שתף קטע נבחר

"בריחת המוחות" מישראל: מי פועל להשבת האקדמאים?

ישראל נמצאת במקום ה-17 מבין 37 מדינות ה-OECD מבחינת "בריחת המוחות" - כך עולה מדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. מבין האוניברסיטאות, השיעור הגבוה ביותר של שוהים בחו"ל מצוי בקרב בוגרי מכון ויצמן (20.1%), הטכניון (11.2%), האוניברסיטה העברית (8.9%) ואונ' ת"א (8.5%)

לימודים (צילום: shutterstock)
ארכיון(צילום: shutterstock)
 

שיעור "בריחת המוחות" מישראל למדינות בעולם המערבי עומד על 6.9% ומבין 37 מדינות ה-OECD, ישראל מצויה במקום 17 מבחינת שיעור בעלי ההשכלה. כך עולה מדו"ח של מרכז המחקר והכנסת, העוסק בתופעה של "בריחת מוחות" ישראלים בעלי השכלה אקדמית השוהים בחו"ל .

 

יצוין כי כיום אין בישראל גוף אחד המרכז את הפעולות בנושא השבת אקדמאים מחו"ל. המשרדים והרשויות השונים פועלים כל אחד בתחום ממוקד, אך לעתים ישנה גם חפיפה בין פעולותיהם. כך עולה מדו"ח מיוחד של הכנסת, שהוכן לבקשת ח"כ אביגדור ליברמן.

 

מהנתונים עולה כי בישראל 1.8 מיליון בעלי תואר אקדמי כ-62 אחוזים מתוכם בעלי תואר ראשון, כשליש בעלי תואר שני וכ-4.5 אחוזים בעלי תואר שלישי. בנוסף ישנם כ-700 אלף בוגרי לימודים על-תיכוניים המחזיקים בתעודות הסמכה מקצועיות שאינן אקדמיות. כלומר, כ-2.5 מיליון איש בישראל, מהווים את בעלי ההשכלה השלישונית (tertiary), המונח שבו מקובל להשתמש לתיאור כוח אדם משכיל ומיומן.

 

  ()

  ()

 

ישראל מדורגת שלישית (אחרי יפן וקנדה) בין מדינות ה-OECD מבחינת שיעור בעלי ההשכלה השלישונית, העומד ב-2018 על כ-50% מהאוכלוסייה בגיל העבודה. עוד עולה מהנתונים כי בעלי התארים במדעים מדויקים והנדסה נמצאים בחו"ל בשיעורים גבוהים יותר מבעלי תארים במדעי הרוח, ופער זה בולט במיוחד בקרב בעלי התואר השלישי. המקצועות שבהם נמצאו השיעורים הגבוהים ביותר של שוהים בחו"ל בכלל דרגות התארים - הם המדעים הפיזיקליים (12.5%), מתמטיקה, סטטיסטיקה ומדעי המחשב (12%) והמדעים הביולוגיים (11%). 

 

שיעור השוהים בחו"ל גבוה יותר בקרב בוגרי האוניברסיטאות

מהדו"ח עולה עוד, כי אחוז השוהים בחו"ל גבוה יותר בקרב בוגרי תואר ראשון באוניברסיטה (7.9%), ביחס למכללות אקדמיות (4.5%), לאוניברסיטה הפתוחה (4.1%) ולמכללות לחינוך (1.9%). מבין האוניברסיטאות, השיעור הגבוה ביותר של שוהים מחו"ל מצוי בקרב בוגרי מכון ויצמן (20.1%), הטכניון (11.2%), האוניברסיטה העברית (8.9%) ואוניברסיטת תל אביב (8.5%).

 

מבחינת קבוצות האוכלוסייה, שיעור גבוה יותר בקרב היהודים (5.9%) בוגרי האקדמיה נמצאים בחו"ל ביחס לשיעור מבין הערבים (2.2%). ואולם, מקרב בעלי תואר שלישי, שעור השוהים בחו"ל משתי האוכלוסיות זהה (כ-10.5%).

 

בנוגע למצב החברתי-כלכלי - שיעור השוהים בחו"ל מקרב בוגרי האקדמיה עולה ככל שמדובר ביישובים מאשכול חברתי-כלכלי גבוה יותר בעיקר קרב בוגרי תואר ראשון. התמונה משתנה בקרב בוגרי תואר שלישי, בהם בוגרים מיישובים באשכולות אחרים הם בעלי שיעור גבוה יותר של שוהים בחו"ל מקרב האקדמאים (כ-10%), ביחס לאשכולות הגבוהים יותר (8.3%).

Авигдор Либерман в студии Ynet. Фото: Ави Муалем ()
מזמין המחקר, יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן
 

בכל הקשור לארץ הלידה עולה מהנתונים כי בקרב העולים שרכשו תואר בארץ שיעורי ההגירה לחו"ל גבוהים משמעותית מאשר בקרב ילידי הארץ (4.3%): כ-18% בין העולים מקנדה ואורוגוואי, 17% מעולי ארצות הברית, כ-16% מעולי ברזיל וכ-14.5% מקרב עולי דרום אפריקה, ברית המועצות לשעבר וארגנטינה. נתון חריג במיוחד הוא שיעור בעלי התואר השלישי מקרב עולי בריה"מ היוצאים לחו"ל- 28%.

 

כמו כן, מבחינת הפיזור הגיאוגרפי באוכלוסייה עולה כי רוב האקדמאים הישראלים שבחו"ל נמצאים בארצות הברית (56%), ולאחריה נמצאות קנדה (10%) ובריטניה (7%), כאשר בשאר המדינות מדובר על 3% או פחות, מכלל האקדמאים הישראלים בחו"ל. בדו"ח נמצא עוד כי קיימת מגמת ירידה בשיעור השוהים בחו"ל מקרב מסיימי התארים לאורך השנים, בכל התחומים והדרגות הנבחנים.

 

הירידה המשמעותית ביותר בין 2010 ל-2018 ניכרת בקרב בעלי תואר שני ברפואה (ירידה של 3.6%) ובקרב בעלי תואר שלישי בתחומי המדעים המדויקים וההנדסה (3.1%). בנוסף, בולט גם כאן השיעור הגבוה יחסית של השוהים בחו"ל מקרב בוגרי תארים במדעים מדויקים והנדסה בהשוואה למקצועות אחרים וכן השיעור הגבוה של שוהים בחו"ל בעלי תואר שלישי ביחס לתארים האחרים.

 

יצוין כי בשנת 2017 החליטה הממשלה על תוכנית לאומית להגדלת היצע כוח אדם לתעשיית ההיי טק במסגרת המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה."חוזרים להיי טק" פעלה כפיילוט מצומצם, שנועד לבחון את השטח ואת יכולת ההשפעה על קהל היעד של ישראלים בחו"ל, הרלוונטיים לתעשייה.

 

ח"כ אביגדור ליברמן שהזמין את הדו"ח אמר כי "בריחת המוחות הופכת לאתגר שצריך להדאיג את כולנו, עם מחיר כלכלי. מנגד, היכולת להחזיר אנשים מוכשרים לארץ מביאה תועלת למשק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים