שתף קטע נבחר

אלקין: "ראשי האוניברסיטאות חשופים לקנסות אישיים"

המאבק בין השר להשכלה גבוהה לאוניברסיטאות נמשך: מחר אמור להיכנס לתוקף הצו שאוסר על קיום בחינות פרונטליות באוניברסיטאות והסטודנטים עדיין באי ודאות. אלקין: "מי שלא יקיים את הצו חשוף לקנס אישי ולתביעות מצד סטודנטים שידבקו. זו עבירה על החוק"

"ראשי המוסדות להשכלה גבוהה שלא יקיימו את הצו האוסר לקיים בחינות פרונטליות מסתכנים בקנסות אישיים ובתביעות נזיקין מסטודנטים שידבקו בקורונה", כך מבהיר השר להשכלה גבוהה זאב אלקין. "זוהי עבירה על החוק ומשרד הבריאות יצטרך לאכוף את הצו".

 

זאב אלקין (צילום: אלכס קולומויסקי)
השר זאב אלקין. "עבירה על החוק"(צילום: אלכס קולומויסקי)

אלקין אמר את הדברים בהמשך למאבק בינו ובין ראשי האוניברסיטאות בנושא, ותלונות סטודנטים לפיהן הם קיבלו הודעה מהאוניברסיטאות שהמבחנים יתקיימו באופן פרונטלי גם בשבוע הבא. 

 

מחר (יום ראשון) אמור להיכנס לתוקף הצו האוסר על מבחנים פרונטליים, ויו"ר ההתאחדות הארצית של הסטודנטים שלומי יחיאב אמר ביום חמישי כי הסטודנטים מבולבלים ואינם מקבלים תשובות ברורות. "סטודנטים לא יודעים האם יתקיימו ביום ראשון מבחנים פרונטליים וזה יוצר כאוס. אנחנו מקבלים אלפי פניות מסטודנטים שלא יודעים מה לעשות".

 

 

 

השר אלקין הדגיש כי החל מיום ראשון לא יתקיימו בחינות פרונטליות והוסיף: "ראשי האוניברסיטאות מייצרים אנדרלמוסיה באופן מכוון כדי שנסכים להצעות שלהם לאפשר את המשך המצב הקיים של בחינות פרונטליות בהיקפים של שלושים עד חמישים אחוזים. הם יודעים שמשרד הבריאות אינו מאשר זאת והם מחזיקים את הסטודנטים כבני ערובה ומייצרים חוסר ודאות".

 

עוד אמר אלקין כי ראשי האוניברסיטאות יכולים להגיש הצעות שמתחשבות בעקרונות משרד הבריאות, לפיהם שיעור הנבחנים לא יעלה על עשרה אחוזים מהסטודנטים בכל המוסדות בארץ, וההחרגה תינתן במקרים שבהם יוכח שאין שום אפשרות לקיים את הבחינות בדרך שאינה פרונטלית".

 

"ההתעקשות של ראשי המוסדות, היא חוסר הבנה של המצב", טען השר. "ישנם מקומות כמו באשדוד ובלוד שנכנסים לסגר וגם שם מתגוררים סטודנטים. במקום להתכנס לעקרונות הם מייצרים חוסר ודאות בקרב הסטודנטים ומשאירים אותם באוויר".

 

מוועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) נמסר בתגובה: "לצערנו, השר אלקין מייצר פרובוקציה מיותרת מטעמים פוליטיים. חבל שהוא אינו חותר למציאת פתרונות יחד איתנו, לטובת הסטודנטים. האוניברסיטאות הן גופים שומרי חוק ועל כן יקיימו במלואו את צו בריאות העם שייכנס לתוקף ביום א'. השמירה על בריאות הסטודנטים היא ערך עליון עבורנו ואנו נחושים למצוא פתרון שיגן גם על התואר האקדמי עליו הם עמלים. העובדה היא, שישנם אלפי סטודנטים ללא אמצעים טכנולוגים מתאימים וכן סטודנטים עם מוגבלויות שלא יכולים להיבחן באופן מקוון מחוץ לקמפוס, ועל השר אלקין מוטלת האחריות לדאוג גם להם".

 

ביום חמישי אישרו ועדות המשנה של המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) את המתווה שהוצע על ידי האוניברסיטאות לקיים את כל בחינות החובה במקצועות מדעים והנדסה באופן פרונטלי. מליאת המל"ג הייתה אמורה להתכנס כדי לאשר את ההמלצות באופן סופי, אך השר אלקין ביטל את הישיבה משום שלא התקבלה  הסכמת משרד הבריאות למתווה. מתווה האוניברסיטאות כלל קיום בחינות פרונטליות ב-25 אחוזים מהמבחנים במדעי הרוח והחברה וכאמור את כל בחינות החובה במדעים ובהנדסה.

 

יושבים קרוב במהלך הבחינה ()
בחינה באוניברסיטת תל אביב. המאבק נמשך

באוניברסיטת תל אביב אמרו בתגובה: "לצערנו השר אלקין ביטל ברגע האחרון את ישיבת המל"ג שאמורה הייתה לדון במתווה הבחינות שאושר בוועדת המשנה של מל"ג בהתאם לעקרונות שהציגו האוניברסיטאות והמכללות. החלטה זו של השר אלקין גרמה לחוסר ודאות במערכת האקדמית ופוגעת קשות בציבור הסטודנטים".

 

גורם בכיר במערכת ההשכלה הגבוהה אמר כי "ההחלטה של אלקין מובילה לכך שייתכן מאוד שבחינות רבות שאמורות היו להתקיים בשבוע הבא יידחו למועד לא ידוע. הגורם העריך כי על רקע העמדה הברורה של האוניברסיטאות והמכללות והלחץ של סטודנטים ידחה מועד יישום הצו מיום ראשון להמשך השבוע במטרה להגיע למתווה מוסכם של מל"ג ומשרד הבריאות עם המוסדות". 

 

המכללות הטכנולוגיות לא חלק מהצו

בתוך כך, עשרות אלפי סטודנטים הלומדים במכללות טכנולוגיות הכפופות למשרד העבודה והרווחה, נדהמו לקבל הודעות מהמוסדות, כי החלטת קבינט הקורונה האוסרות קיום בחינות פרונטליות החל מיום ראשון, תקפה לגבי המוסדות האקדמיים בלבד וכי עליהם להתייצב כרגיל לבחינות במכללות.

סטודנטים רבים הגיבו בזעם ואמרו כי מפקירים אותם לסכנת הדבקות בקורונה.

 

"לא ידענו שיש לנו חיסיון מקורונה", אמרו בזעם סטודנטים. "נדהמנו לשמוע שהמכללות להנדסאים אינן נכללות בצו הבריאות. כנראה שאנחנו לא חשובים. לא אכפת להם מהחיים שלנו ומחיי המשפחות שלנו. מה שמעניין אותם זה שנגיע להיבחן בקמפוסים. אנחנו חלק מההשכלה הגבוהה ודורשים להיות חלק מהצו כדי לשמרו על בריאותנו".

 

ממשרד העבודה והרווחה נמסר כי המבחנים במכללות הטכנולוגיות מתקיימות כסדרן במכללות עצמן משום שכמות הסטודנטים אינה גדולה והדבר מתאפשר. הם ציינו כי ישנם 32,000 סטודנטים שלומדים ב-62 מכללות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
זאב אלקין
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים