שתף קטע נבחר

בהשפעת הקורונה: מדריך לייפוי כוח מתמשך

בחודשים האחרונים יש עלייה בדרישה לעריכת ייפוי כוח מתמשך בקרב בני ה- 60 פלוס. עו"ד מומחה בתחום עונה על 9 שאלות שכיחות למי שמתלבט

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

שינויים ואי ודאות. מאז תחילת משבר הקורונה, בעיקר בגלל החשש, החרדה וההבנה שאי כשירות רפואית יכולה להגיע במפתיע וללא כל הכנה מוקדמת, נרשמת עלייה חדה בכמות האזרחים בני 60 ומעלה המעוניינים לערוך "ייפוי כוח מתמשך".

 

השם אולי נשמע קצת מסובך, אבל העיקרון מאחוריו פשוט: זה מסמך משפטי חדש יחסית, משנת 2016, שמבטיח מראש מה יקרה אם נגיע למצב בו לא נוכל עוד לדאוג לעניינינו הרפואיים והכספיים ולקבל החלטות בעצמנו.

  

גם אם הקורונה הבהירה לכולנו את הצורך במסמך כזה שידאג לעתידנו יש עדין הרבה שאלות שעולות בהקשר זה. לפניכם 9 שאלות למי שעדיין מתלבט האם כדאי, כמה זה עולה וכיצד עושים זאת.

 

עוד במדור 60 פלוס:

הקשר בין הפחד מגל שני והידרדרות בריאותית

לא מוותרים על תרבות: הופעות חיות בימים של קורונה

צפו: תרגול גופני למבוגרים בבידוד ביתי

 

להיות מוכנים לכל תרחיש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להיות מוכנים לכל תרחיש(צילום: shutterstock)
  

1: מהו בכלל "ייפוי כוח מתמשך" ומה הוא חוסך?

ייפוי כח מתמשך מאפשר לכל אדם להחליט כבר עתה מי יהיה זה אשר יהיה רשאי לטפל בענייניו בעתיד כאשר הוא לא יוכל לעשות זאת בעצמו. 

 

ייפוי כוח מתמשך חוסך למעשה הליך של מינוי אפוטרופוס באמצעות בית המשפט, הליך בירוקרטי אשר אורך זמן לא קצר המהווה לעיתים פתח לסכסוכים בתוך המשפחה.

  

2: מי יכול לעשות זאת ולמי בכלל כדאי?

כל אדם מעל גיל 18 ראשי לעשות ייפוי כוח מתמשך. עם זאת, עריכת המסמך רלוונטית יותר בגילאים מבוגרים כאשר אדם יודע כי מצבו הרפואי עלול להתערער בשל נסיבות שונות. אנשים רבים מעדיפים לקבוע מראש מי יהיה האדם שיטפל בהם ויקבל החלטות בשמם ועבורם, אחרת – ייקבעו זאת עבורם.

  

3: מה העלות של מסמך כזה?

העלות נעה בין 3,000 ל-5,000 ש"ח תלוי בנסיבות העניין. עניינים מורכבים יותר יכולים להיות מתומחרים אף בעלות גבוהה מזו.

  

4: מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך ובין אפוטרופסות?

ייפוי הכוח המתמשך יכול להחליף כמעט לחלוטין את האפוטרופסות במידה וכך האדם שעורך את ייפוי הכוח מבקש זאת, כלומר ברוב המקרים אין צורך לעשות "גם וגם".

 

הליך אפוטרופסות נחשב להליך המסורבל מבין השניים, הוא בדרך כלל נעשה בלחץ של זמן, מתרחש כאשר המקרה כבר קרה, ובנוסף במקרה כזה בית המשפט יכול "לכפות" אפוטרופוס לפי הבנתו, כאשר אותו אפוטרופוס הוא שאחראי על הכל.

 

במידה ובחרתם לעשות ייפוי כוח מתמשך כדי להבטיח מראש מי יהיה האדם שידאג לכם, חשוב להגדיר את הסמכויות שלו באופן הרחב והמקיף ביותר האפשרי כדי לכסות את כל האפשרויות כגון כיצד להתנהל בענייני בריאות, עניינים פיננסיים, התנהלות עם הרכוש וכו'.

 

אם לא תעשו זאת, יהיו מקרים בהם יהיה צורך למנות גם אפוטרופוס כיוון שנושא זה או אחר לא הוגדר מראש תחת אחריותו של מיופה הכוח.

 

אל חשש, אנשי המקצוע יודעים מראש מה הם הנושאים אליהם רצוי להתייחס והם ינחו אתכם.

  

5: בעקבות הקורונה אני חושש להגיע פיזית ולחתום על המסמך, וחושש גם שעורך הדין יגיע אלי. האם ניתן לעשות כזה מסמך מרחוק, האם יש לו תוקף משפטי?

עד תאריך ה-31.05.2020 ניתן היה לבצע ייפוי כוח נוטריוני מרחוק. החוק כיום אינו מאפשר זאת.

 

ייתכן ובעתיד מצב זה ישתנה, יש לעקוב אחר הפרסומים של משרד המשפטים.

 

6: חתמתי על מסמך כזה, מיניתי "מיופה כוח" עתידי והתחרטתי. האם אפשר לשנות את האדם אותו מיניתי?

כן, בוודאי. ניתן להתחרט ולמעשה לבצע כל שינוי בייפוי הכוח המתמשך כל עוד אתה כשיר.

  

7: מי קובע לאילו מצבים ייפוי הכוח המתמשך תקף? 

אתה קובע בדיוק מתי ובאילו תנאים יהיה ייפוי הכוח המתמשך תקף ובאילו תנאים יחדל מלהיות תקף. יש לך שליטה מלאה בהליך.

  

8: אני חושש שלא יכבדו את בקשותיי. האם אני יכול לקבוע מראש את כל ההחלטות שיתקבלו בעניינים רפואיים וכספיים לאחר שאאבד את היכולת לעשות זאת בעצמי?

ניתן לקבוע מראש את סוג ההחלטות שיתקבלו, הן בעניינים רפואיים, הן בעניינים כספיים והן בעניינים אישיים.

 

בנוסף, ניתן להחליט מראש מה מידת שיקול הדעת אותה אתה מותיר למיופה הכוח.

  

9: אין לי מישהו שאני סומך עליו מספיק במשפחתי או סביבתי. מה כדאי לי לעשות, האם יש גורמים אחרים שאני יכול להשאיר להם הנחיות?

כן. מרבית האנשים בוחרים בבן משפחה או חבר קרוב כ"מיופה הכוח" שלהם, אולם אם תרצו בכך ניתן להשאיר הנחיות גם לאנשי מקצוע כגון עורך דין או רו"ח וכד'.

 

 

 

הכותב הינו עו"ד גיל מור, שותף ומנהל תחום עיזבונות וירושות ונזיקין במשרד עוה"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' 

 

 

 

 צפו בד"ר אילת דונסקי ראש המגמה לפעילות גופנית בגיל מבוגר במכללה האקדמית בוינגייט מבצעת תרגילים פשוטים למען חיזוק ושיפור איכות החיים בגיל השלישי 

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
שינוי מפתיע במצב הבריאותי
צילום: shutterstock
צילום: סיגל סבן
עו"ד גיל מור
צילום: סיגל סבן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים