שתף קטע נבחר

מערות אבוריג'יניות "קדושות" הושמדו בשביל ברזל

אוסטרליה: ענקית כרייה התנצלה על שפוצצה מערות שבהן התיישבו אבות אבותיהם של האבוריג'ינים לפני 46,000 שנה. הילידים: "מכה אנושה למורשת". בממשלה פועלים לשנות את החוק כדי למנוע מקרים דומים

ענקית הכרייה האוסטרלית-אנגלית Rio Tinto התנצלה היום (א') על שפוצצה והשמידה שתי מערות שבהן התגוררו עוד לפני 46,000 שנה בני אדם, אבות אבותיהם הפרה-היסטוריים של הילידים האובריג'ינים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

מערות שבהן התגוררו בני אדם לפני 46,000 שנה ב מערב אוסטרליה שהופצצו ע
"מכה אנושה" למורשת האבוריג'ינית. המערות שהושמדו(צילום: AFP)

המערות שנמצאות בערוץ ג'וקן שבאזור פליבארה הצחיח, במדינת-המחוז מערב אוסטרליה, הושמדו במסגרת פרויקט של החברה להרחבת מכרה ברזל. לפי "הגרדיאן" הבריטי, הפרויקט אושר על-ידי הרשויות ב-2013.

 

חפירות שבוצעו מאז במקום איתרו חפצים ארכיאולוגים שונים, כשהחשוב ביותר מביניהם הוא חגורה העשויה משערות אדם. ניתוח גנטי של השערות מצא קשר ישיר, בן 4,000 שנה, בין יושבי המערות הללו לילידים בני הקהילות המודרניות פוטו קונטי קוראמה ופיניקורה (שמכונים באוסטרליה בראשי התיבות PKKP).

 

למרות מציאת החפצים הללו, פעולת ההריסה של האתר הנידח יצאה לפועל ביום ראשון בשבוע שעבר. לפי הגרדיאן, הסיבה לכך היא שחוק מורשת האבוריג'ינים באוסטרליה מיושן ולא מאפשר תיקון הסכמים קיימים על בסיס ממצאים חדשים, כמו אותם חפצים ארכיאולוגיים שנמצאו במערות. בעיתון הבריטי כתבו שנציגי הקהילה הילידית נפגשו כמה פעמים עם אנשי Rio Tinto, אך לא הצליחו למנוע את השמדת המנהרות.

מערות שבהן התגוררו בני אדם לפני 46,000 שנה ב מערב אוסטרליה שהופצצו ע
(צילום: AFP)
 

בעקבות הביקורת הרבה שהוטחה בחברה, היא פרסמה היום התנצלות. "אנחנו מצטערים על העוול שגרמנו", אמר כריס סיילסבורי, שאחראי על פעילות כריית הברזל של החברה. "אנחנו ממשיכים לעבוד יחד עם אנשי ה-PKKP כדי ללמוד ממה שאירע ולחזק את השותפות בינינו. אנו בוחנים בדחיפות את כל התוכניות שלנו באזור ערוץ ג'וקאן", הוא הוסיף.

 

בורצ'ל הייז, מנהלת איגוד של קהילות ה-PKKP האחראי על "האדמות המסורתיות" שלהן, מסרה כי היה זה "אחד האתרים הקדושים ביותר באזור פילבארה. רצינו שיגנו על האזור הזה". בשבוע שעבר נציג אחר של הילידים המקומיים אמר שהרס המערות היה "מכה הרסנית" למורשת שלהם.

 

"מספר האתרים האבוריג'ינים שגילם כמו האתר הזה הוא קטן ביותר. קשה להפריז בחשיבות שלו", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס ג'ון אשבורטון. "אנשינו מוטרדים ועצובים מאוד מההרס של מחסות הסלע הללו ואבלים על איבוד הקשר שלנו לאבות אבותינו כמו גם לאדמתנו".

 

לפי BBC, השר האוסטרלי לענייני ילידים, קן ווייט, אבוריג'יני בעצמו, אמר כי "אי-אפשר להבין" את האישור שניתן להשמדת המנהרות, אך הוסיף שהייתה זו "טעות כנה". לאחרונה דחה ווייט, בגלל מגפת הקורונה, את הדיונים על הצעת חוק שגיבש לתיקון חוק המורשת האבוריג'ינית, תיקון שימנע לדבריו מקרים כמו זה את שאירע בשבוע שעבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"מכה אנושה למורשת". אחת המערות שהושמדו
צילום: AFP
מומלצים