חצי המנה המלאה
בשל המשבר הכלכלי, פלאפל “התאומים” בגבעתיים – מי שזכה בתואר "המנה של המדינה", נאלץ לוותר על תעודת הכשרות היקרה • התוצאה: שלטים שמזהירים מהפלאפל שלהם הוצבו בכל העיר • מי שהגיב באהבה ובהבנה היה דווקא הציבור
פלאפל "התאומים" בגבעתיים זה לא סתם עסק. זו אימפריה של 42 שנים, והמקום אף זכה בוועידת ה־70 של "ידיעות אחרונות" ו־ynet בתחרות "המנה של המדינה".
אבל עידן הקורונה חולל שמות גם בעסקים מצליחים מאוד, ובפלאפל "התאומים" נקלעו למשבר כלכלי כמו רבים אחרים. כדי לנסות ולקזז הוצאות החליטו הבעלים להחזיר לרבנות את תעודת הכשרות, צעד שזכה לתמיכה מקיר לקיר ברשתות החברתיות – בין היתר בשל האופן המכבד שבו זה נעשה ומנגד התגובה החריפה של הרבנות.
“מאוד מצער אותי להחזיר לרבנות את תעודת הכשרות. אני אדם מאמין וחושב שכשרות זה חשוב", אומר רחמים דמארי, שיחד עם אחיו ישראל פתח את המקום בשנת 1978 והשניים מתפעלים אותו עד היום, "הצעתי לרבנות את הסכום שאני יכול לשלם כדי להמשיך כרגיל והם סירבו. חבל שהם לא יכולים לבוא לקראת עסקים שנמצאים במשבר".
לאחר שדמארי לא הצליח לקבל הנחה והודיע כי הוא מוותר על הכשרות הופצו ברחבי גבעתיים ורמת־גן שלטי "הודעה לציבור" מטעם הרבנות, שבהם דווח כי ההשגחה הוסרה. בכתב שחור וגדול אף נכתב "יידע הציבור וייזהר!"
כאות מחאה פירסמו בעלי הפלאפל מודעה דומה בעיצוב ברשתות החברתיות, הסבירו כי הצעד נעשה משום "שאין באפשרותנו לשלם כספים מיותרים כבעבר", אך הדגישו שהעסק ממשיך להתנהל כרגיל עם אותם מוצרים כשרים ואין סיבה לחשוש. האהבה והתגובות החמות שהם קיבלו חצו מגזרים וקהילות: קריאות להגיע לאכול במקום מדתיים ומחילונים כאחד, אלפי שיתופים, המון חיזוקים מלקוחות ותיקים וגם מכאלו שלא אכלו במקום מעולם.
"אני מאוד מתרגש לקרוא את כל התגובות החיוביות. זה מחמם את הלב", אמר רחמים, "עם זאת, אני רוצה להגיד לקהל הדתי שאוכל אצלי שאני מצטער, אני מקווה שהם מבינים והלוואי שנדע ימים טובים יותר ונחזור להיות כשרים".
במשפחת דמארי מודים שלא רק הקורונה גרמה למשבר. "מצב העסקים הקטנים שמוכרים מוצרים בודדים בשפל. זה לא מה שהיה פעם", אומר רחמים, "רשויות המסים, העיריות, חברת החשמל, תאגידי המים, הספקים, כולם מעלים את המחירים שלהם באופן קבוע ואנחנו אמורים לשמור על מחיר נמוך כי זה פלאפל. לצערי, הייתי צריך להחליט או להעלות מחירים או לצאת בצעדי קיצוצים".
בנו, שי, שמסייע לא מעט בעסק המשפחתי, הוסיף: "הכשרות זה לא הקיצוץ היחיד שייעשה. אני הולך לוותר על השילוט ועל השולחנות והכיסאות בחוץ, הכל כדי לא לפגוע באיכות של המנה ובחומרי הגלם. תעודת הכשרות פשוט נראתה לנו מיותרת במקום שהוא פרווה וכל החומרים כשרים ממילא. 42 שנה שילמנו כמו שעון. ציפינו להתחשבות וזה לא קרה. גם הנוסח של המודעות של הרבנות מאוד צרם ולכן היה לנו חשוב להגיב. אבל הפלאפל נשאר בדיוק כמו שהיה".