שתף קטע נבחר

החוק הסיני נכנס לתוקף בהונג קונג, הפרטים נחשפים

בהונג קונג נכנס לתוקף חוק הביטחון הלאומי, בתאריך סימבולי - ערב יום השנה למסירת העיר מבריטניה לסין. החוק מעניש במאסר עולם את מי שיורשעו בהמרדה וקשירת קשר עם כוחות זרים. הרשויות יוכלו לעקוב אחרי אזרחים ולצותת להם. מדינות המערב מוחות, בייג'ינג עונה: אל תתערבו

הפרלמנט הסיני אישר היום את חוק הביטחון הלאומי בהונג קונג, שמרחיב את השליטה של המשטר הסיני על הנעשה בעיר. זמן קצר אחרי האישור נכנס החוק לתוקף, מעט לפני שבהונג קונג מציינים את יום השנה ה-23 להעברת השליטה בעיר מבריטניה לסין.

 

המחוקקים הסינים אישרו בחודש שעבר את הצעת החוק, אך הנוסח המלא לא נחשף. בייג'ינג שמרה בחשאיות על הפרטים המלאים, ולא נתנה ל-7.5 מיליון התושבים של הונג קונג זמן לעכל את פרטי החוק. גם קארי לאם, המנהיגה הפרו-סינית של הונג קונג, לא ראתה את הנוסח המלא - אך בכל זאת הדגישה שלרוב האזרחים אין ממה לחשוש.

Hong Kong police fire tear gas as protesters decry China security law plan
 ()
בהפגנה נגד החוק הסיני בהונג קונג
 

רק אחרי אישור החוק נחשפו הפרטים. החוק שיחול על הונג קונג יעניש במאסר עולם את מי שיורשעו בעבירות של טרור, המרדה, בדלנות וקשירת קשר עם כוחות זרים. הרשויות יוכלו להאשים בקשירת קשר עם כוחות זרים גם את מי שיבקשו ממדינות זרות להטיל סנקציות, מצור או פעולה עוינת אחרת נגד סין או הונג קונג.

 

בייג'ינג תוכל גם לממש סמכות שיפוטית במקרים מסוימים. קארי לאם תהיה רשאית למנות שופטים שיעסקו בתיקי הביטחון הלאומי. בדרך כלל השופטים מתמנים על ידי מערכת המשפט העצמאית בהונג קונג. ממשלות המערב, והפעילים הפרו-דמוקרטים בעיר, חוששים שהעיר החופשית ביותר בסין נמצאת בדרך לעידן של דיקטטורה.

Clashes between protesters and police during demonstrations against China national security legislation  ()
 

לפי החוק תפעל בהונג קונג סוכנות חדשה לביטחון לאומי, שלא תהיה כפופה לשלטון המקומי בעיר. הרשויות יוכלו לבצע מעקבים ולצותת לאזרחים שיש חשד שהם מהווים סכנה לביטחון הלאומי.  כמו כן הרשויות צריכות לנקוט צעדים הכרחיים "כדי לחזק את הניהול והשירות של מדינות זרות וסניפים של ארגונים בינלאומיים בהונג קונג, בנוסף לתקשורת זרה ולארגונים לא ממשלתיים".

 

הממשלה בסין אמרה שהחוק החדש הכרחי כדי להיאבק בהמרדה, בבדלנות ובטרור ובקשירת קשר עם גורמים זרים בהונג קונג. החוק הוא תגובה להפגנות הענק נגד הממשלה שהתקיימו ביוני אשתקד. גל המחאה בעיר היה הגדול ביותר בעשרות השנים האחרונות. הרשויות בסין ובהונג קונג האשימו "כוחות זרים" באחריות למהומות.

Hong Kongers demonstrating against China national security legislation  ()
 

אחרי שהחוק אושר בבייג'ינג החיילים הסינים בהונג קונג ערכו תרגיל שבו תרגלו מעצרים של חשודים. החוק נכנס לתוקף ב-23:00 שעון הונג קונג, כשעה לפני שבעיר מתחילים לציין את העברת השליטה בעיר מבריטניה לסין.

