שתף קטע נבחר

"דם רע בין גרוטו לבר סימן טוב וסדצקי": המלחמות בצמרת משרד הבריאות

איתמר גרוטו כבר לא מוזמן לחלק מהישיבות, ופרופ' סיגל סדצקי לא כפופה לו יותר. בכירים במערכת הבריאות אומרים בעקבות פרשת הפטור לטדי שגיא והמייל שנחשף ב"ידיעות אחרונות": "יש לנו ביטוי 'התפלק לו גרוטו'. הוא עושה לא בזדון דברים שלא מתאימים למעמדו". יש גם מי שמגינים: "על טעות אחת משלם בקריירה שלו"

פרסום האישור החריג שנתן המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו למיליארדר טדי שגיא, והמייל שנחשף ב"ידיעות אחרונות" ובו אישר גרוטו לשגיא שלא לשהות בבידוד, הציף את אחד הסודות הידועים במערכת הבריאות. מדובר ביחסים הרעועים בצמרת משרד הבריאות, וביתר שאת בין המנכ"ל היוצא משה בר סימן טוב, שיסיים את תפקידו בסוף השבוע, ופרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד - לבין המשנה למנכ"ל, פרופ' איתמר גרוטו.

 

ל-ynet נודע כי רק לאחרונה בוטלה הכפיפות של פרופ' סדצקי לפרופ' גרוטו, והיא כפופה כעת למנכ"ל המשרד. בנוסף, גורמים במשרד מספרים כי לא הופתעו מהפרסום - מול אחרים שבוחרים דווקא לשבח את התנהלותו של גרוטו ואת מסירותו לתפקידו.

משרד הבריאות קורונה איתמר גרוטו טדי שגיא מייל (צילום: אוראל כהן, אלכס קולומויסקי)
איש העסקים טדי שגיא, גרוטו והאישור שסיבך אותו(צילום: אוראל כהן, אלכס קולומויסקי)
 

מסיבת העיתונאים של משרד הבריאות בעקבות עליה במספר חולי הקורונה (צילום: דנה קופל)
"דם רע". צמרת משרד הבריאות(צילום: דנה קופל)

 

ואולם, זה אינו הצעד היחיד שעשוי להצביע על ניסיונות לפגוע במעמדו של גרוטו. לאחר שהשר הטיל לאחרונה "עוצר ריאיונות" על בכירים במשרד, הוא היה האחרון שהורשה להתראיין בכלי התקשורת, לאחר פרופ' סדצקי. גורמים במשרד סיפרו כי על חלק מריאיונותיו האחרונים בכלי התקשורת כלל לא עודכנו.

 

עדות נוספת לניסיון לפגוע בגרוטו היא היעדרותו מישיבות חשובות בעניין משבר הקורונה שהתרחשו במשרד הבריאות לאחרונה - שאליהן גרוטו כלל לא הוזמן.

 

פרופ' גרוטו החל לשמש בשנת 2007 כראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, התפקיד שאותו ממלאת כיום פרופ' סדצקי. בשנת 2017 מונה למשנה למנכ"ל המשרד.

 

 

"אני לא מופתע מהפרסום", מספר בכיר במשרד. "יש לנו ביטוי במשרד שנקרא 'התפלק לו גרוטו'. הוא כל הזמן עושה את הדברים האלה, ולא בכוונה. הוא בן אדם טוב ואי אפשר לכעוס עליו כי הוא לא עושה את זה בזדון, אבל הוא עושה דברים שלא מתאימים למעמד שלו".

 

הבכיר מוסיף כי "הוא לא חושב עד הסוף על המשמעויות של מה שהוא עושה. הוא לא מבין את המשמעות הציבורית של מעשיו ומתלהב, למשל, מאנשים עשירים שפונים אליו. הוא לא תיאר לעצמו שזה מה שייצא מהדבר הזה. הוא באמת איש טוב שלא לקח לכיסו כלום, והוא עושה טעויות. הוא מוציא הנחיות שאסור להוציא ומכתבים שאסור להוציא. הוא הוציא בעבר הנחיות לא חוקיות וחזר בו. זה הבן אדם ואי אפשר לכעוס עליו".

 

עוד מספר הבכיר כי "הבלבול במשרד נובע מזה שאיתמר בעברו היה בתפקיד של סדצקי, ולכן הוא תמיד הרגיש שיש לו מה להגיד. אם המשנה לא היה מגיע מעולם בריאות הציבור, הדברים האלו לא היו קורים. הוא היה המנהל של סדצקי, אבל עכשיו שינו את זה והיא כבר לא כפופה אליו".

 

מפרופ' גרוטו לא התקבלה תגובה לטענות.

 

"נתן את נשמתו ולא ישן שלושה חודשים"

"יש דם רע בינו לבין בר סימן טוב", מספר בכיר באחד מבתי החולים. "זה לא תמיד היה כך. הם הסתכסכו, ואנחנו רואים חלק מהביטוי לסכסוך ביניהם עכשיו. אין גם אהבה גדולה בין גרוטו לסדצקי. היא החליפה את גרוטו בתפקיד אחרי שהוא מונה למשנה למנכ"ל ואז התפנה התפקיד שלו. סדצקי ומשה בר סימן טוב עובדים ביחד מתחילת האירוע. יש שם כמה תהליכים שקורים, ובסוף הכול אישי. אני חושב שעד עכשיו סדצקי ובר סימן טוב עובדים טוב ביחד. מה שהוא עשה הוא בעייתי, אך מצד שני, צריך לשמוע גם את גרסתו".

 

מנגד, בכירים אחרים במשרד בוחרים לשבח את השלישייה כולה. "אני חושבת שמדובר על אנשי מקצוע טובים מאוד שעשו עבודה מדהימה", אומרת בכירה במשרד.

 

"אנחנו עושים את העבודה המקצועית שלנו, וזה פחות רלוונטי לנו, גורמי המקצוע. אני חושבת שצריך לעשות דין אחד לכולם, אבל אני לא יודעת מה היו השיקולים של גרוטו. אנחנו מאוד מעריכים את האנשים שנתנו את כל נשמתם למען הציבור. זה ראוי להערכה מצד כל עובדי משרד הבריאות, וזה מעליב ולא מוצדק כשזה לא קורה".

 

לדבריה, "מדובר על בן אדם שנתן את נשמתו ולא ישן במשך שלושה חודשים. צריך לשמור על האנשים האלה, שנותנים את נשמתם לאורך ההיסטוריה כפקידי ציבור - ובסוף על טעות אחת הם צריכים לשלם בקריירה שלהם".

 

כפי שפורסם ב-ynet לראשונה, אמש פנה בר סימן טוב לגרוטו, ודרש ממנו הבהרות בעקבות סערת הכנסתו של שגיא לארץ ללא חובת בידוד.

יולי אדלשטיין משה בר סימן טוב (צילום: אוראל כהן)
בר סימן טוב יערוך בירור לבקשת אדלשטיין(צילום: אוראל כהן)

Фейерверк над Тель-Авивом, 2 июня ()
הזיקוקים במסיבה במגדל W

במכתב חריף ששיגר אליו כתב בר סימן טוב כי "הפטור מבידוד, שלא על פי הנהלים, מהווה פגיעה קשה באמון הציבור בנו, גורמי המקצוע במשרד הבריאות ובממשלה, אשר אמורים להתוות את הדרך ללא משוא פנים ולהוות דוגמא". המנכ"ל וגרוטו צפויים להיפגש בקרוב בהנחיית שר הבריאות.

 

גורמים במשרד הבריאות אמרו כי "מתן האישור היה משגה, ומדובר בטעות בשיקול הדעת. ייערך בירור בעניין", ואמרו כי מצופה מגרוטו להתפטר באופן מיידי.

 

איש העסקים פנה תחילה למנכ"ל משרד הבריאות, וביקש ממנו פטור מחובת הבידוד עם הגעתו לארץ לחגיגות בר המצווה של משפחת טולדנו במגדל W שבמתחם צמרת בתל אביב. בר סימן טוב סירב לבקשה, אך לבסוף קיבל איש העסקים את האישור מהמשנה למנכ"ל, פרופ' גרוטו. שגיא עצמו מכחיש את הפנייה לבר סימן טוב.

 

המיליארדר בילה במסיבה ההמונית, שמשתתפיה - בהם חבר הכנסת ניר ברקת, הזמר עומר אדם, שלישיית "מה קשור", עדן בן זקן וליאור נרקיס - הפרו גם הם את הנחיות משרד הבריאות, וחזר מיד לקפריסין.

 

מטעמו של שגיא נמסר בתגובה כי "טדי שגיא הגיע לישראל כחוק ופעל לפי ההנחיות המתאימות שקיבל", אולם שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר כי הוא אינו מתכוון לנהוג בסלחנות בנושא.

 

השר דרש מהמנכ"ל היוצא לערוך בירור עם המשנה, והבהיר כי הוא מצפה לתשובות עד מחר. "בשעה שיש מאמץ רב להסביר לציבור את חשיבות העמידה בהנחיות, וכאשר אנחנו קוראים להגברת האכיפה, לא ייתכן שיהיו פטורים מבידוד שיסכנו את בריאות הציבור", אמר השר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוראל כהן, אלכס קולומויסקי
גרוטו וטדי שגיא
צילום: אוראל כהן, אלכס קולומויסקי
מומלצים