שתף קטע נבחר

"חוקרים פרטיים": צמחים חכמים, רובוטים ואמנות

המטרה שלנו במעבדה היא להגיע להבנה של תהליכים התנהגותיים של צמחים מרמת הרקמה ועד הצמח כולו, תוך חיבור בין ההיבטים הביולוגים, הפיזיקליים והחישוביים. ומה הקשר לאמנות?

בתור ילדה רציתי לגדול להיות "מדענית משוגעת": אהבתי לעשות ניסויים במטבח ולפרק מכשירים כדי להבין איך הם עובדים. באוניברסיטה החלטתי ללכת ללמוד פיזיקה ומתמטיקה. המשכתי למחקר בפיזיקה של תהליכים אקראיים, ובמהלך השתלמות הפוסט-דוק שלי החלטתי לשנות כיוון, וכמעט בטעות הגעתי לנושא שאותו אני חוקרת כיום במעבדה, בביה"ס למדעי הצמח ואבטחת מזון באוניברסיטת תל אביב: התנהגות של צמחים.

ד
ד"ר יסמין מרוז במעבדה(צילום: ד"ר יסמין מרוז)

 

חוקרים פרטיים - לכל הטורים הקודמים

 

למרות שצמחים מושרשים באדמה ואינם יכולים לברוח מטורפים או לעזוב כדי לחפש תזונה, הם משגשגים בסביבה קשה ומשתנה הודות ליכולתם לחוש גירויים סביבתיים ולגדול בצורה אופטימלית. בניגוד לבעלי חיים, גופם של צמחים משתנה כל הזמן עקב צמיחה, ותהליכי החישה והחישוב הנם מבוזרים ונעשים ברמת הרקמה, ולא מרוכזים במוח, למשל, כמו אצל בעלי חיים. הבנת תהליכים אלה דורשת מאיתנו לפתח עולם מושגים חדש, וחיונית לפיתוח מערכות מלאכותיות חדשניות המבוססות על חומרים חכמים וחישוב מבוזר.

 

במעבדה שלי חוקרים תהליכים התנהגותיים בסיסיים בצמחים, כגון תופעות זיכרון, קבלת החלטות והתנהגות קולקטיבית. אנו משלבים תאוריה עם ניסויים, שבאמצעותם אנחנו מסיקים את כללי החישוב שעליהם מבוססים תהליכים התנהגותיים של צמחים. המטרה שלנו היא להגיע להבנה של תהליכים התנהגותיים של צמחים מרמת הרקמה ועד הצמח כולו, תוך חיבור בין ההיבטים הביולוגים, הפיזיקליים והחישוביים. תובנות אלו מהוות תרומה חשובה בפרויקט GrowBot שבו אני שותפה, במימון האיחוד האירופי, שמטרתו לפתח רובוט אוטונומי חדשני בהשראת היכולת של צמחים לנוע על ידי גדילה.

 

 

ד
ד"ר יסמין מרוז במעבדה(צילום: ד"ר יסמין מרוז)
 

לאחרונה נפל בחלקי להיות שותפה לפרויקט אמנות יחד עם האמנית ליאת סגל. העבודה שייצרנו, "טרופיזם", מוצגת כחלק מתערוכת בשם Plan(e)t בגלריה האוניברסיטאית של אוניברסיטת תל אביב.

 

העבודה מציגה שדה של צמחים רובוטיים, בהשראת התגובות הטבעיות של צמחים. בהמשך אנו מתכננות להשתמש ב"רובוטים" כאלה כדי לענות על שאלות מדעיות, וכך לסגור מעגל בין מדע ואומנות. יש הרבה במשותף בין מדע ואומנות, שהן שתי דרכים לבחון את העולם שסביבנו, רק שבמדע המטרה היא להבין ולנבא את הסביבה, ובאומנות מנסים לעורר תחושות ומחשבות. למדתי מהשיח שלי עם ליאת, שכמו שמדע יכול לתת השראה לאומנות, כך גם אומנות יכולה לתת השראה למדע.

 

מה שנהדר במדע כמו באמנות, זה שהכל פתוח, והמגבלה היחידה היא הדמיון שלנו.

 

ד"ר יסמין מרוז, בית הספר למדעי הצמח ואבטחת מזון, אוניברסיטת תל אביב 

 

https://www.merozlab.com/

https://growbot.eu/

http://www.liatsegal.com/2020/01/tropism.html

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ הלימודים של ynet, שבו מסבירים חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית למדעים 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר יסמין מרוז
ד"ר יסמין מרוז במעבדה
צילום: ד"ר יסמין מרוז
מומלצים