התרופה היא תציל את חייו. מי שחשוב בגילוי המוקדם הוא רופא המשפחה שצריך לדעת לעשות את הדבר הנכון. רופא המשפחה שלי שיחק תפקיד מפתח בכך שהלכתי להיבדק. אני קורא לאנשים ללכת להיבדק. אני לא ידעתי בכלל שיש אפשרות כזאת, וזה הכל עניין של מודעות. אני חי חיים נורמליים בזכות התרופה הזו. אני לא יודע כמה זמן התרופה עוד תעבוד, אבל היא נתנה לי אפשרות ליהנות מהחיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול בסרטן ריאה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים