שתף קטע נבחר

שימוש במאגר פרטי ומעקב אחר אזרחים: אישום נגד "רמי לוי תקשורת"

חברת הסלולר נאשמת בניצול לרעה של מאגר מידע שנועד למנוע הונאות - אך מאפשר לאכן טלפונים. חתנו של הבעלים ואחראי האבטחה נאשמים שעקבו אחרי עובדת, עיתונאים ואזרחים שתבעו את החברה. אתמול נסגר התיק נגד רמי לוי עצמו

 

 

  (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
(צילום: נועם מושקוביץ)

חברת "רמי לוי שיווק השקמה תקשורת בע"מ" ושניים מבכיריה ניצלו במאגרי מידע כדי לעקוב אחר אזרחים - בהם עובדים שרצו להקים ועד, עיתונאים שסיקרו את החברה ולקוח שתבע אותה - מבלי שידעו. כך עולה מכתב אישום שהוגש היום (שלישי) לבית משפט השלום בירושלים. בעלי החברה, רמי לוי, נחקר גם הוא בפרשה, אך בפרקליטות מחוז ירושלים הבהירו כי לא היו נגדו ראיות שקשרו אותו למעשים ואתמול נסגר התיק נגדו.

 

לפי כתב האישום, חברת הסלולר של לוי ניצלה את מערכות ההפעלה של חברת פלאפון, עימה התקשרה במסגרת הרישיון שלה, והשתמשה במערכת שמתעדת נתוני תקשורת ומפיקה פלטי שיחות ואיכונים כדי למנוע הונאות. הפקת נתוני תקשורת שלא למטרות המאגר, יצוין, מחייבת הוצאת צו שיפוטי.

 

החקירה נפתחה בשנת 2016 בעקבות עדות של אחד מעובדי החברה. במסגרת החקירה עלה כי בין 2016-2011, חמש השנים הראשונות של החברה, בוצעו מאות בדיקות במערכת הנתונים שמחייבת צו שיפוטי כדי להשתמש בה שלא למטרתה המקורית. כתב האישום ציין כי אופיר אטיאס, מנהל החברה וחתנו של לוי, ושלמה ג'וליאן שעבד כאחראי האבטחה, ניצלו את המערכת לרעה לצרכים אישיים ועסקיים, ובאופן שהפך "לדפוס פעולה חוזר לבירור עניינים שונים", לדברי הפרקליטות.

 

באחד המקרים, שאירע ב-2013 אחרי שביתו של אטיאס נפרץ, אחראי האבטחה ג'וליאן ערך לבקשת מנהל החברה בדיקות במערכת על מספרי טלפון של כמה אנשים, ובעקבות חשד שהתעורר בהנהלה על הקמת ועד עובדים - נערכו בדיקות לעובדת בחברת בת של "רמי לוי תקשורת".

 

כמו כן, בכתב האישום נכתב כי ג'וליאן ניצל את המאגר כדי לבדוק קשרים זוגיים בין אנשים. אחראי האבטחה בדק את מספר הטלפון של אדם ששלח מסרים מחזרים לאשתו, וביקש לבדוק אם יש קשר זוגי בין שני עובדים בחברה. בנוסף, הוא השתמש במאגר כדי לברר תלונה של עובדת בחברת רמי לוי תקשורת נגד בכיר בחברה.

 

במקרה אחר, ג'וליאן בדק מספר טלפון של אדם שהגיש תביעה קטנה נגד חברת הסלולר, ומספרים של כמה עיתונאים נוטרו גם כן בשל כתבה שלילית שפורסמה על החברה.

 

 

האקר אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
עקבו אחרי אזרחים לצרכים אישיים ועסקיים(צילום: shutterstock)

החקירה נוהלה על ידי ימ"ר ירושלים במשטרת ישראל ויחידת החקירות של הרשות להגנת הפרטיות. עורכות הדין אביה גליקסברג בניטה ומיכל בלומנטל מפרקליטות מחוז ירושלים ציינו כי הבדיקות שצוינו נערכו שלא במסגרת המטרה שלשמה הוקם המאגר - ומבלי שהתקבלה הסכמתם של הנבדקים "תוך הפרת חובת סודיות שנקבעה בדין לגבי ענייניו הפרטים של אדם, ובאופן המהווה בילוש או התחקות אחרי אדם העלולים להטרידו, ובניגוד להוראות הדין בדבר שימוש במאגר מידע".

 

ברשות להגנת הפרטיות מסרו כי "מאגרי המידע הנמצאים בידי חברות התקשורת רגישים במיוחד בשל העובדה שהם מאפשרים להתחקות אחר כל קשריו של אדם ואף אחר מיקומו הגיאוגרפי. משכך, שימוש במידע אישי המצוי בידי חברות התקשורת למטרות עסקיות או פרטיות הינו פסול ומהווה הפרה בוטה של הוראות דיני הגנת הפרטיות".

 

עורך הדין גדי טל, שמייצג את חברת התקשורת ואת אופיר אטיאס, סירב להגיב לכתב האישום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם מושקוביץ
רמי לוי. לא היו ראיות נגדו
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים