שתף קטע נבחר

אמצעי ניטור ורובוטים לחיטוי: ישראל מוכרת לעולם פיתוחים ביטחוניים לקורונה

היקף חתימת חוזי היצוא הביטחוני של חברות ישראליות ב-2019 עמד על 7.2 מיליארד דולרים, אף שלא נחתמה עסקת ענק. בחודשים האחרונים החל גם יצוא של פיתוחים ביטחוניים שהותאמו להתמודדות עם הקורונה

משרד הביטחון דיווח הבוקר (יום ב') כי היקף חתימת חוזי היצוא הביטחוני של חברות ישראליות לשנת 2019 עמד על 7.2 מיליארד דולרים. עוד נמסר כי ישראל החלה לייצא גם פיתוחים ביטחוניים שהותאמו להתמודדות עם משבר הקורונה.

 

נגיף קורונה דרום קוריאה חיטוי בית ספר (צילום: gettyimages)
ישראל מייצאת גם פיתוחים להתמודדות עם הנגיף. חיטוי נגד קורונה(צילום: gettyimages)

סכום העסקאות בשנה החולפת היה גבוה אף שלא נחתמה עסקת ענק בשווי של יותר ממיליארד דולר של יצרנית נשק ישראלית, ולמרות שישראל, בניגוד למדינות גדולות, לא מייצרת פלטפורמות כמו מטוסי קרב. החוזים שימרו את ישראל כאחת מעשרת היצואניות הביטחוניות המובילות בעולם, למרות הירידה שהחלה בתקציבי הביטחון, שתתעצם בשנה הקרובה על רקע המשבר הכלכלי שנובע ממגפת הקורונה.

 

17% מהמכירות היו של מערכות מכ"ם ולוחמה אלקטרונית, 15% של טילאות, רקטות והגנה אווירית ו-13% של כלי טיס בלתי מאוישים ואוויוניקה. 41% מהיצוא הביטחוני היה למדינות באסיה והפסיפיק, 26% לאירופה, 25% לצפון אמריקה ו-4% לאפריקה ודרום אמריקה כל אחת.

 

במהלך 2019, המכירות של יכולות סייבר, מודיעין ותקשוב ישראליות לחו"ל כמעט והכפילו את עצמן, מ-8% ל-14%. המכירות כללו עסקאות עם מדינות חדשות שמשרד הביטחון נמנע מפרסום זהותן. "אנו מוודאים כאבן יסוד בפעילות שלנו שיכולות צבאיות רגישות של ישראל לא זולגות לחו"ל", אמר הבוקר ראש אגף היצוא הביטחוני במשרד הביטחון, תת-אלוף יאיר קולס.

 

אף שישראל הכריזה לפני כארבע שנים על חידוש יחסים עם מדינות אפריקניות במסגרתן נחתמו עסקאות להדרכת הכוחות המקומיים, לא חל שינוי דרמטי בהיקף העסקאות עם צבאות ביבשת השחורה, שנותרו בשנה שעברה 4% מכלל החוזים. "זהו שוק מצומצם וקשה", ציין קולס.

 

בשנה החולפת נרשמה עלייה בהיקף העסקאות בשווי של פחות ממאה מיליון דולר וכן גידול בכמות העסקאות שנחתמו במסגרת ממשלה מול ממשלה, מ-421 מיליון דולר ב-2018 ל-635 מיליון דולר אשתקד. לפי הצפי הסכום יגיע ל-700 מיליון עד מיליארד דולרים במהלך 2020.

 

עסקאות מעין אלה מפחיתות את הסיכוי לשחיתות ומחזקות את הערובה למימוש והצלחת העסקה. בחודשים האחרונים ישראל החלה לייצא גם פיתוחים ביטחוניים שהותאמו להתמודדות עם משבר הקורונה, כמו אמצעי ניטור אחר אזרחים, מערכות שליטה ובקרה צבאיות שהוסבו לשימוש אזרחי ורובוטים לחיטוי. תא"ל קולס אמר ש"כ-120 תעשיות ביטחוניות ישראליות דיווחו השנה על חתימות חוזים חדשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
חיטוי נגד קורונה
צילום: gettyimages
מומלצים