שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

מפת קורבנות הקורונה והתקלות בבדיקות: "שבוע לתוצאות"

רוב הנפטרים הם גברים, 60% בני יותר מ-80, וזה הפילוח לפי ערים. שר הבריאות מזהיר מגל שני של קורונה ומאיים בהחרפת ההגבלות על האזרחים, אבל נראה שמצב הבדיקות לגילוי הנגיף רחוק מלספק את הסחורה. דנה וקנין, שנבדקה עם ילדיה: "קיבלתי תוצאות אחרי כשבוע, זה מתסכל"

 

דנה ווקנין ובנה אלירן (צילום: עמית שאבי )
דנה ווקנין ובנה אלירן(צילום: עמית שאבי )

יותר גברים מנשים, רוב מוחלט לבני ה-80+: מפת קורבנות הקורונה, שהגיעה לידי ynet, מגלה כי יותר מחצי מהנפטרים התגוררו בשש ערים, ולמעשה בשתיים מהן - ירושלים ובני ברק - התגוררו יותר משליש מהקורבנות. מתוך 299 הנפטרים מהנגיף בארץ, התגוררו בירושלים 65 תושבים שנפטרו ובבני ברק 47.

 

בעוד ארבע ערים התגוררו מספר דו-ספרתי של נפטרים: בת-ים (21), תל אביב (17), רמת גן (15) ובאר שבע (14). בסך הכול נפטרו מהנגיף 159 גברים ו-139 נשים (הנתונים מעודכנים ל-298 נפטרים). 183 מהנפטרים היו בני יותר מ-80 במותם, 84 מהם - בני 90 ומעלה.

מפת קורבנות הקורונה נגיף קורונה ()

 

התפלגות הנפטרים לפי גיל נגיף קורונה ()
התפלגות הנפטרים לפי גיל נגיף קורונה

 

שר הבריאות, יולי אדלשטיין, הצהיר בשבוע שעבר על שינוי במדיניות הבדיקות ועל שיא של יותר מ-16 אלף בדיקות קורונה שבוצעו ביום שישי האחרון. אך נראה כי הכמות לא מעידה בהכרח על האיכות. נבדקים רבים מספרים כי התמודדו בימים האחרונים עם בדיקות שאבדו, המתנה ארוכה במיוחד לתוצאות וקושי ממשי להשיג תור לבדיקת קורונה.

 

העדויות הללו מצטרפות לטענות עובדי המעבדות הסובלים ממחסור חמור בכוח אדם מאז העלייה במספר הבדיקות. בנוסף, מלינים העובדים על עומס יתר לאחר שקופות ובתי החולים חזרו לשגרה כמעט מלאה. כל זאת, בזמן שבכל הקשור לאזרח הקטן, מפעילה הממשלה יד ברזל. בתי ספר נסגרים בזה אחר זה, קנסות ודוחות מחולקים לבעלי עסקים קטנים ופתיחת הרכבות נדחית שוב ושוב. אלא כשזה מגיע לאחריות המערכתית, נראה כי כל מגדל הקלפים קורס.

 

"ביום שני שעבר עשיתי בדיקת קורונה", מספרת דנה ווקנין, אמא לשני ילדים מירושלים, שנבדקה עם שניהם, "אמרו לנו שהתוצאות יגיעו עד 48 שעות. בבוקר נבדקתי עם הבן הגדול ובערב עם הקטן. יומיים לאחר מכן הגיעו התוצאות שלי ושל הבן הקטן, אבל לי היה חשוב לקבל את התוצאה של הגדול כי הוא זה שנחשף. התקשרתי למוקד של קופת החולים ואמרו לי שממש בעוד כמה רגעים יעדכנו את התוצאה באתר. כל שעתיים נכנסתי לאפליקציה, וכלום. אין תוצאה. רק אחרי כמעט שבוע, ביום ראשון האחרון, קיבלנו את התוצאה. התחושה שלי הייתה שהבדיקה התערבבה, אבדה או שמשהו קרה איתה. זה היה ממש מצב מתסכל. לפי דעתי פחדו להגיד לי שהבדיקה אבדה ושלא מוצאים אותה. זה מרתיח".

   

 

גם אלי (שם בדוי) מתל־אביב חווה תסכול רב ומסכת טרטורים בכל הקשור לבדיקות הקורונה. "אחרי ששר הבריאות הודיע ששינה את ההנחיות, התקשרתי ביום שני שעבר לקופת החולים וביקשתי לתאם בדיקה", סיפר, "במוקד הסבירו לי שעליי לפנות לרופא המשפחה שלי שיבצע תשאול ועל פי החלטתו יעביר את הבקשה לרופא המחוזי של הקופה, שיאשר את הבדיקה ולאחר מכן יצרו איתי קשר לתיאום. הרבה ביורוקרטיה ושיחות, אבל לא הייתה לי ברירה. הוא אמר שעליי להתקשר למד"א. אחרי חצי שעה הוא התקשר ואמר שבדק את העניין וצדקתי. אבל רק ביום ראשון בבוקר, כמעט שבוע לאחר הפנייה הראשונית, התקשרו אליי וקבעו לי בדיקה למחרת. את התוצאה, לעומת זאת, קיבלתי מהר מאוד".

 

אתמול, בעת ביקור בבית החולים סורוקה בבאר־שבע אמר השר אדלשטיין כי "העלייה בתחלואה הופכת להיות אירוע דרמטי. אנחנו מתקדמים בקצב טיסה ליותר מ־200 חולים ביממה. מדינת ישראל חזרה מהר מאוד לשגרה. לא הייתה שמירה קפדנית ולכן התוצאות, חלקן צפויות". לאחר מכן הוסיף כי בכוונתו להגדיל את קצב הבדיקות: "היעד שלנו הוא לעבור את 30,000 בדיקות ביום". בין הצעדים שצפויים להינקט בימים הקרובים, לדבריו של השר, פתיחת מעבדת "מיי הריטג'" בפתח־תקווה שיכולה להעלות משמעותית את מספר הבדיקות היומי והוספת 200 תקני כוח אדם למעבדות. יש להדגיש כי התוספות עדיין לא ניתנו.

 

על רקע ההיערכות להתפרצות של גל שני, ביקשה אתמול יו"ר ועדת הקורונה של הכנסת, ח"כ ד"ר יפעת שאשא־ביטון, את נתוני הנפטרים מהנגיף עד כה. "כדי לייעל את עבודת הוועדה ולהיערך כראוי לגל שני תוך התבססות על נתונים ומידע על התנהגות הנגיף והאוכלוסיות שנמצאות בסיכון, ביקשתי ממרכז המחקר והמידע של הכנסת פילוח של מאפייני הנפטרים ממחלת הקורונה לפי מחלות הרקע שלהם", אמרה ח"כ שאשא־ביטון, "אנו נמשיך לדרוש נתונים שישמשו בעבורנו כבסיס מידע בדיוני הוועדה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים