שתף קטע נבחר

ליקוי חמה חלקי נצפה הבוקר בשמי ישראל

מהשעה 7:20 נראה בישראל ליקוי חמה חלקי, שבו חלק מדיסקת השמש מוסתרת על ידי הירח. שיא הליקוי היה בסביבות השעה 8:25. בצפון הודו הליקוי היה טבעתי. ynet העביר שידור חי מהודו, פקיסטן, בחריין וגבעתיים

השמש נעלמה חלקית: הבוקר (יום א') החל מהשעה 7:20 נראה בישראל ליקוי חמה חלקי, שבו חלק מדיסקת השמש מוסתרת על ידי הירח. שיא הליקוי בארץ היה בסביבות השעה 8:25. הליקוי נמשך עד 9:30, תלוי באזור. במהלך שיא הליקוי הסתיר הירח בין 32% מהשמש בצפון הארץ ו-40% באילת. בצפון הודו הליקוי הוא טבעתי והירח הסתיר את רוב השמש.  

 

הליקוי: כפי שתועד מהודו, שם הוא היה טבעתי

 
 
ריאיון באולפן ynet עם ד"ר יגאל פת-אל
 
 
נתונים: ד
נתונים: ד"ר יגאל פת-אל
 
ליקוי החמה (צילום: מוטי קמחי)
ליקוי החמה, כפי שנראה מגבעתיים(צילום: מוטי קמחי)

ליקוי החמה (צילום: מוטי קמחי)
בישראל נראה ליקוי חלקי(צילום: מוטי קמחי)
 
ליקוי חמה ירושלים (צילום: רויטרס)
ליקוי החמה בירושלים(צילום: רויטרס)


צופים בליקוי מירוחם (צילום: שירת הכוכבים)
צופים בליקוי מירוחם(צילום: שירת הכוכבים)

ליקוי חמה ירושלים (צילום: רויטרס)
צופים בליקוי החמה בירושלים(צילום: רויטרס)
 
 
ליקוי החמה בבחריין (צילום: רויטרס)
ליקוי החמה כפי שנראה בבחריין(צילום: רויטרס)
 
ליקוי חמה קניה (צילום: רויטרס)
צופה בליקוי מבחריין(צילום: רויטרס)

ליקוי חמה קניה (צילום: AFP)
הליקוי בהודו(צילום: AFP)

ליקוי חמה קניה (צילום: רויטרס)
הליקוי נראה גם מקניה(צילום: רויטרס)
  

ליקוי חמה נגרם כאשר הירח עובר בינינו לבין השמש והוא חל כאשר הירח מצוי במולדו, סמוך לתחילת החודש העברי. רצה המקרה, והגודל הזוויתי של הירח ושל השמש כפי שנראים מכדור הארץ כמעט זהה. לכן, יש מקרים שבהם הירח יכול לכסות את כל דיסקת השמש. ליקוי כזה נקרא - ליקוי חמה מלא. אולם, בליקוי הבוקר, כדור הארץ מצוי אמנם כשבועיים לפני היותו בנקודה הרחוקה ביותר מהשמש במסלולו, וגודלה הזוויתי קטן מהממוצע, אבל גם הירח מצוי סמוך לנקודה הרחוקה ביותר במסלולו מאיתנו ולכן אינו מספיק לכסות את כל דיסקת החמה. במקרה זה, בשיא הליקוי, תיראה טבעת העוטפת את הדסקה האפלה של הירח במקומות שונים ביבשת אסיה, אך לא בישראל.

 

הליקוי נראה ממרבית יבשת אפריקה, מרכז ומזרח אירופה, מרבית אסיה - בין היתר הודו וסין וגם צפון אוסטרליה. שיא הליקוי נראה מצפון הודו בסביבות השעה 9:30 והוא נראה כליקוי טבעתי. כיוון שישראל מצויה צפונית למסלול שיא הליקוי, אנו ראינו את הירח דרומית יותר ביחס לדיסקת השמש ולכן הוא כיסה רק את חלקה הדרומי. ליקוי זה היה ליקוי חלקי ורק כ-35% בממוצע משטח דיסקת החמה כוסו.

 

ריקי כרמי מראיינת את משה גלנץ, איש מערכת ynet הכותב טורים לערוץ המדע

 

 

 

 

  (איור: ד"ר יגאל פת-אל)
(איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

כיצד צופים בליקוי?

ראשית - אזהרה - אין לצפות בליקוי ללא אמצעי עזר מתאימים! בשל סכנת עיוורון. צפייה בשמש בכלל ובליקוי חמה הינה מסוכנת ביותר וללא אמצעי הגנה מיוחדים עלולה לגרום נזק בלתי הפיך לעין! לכן, יש להצטייד או במשקפי ליקוי המתוכננים והמיועדים אך ורק לצפייה בליקוי (לא משקפי שמש!). זכוכיות מפויחות למיניהן, תשלילים, משקפי שמש - כל אלה אסורים בתכלית האיסור.

 

אפשר גם לעמוד מתחת לעץ ולראות את קרני השמש הלוקה העוברות דרך הרווחים בין העלים. צורת השמש הלוקה תשתקף על הקרקע. ושוב - אין להסתכל לעבר השמש ללא הגנה מתאימה. אפשר גם להכין מכשיר ליקוי - לקחת משטח כלשהו, לנקוב בו חור דק שקוטרו כמה מ"מ, ולכוןן לשמש. קרני השמש יעברו דרך החור והם יוטלו על הרצפה, שם תיראה השמש הלוקה.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ליקוי החמה, כפי שנראה מגבעתיים
צילום: מוטי קמחי
מומלצים