 

בערב השנה להעברת השליטה בעיר נוהגים המפגינים הפרו-דמוקרטים לצאת לרחובות ולהפגין נגד השלטון בשלל נושאים, מיוקר המחיה עד להתערבות הסינית בעיר. הרשויות אסרו השנה על עצרת המחאה, ואמרו שנגיף הקורונה הוא הסיבה לאיסור. הפעילים מתכוונים לצאת לרחובות בכל זאת.

Police forces on the streets of Hong Kong  ()
 

סקר של רויטרס שנערך החודש הראה שרוב הציבור בהונג קונג מתנגד לחוק הביטחון הלאומי. עם זאת התמיכה בתנועת המחאה נגד השלטון הפרו-סיני ירדה. היום פיזרה המשטרה בהונג קונג מפגינים שמחו נגד החוק בקניון בעיר.

 

במקביל חגגו עשרות תומכים של המשטר בבייג'ינג מול משרדי הממשלה בהונג קונג. הם נופפו בדגלי סין ושתו שמפניה. "אני מאוד שמח", אמר אחד המשתתפים בהפגנת התמיכה. "למרגלים אנטי-סינים ולאנשים שהביאו כאוס להונג קונג לא יהיה לאן ללכת".

 

הונג קונג פרו-סינים חוגגים את אישור החוק של סין  (צילום: AFP)
עם שמפנייה: פרו-סינים חוגגים(צילום: AFP)

חוק הביטחון הלאומי של סין מכין את הקרקע לשינויים הגדולים ביותר באורח החיים בהונג קונג זה עשרות שנים. החוק החדש צפוי להחריף את המתיחות בין סין לארה"ב, בריטניה, וממשלות נוספות במערב, שחוששות מפגיעה באוטונומיה בהונג קונג – עיר עם חשיבות כלכלית גדולה.

 

פוליטיקאים מהאופוזיציה ומתנגדי השלטון אמרו שהחוק יפגע אנושות בחופש של האזרחים, ושמדובר בצעד המשמעותי ביותר אי פעם של בייג'ינג בהונג קונג. ג'ושוע וונג, מראשי המחאה הפרו-דמוקרטית בעיר, אמר שהחוק "מסמל את סופה של הונג קונג כפי שהעולם הכיר עד כה".

 

בארה"ב גינו את סין על החוק החדש ואמרו שמדובר בהפרה של ההתחייבויות הבינלאומיות של בייג'ינג. הממשל האמריקני התחייב לפעול נגד מי "שמדכאים את החופש והאוטונומיה של הונג קונג". שרל מישל, נשיא מועצת האיחוד האירופי, אמר שבאיחוד "מצרים על ההחלטה". אורסולה פון דה ליין, נשיאת הנציבות האירופית, אמר שהגוש דן עם השותפות הבינלאומיות בתגובה אפשרית.

  (צילום: EPA)
מנהיגת הונג קונג קארי לאם(צילום: EPA)
 

ברטניה ו-27 מדינות נוספות במערב קראו היום לסין לשקול מחדש את החלטתה. בנציבות זכויות האדם של האו"ם אמר השגריר הבריטי שבייג'ינג חייבת לשמור על הזכות להפגין ועל התקשורת החופשית. בסין הגיבו לביקורת העולמית ומחו על "ההתערבות" בענייניה.

 

מנהיגת הונג קונג קארי לאם קראה לקהילה הבינלאומית "לכבד את הזכות של המדינה שלנו לשמור על הביטחון הלאומי שלה". בסרטון שנשלח לנציבות זכויות האדם של האו"ם אמרה המנהיגה הפרו-סינית שהחוק לא יפגע באוטונומיה ובעצמאות של מערכת המשפט בעיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים נגד החוק הסיני בהונג קונג
מומלצים